واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
تحقق یک آرزوی تاریخی 50 ساله
سال 1959 میلادی بود که آمریکا روابط دیپلماتیکش با کوبا را قطع کرد؛ دقیقا پس از سرنگونی دولت حامی سیاستهای واشنگتن، دولت «فولخنسیو باتیستا».
روزنامه شرق: سال 1959 میلادی بود که آمریکا روابط دیپلماتیکش با کوبا را قطع کرد؛ دقیقا پس از سرنگونی دولت حامی سیاستهای واشنگتن، دولت «فولخنسیو باتیستا». پس از انقلاب کوبا برادران کاسترو اقدام به ایجاد یک نظام سوسیالیستی با روابط نزدیک به اتحاد جماهیر شوروی کردند؛ رابطهای که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، این کشور کمونیستی را در جهان تنها گذاشت.
اما اکنون آمریکا پس از نیم قرن میخواهد بار دیگر در این کشور اردو بزند و سفارتخانه خود را بازگشایی کند؛ گام مهم دیگری که به معنای ازسرگیری روابط دیپلماتیک دو کشور از سال ۱۹۶۱ خواهد بود. روابط دو کشور از اوایل دهه ۱۹۶۰ قطع شد که همزمان با اعمال تحریمهای عمده تجاری آمریکا بر کوبا بود.
آن تحریمها واکنشی به رویکارآمدن دولت کمونیستی «فیدل کاسترو» در انقلاب سال ۱۹۶۱ بود. اما آمریکا و کوبا در پایان سال ۲۰۱۴ چند سال پس از آنکه «رائول کاسترو»، برادر فیدل، قدرت را در دست گرفت و به نوعی بر سیاستهای برادرش خط بطلان کشید، برای عادیسازی روابط به توافق رسیدند. از ۱۹۷۷ به این سو، آمریکا و کوبا در پایتختهای یکدیگر دفاتر «حافظ منافع» داشتهاند که تحت حفاظت حقوقی سوئیس بوده است.
به گزارش بیبیسی، هنوز روشن نیست تاریخ دقیق بازگشایی سفارتخانهها چه زمانی خواهد بود، اما احتمال دارد اواسط جولای سفارتخانهها به طور رسمی کار خود را آغاز کنند. این در حالی است که وزارت خارجه آمریکا باید کنگره را دو هفته پیش از بازگشایی سفارت مطلع کند. تلاش برای بهبود روابط دو کشور با مذاکرات محرمانهای که واتیکان میانجیگری میکرد، شروع شد.
پس از میانجیگری پاپ، «باراک اوباما»، رئیسجمهور آمریکا، و «رائول کاسترو»، رئیسجمهور کوبا، در ماه آوریل برای اولین بار به طور رسمی مذاکره کردند. یک ماه بعد نیز آمریکا کوبا را از فهرست کشورهای حامی تروریسم خارج کرد و همچنین طرحهایی برای ازسرگیری خطوط مسافربری دریایی و هوایی میان دو کشور اعلام شد. اکنون نیز گامی مهم برای افزایش سطح روابط دیپلماتیک آغاز شده؛ همان بازگشایی سفارت.
این توافق احتمالا ملموسترین دستاورد باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا، در عادیسازی روابط با این جزیره منزوی در همسایگی جنوب آن است. اوباما که در اولین کارزار انتخاباتی خود در سال 2008، از لزوم نزدیکی ایالاتمتحده به دشمنان خود سخن گفته بود، عملا عادیسازی روابط با کوبا را به یکی از محورهای سیاست خارجه دولت در دو سال پایانی خدمتش بدل کرده است؛ و حالا به نظر میرسد تلاشهای او بههمراه همتای کوبایی خود، رائول کاسترو، که از ماه دسامبر گذشته و اعلام رسمی خبر ازسرگیری روابط تاکنون درصدد آمادهسازی و توافق پیرامون جزئیات طرح بازگشایی سفارتها بودهاند، به ثمر رسیده است. انتظار میرود «جان کری»، وزیر خارجه ایالاتمتحده، نیز که اکنون در وین بهسر میبرد، اواخر ماه جاری طی سفری به هاوانا، در مراسم بازگشایی رسمی سفارتخانه شرکت داشته باشد.
تاریخ انتشار: ۱۱ تير ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]