واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۱ تير ۱۳۹۴ (۱۰:۵۶ق.ظ)
طرح آمريکا دست روسيه را بست؛ قطعنامه دوره اي لغو تحريمها، توافق کامل را به آينده موکول کرد موج - گروه اقتصاد سياسي
بازگرداندن آني تحريم ها همواره طرح مورد دلخواه آمريکا در مذاکرات بود که به نظر مي رسيد هر چه تلاش کرد روسيه را در اين ميان متقاعد کند، نتوانست. اين طرح دست روسيه را براي نقش آفريني در حفظ لغو تحريم ها مي بست و اجازه مي داد تا بدون نياز به حق وتو، تحريم هاي ايران با حالت سابق بازگردند.
جمهوري اسلامي ايران با سه نوع تحريم رو به رو است: تحريم هاي وضع شده توسط واشنگتن، تحريم هاي اروپا و تحريم هاي مصوب شوراي امنيت سازمان ملل. در صورت تخطي ايران از توافق، ايالات متحده و دولت هاي اروپايي روش هاي مختلفي براي بازگشت فوري تحريم هاي خود دارند، اما؛ اگر قصد بازگرداندن فوري تحريم هاي سازمان ملل را داشته باشند، راضي کردن روسيه و چين براي آمريکا و متحدانش بسيار دشوار خواهد بود.
در اين ميان پايگاه خبري بلومبرگ روز چهارشنبه مدعي توافق آمريکا و متحدان اروپايياش بر سر ساز و کار بازگشت آني تحريمهاي ايران شدند. اين پايگاه به نقل از ديپلماتهاي کشورهاي مذاکرهکننده با ايران، نوشته است که بر اساس مکانيسم مورد توافق، شوراي امنيت سازمان ملل بايد به صورت دورهاي قطعنامه مربوط به برداشته شدن تحريمها را مورد بررسي قرار داده و مجددا تصويب کند. در اين صورت، هريک از اعضاي دائم شوراي امنيت، ميتوانند با متهم کردن ايران به نقض تعهدات، از ادامه تعليق خودکار تحريمهاي ايران، جلوگيري کنند. دوره بازنگري قطعنامه، بين 6 ماه تا يک سال خواهد بود و هيئتي هم براي بررسي هرگونه گزارشي از موارد ادعايي نقض توافق از سوي ايران، شکل خواهد گرفت.
از سويي ديگر پايگاه خبري اسپوتنيک روسيه نيز تاييد کرد که قطعنامههاي شوراي امنيت درباره رفع تحريمهاي ايران که داراي محدوده زماني هستند. با اين حال اسپوتنيک گفته که طرح مذکور يکي از گزينههاي روي ميز است که درباره آن بحث ميشود.
مسکو تاکنون با هر تصميمي براي مجازات کشورهاي ديگر که خارج از شوراي امنيت سازمان ملل صورت بگيرد مخالفت کرده است. با اين حال اگر اين ساز و کار در شوراي امنيت انجام بگيرد ديگر دليلي براي مخالفت روسيه وجود نخواهد داشت و در صورتي که يکي از اعضا بنا به دلايلي از تمديد آن خودداري کنند، لغو قطعنامه هاي شوراي امنيت و تحريم ها به حاشيه رفته و مجددا اعمال تحريم ها به حالت سابق بازخواهد گشت.
هر چند در خلاقيت به کار گرفته شده در اين طرح جاي هيچ شکي نيست و راهکاري براي تضمين راستي آزمايي است، اما؛ با اين حال موافقت با اين طرح نقش روسيه را نسبت به گذشته کم رنگ خواهد کرد. از سويي ديگر اين طرح بر شک و شبهه شرکت ها و سرمايه گذاران خارجي که تا پيش از اين در انتظار لغو کامل تحريم هاي ايران بودند، مي افزايد که مبادا در آينده، بنا به دلايل نامعلوم باز هم از طريق ساز و کارهاي بين المللي مورد مجازات قرار بگيرند.
هنوز اين طرح روي ميز مذاکره است و خبري از تاييد شدن آن وجود ندارد. از سويي ديگر هنوز توضيحات و جزئيات مشخصي از سوي هيچ يک از اعضا در اين خصوص ارائه نشده است. اين طرح مي تواند مذاکرات را به سمت توافق پيش ببرد اما نمي تواند به توافق نهايي چشم اندازي منسجم و قابل اطمينان دهد و باز هم آن را به آينده موکول مي کند.
محمد قربانپور شيخاني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]