تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 24 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):هيچ باطلى نيست كه در برابر حق بايستد مگر آن كه حق بر باطل چيره مى شود و اين سخن خ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1852704557




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چرا بازگشت‌پذیری تحریم‌ها به سناریویی مهم تبدیل شده است؟ |اخبار ایران و جهان


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: چرا بازگشت‌پذیری تحریم‌ها به سناریویی مهم تبدیل شده است؟
بازگشت پذیری تحریم ها در زمره اختلافاتیست که دو طرف هنوز نتوانسته اند اجماعی در خصوص آن به وجود آورند. هر چند طرف مقابل در صدد است که این موضوع را به عنوان تصمیمی میان اعضای دائم شورای امنیت و بی توجه به نظر ایران القا نماید اما ایران معتقد است که هیچ ساز و کاری را بدون هماهنگی با این کشور نخواهد پذیرفت.
کد خبر: ۵۱۴۲۲۸
تاریخ انتشار: ۱۳ تير ۱۳۹۴ - ۱۳:۵۱ - 04 July 2015



چرا بازگشت‌پذیری تحریم‌ها به سناریویی مهم تبدیل شده است؟
بازگشت پذیری تحریم ها در زمره اختلافاتیست که دو طرف هنوز نتوانسته اند اجماعی در خصوص آن به وجود آورند. هر چند طرف مقابل در صدد است که این موضوع را به عنوان تصمیمی میان اعضای دائم شورای امنیت و بی توجه به نظر ایران القا نماید اما ایران معتقد است که هیچ ساز و کاری را بدون هماهنگی با این کشور نخواهد پذیرفت و جنبه ها و جزئیات مختلف هر تصمیمی در این خصوص ضمن اینکه باید جلب نظر ایران را در بر داشته باشد، می بایست در متن توافقنامه به صراحت ذکر شود.


به گزارش «تابناک»، در خصوص بازگشت پذیری تحریم ها چند موضوع اصلی وجود دارد:
1-ساز و کار داوری در مورد نقض احتمالی تعهدات ایران
2-نحوه اعمال مجدد تحریم ها با توجه به نقش مهم چین و روسیه در این روند
3-فوری بودن بازگشت تحریم ها


در خصوص ساز و کار داوری در مورد نقض احتمالی تعهدات ایران هنوز اجماعی حاصل نشده است. طرف مقابل معتقد است که این وظیفه آژانس است که حکمیت این موضوع را بر عهده داشته باشد؛ ولی ایران معتقد است که بر طبق سند لوزان، آژانس دو نقش را بیشتر بر عهده ندارد: یکی تایید اقدامات اجرایی ایران در زمینه تعهدات و اعمال محدودیت های ذکر شده در متن برجام و دوم حل مسائل مربوط به پی ام دی در همکاری با ایران. این اختلاف و عدم اجماع به قوت خود باقیست و هنوز دو طرف به فورمولی برای حل آن نرسیده اند.


دومین اختلاف به نحوه اعمال تحریم ها بر می گردد. ایالات متحده ادعا می کند که با توجه به اینکه ممکن است ایران در هر مرحله از توافق به نقض تعهدات خود مبادرت کند و از آنجا که ساز و کار صدور قطعنامه شورای امنیت برای اعمال تحریم ها بسیار دشوار است و در این مسیر روسیه و چین ممکن است همراهی از خود نشان ندهند، می بایست ساز و کاری در نظر گرفته شود که اعمال تحریم ها به صورت خودکار صورت بگیرد.


این مساله از سوی چین و روسیه مورد پذیرش قرار نگرفته است و این کشورها محدودیت بر حق رای وتوی خود را نپذیرفته اند. ضمن اینکه مکانیزم مورد نظر ایالات متحده را ناقض قوانین مربوط به شورای امنیت می دانند.


ابهامی که در اینجا وجود دارد این است که به فرض پذیرش مکانیزم خودکار بازگشت تحریم ها، چه ضمانتی وجود دارد که در این مسیر سوء استفاده ای از آن صورت نگیرد و استفاده از این مکانیزم به صورت سلیقه ای و با اغراض سیاسی صورت نگیرد؟ البته بخش اعظم این ابهام به مشکل ساز و کار حکمیت نیز مربوط می شود و اینکه در نهایت حکمیت به چه صورت می خواهد تصمیم گیری کند و هر کدام از اعضا چه نقش و وزنه ای در آن خواهند داشت.


در خصوص فوری بودن بازگشت تحریم ها نیز باید گفت که ایالات متحده ادعا می کند چون نقض احتمالی تعهدات ایران ممکن است در کل فرآیند راستی آزمایی ایران اخلال به وجود آورد، بازگشت تحریم ها نیز باید به صورت فوری و در عرض چند روز صورت پذیرد. این موضوع هم محل بحث است و از جمله این ابهام از سوی ایران، روسیه و چین مطرح شده است که همسان سازی اقدامات ممکن است رعایت نشود. به این صورت که آیا هر گونه نقض احتمالی تعهد از سوی ایران و در حدی که یا به کل توافق لطمه نزند و یا جزئی تر از آن باشد که آسیبی به فرآیند راستی آزمایی وارد کند و یا اساسا ناشی از سوء تفاهم باشد باید موازی بازگشت فوری تحریم ها باشد؟


در این صورت عکس قضیه چگونه اتفاق می افتد؟ اگر ایالات متحده و یا هر یک از اعضایی که در قبال ایران متعهد شدند، تعهد خود را نقض کنند، ایران چگونه بایست عمل کند؟ بازگشت فوری ایران به دوران قبل از محدودیت ها امکانپذیر نیست و زمانبر است. این ناهمسانی و غیر برابر بودن اقدامات متقابل چگونه توجیه پذیر است؟


ابهامات دیگری نیز در این سیر وجود دارد که حکمیت هر نهاد، کمیسیون و یا کشوری که می خواهد داوری نقض تعهدات طرفین را انجام دهد به چه صورت و با چه ابزارهایی می تواند این مساله را اثبات نماید؟ ضمن اینکه دعاوی ایران به چه صورت باید مورد بررسی قرار گیرند؟ اگر طرف مقابل بر خلاف تعهدات خود عمل نماید این نهاد چگونه باید ادعای ایران را بررسی کند؟ آیا به فرض مثال اگر ایالات متحده در تعهدات خود در زمینه لغو تحریم ها نقضی مرتکب شود، نهاد حکمیت می تواند به ایران حکم دهد که محدودیت ها علیه برنامه خود را لغو کند؟


موضوع دیگر این است که ایران چه نقشی در این نهاد حکمیت دارد؟ اساسا در فرآیند تصمیم گیری ها نقش ایران باید به چه صورت باشد؟ در صورت اینکه ساز و کار به صورت اجماعی باشد، ممکن است تصمیمات شورا تحت تاثیر اختلافات و سلایق متفاوت طرفین به بن بست برسد و یا رای وتوی یک کشور در زمینه نقض تعهد هر یک از کشورها می تواند کل فرآیند را به خطر اندازد.


در هر صورت، ابهامات متعدد دیگری در این زمینه وجود دارد و البته هر ساز و کاری که در این زمینه بخواهد تعبیه شود قطعا می بایست تمام این پیچیدگی ها را مد نظر قرار داده و مهم تر از آن نقش ایران در این مسیر را نیز مشخص نماید. بدیهی است همان گونه که مقامات ایران متذکر شده اند، اجماع در خصوص ساز و کار برگشت پذیری تحریم ها باید حتما در چارچوب کلی برگشت پذیری اقدامات متقابل تدوین شود و به همان اندازه که ساز و کار برگشت پذیری تحریم ها مورد توجه است، ساز و کار برگشت پذیری اقدامات و محدودیت های اعمال شده علیه برنامه هسته ای ایران نیز مورد توجه قرار گرفته و تعبیه شود.


البته این موضوع محل مباحثه بسیار است و چنانچه مقامات طرفین گفته اند، در یک ساز و کار بسیار پیچیده و متنوع مورد برررسی قرار خواهد گرفت. در عین حال آنچه مبرهن است و به پایداری توافق احتمالی کمک می کند این است که ساز و کار تعبیه شده می بایست با جزئیات دقیق آن در متن توافق احتمالی به صراحت ذکر شود.




- گزارش از سید صاحب صادقی؛ روزنامه نگار مستقر در وین












این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 112]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن