واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۹ تير ۱۳۹۴ (۱۵:۳۰ب.ظ)
دبير کل سازمان دفاع از منافع ملي ايران در گفتگو با موج: مذاکرات در صورت عدم توافق قابل تمديد است موج - يک کارشناس مسائل هسته اي معتقد است که توافق نهايي در مذاکرات هسته اي صورت مي پذيرد و تحريم ها در فواصل زماني رفع خواهند شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، با نزديک شدن به پايان ضرب الاجل تعيين شده براي مذاکرات، گمانه زني ها درباره آينده پرونده هسته اي ايران بيشتر شده است. دکتر سعيد ياري، کارشناس ارشد مسائل هسته اي، رئيس کميته هسته اي جبهه اصلاح طلبان و دبير کل سازمان دفاع از منافع ملي ايران درباره آينده پرونده هسته اي و حصول توافق نهايي گفت: به نظر مي رسد نيمه پر ليوان در بحث مذاکرات هسته اي غلبه دارد و من خوشبين هستم که ما در يازده تير برنامه اقدام مشترک را در قالب توافقنامه به درجه امضا برسانيم و بلافاصله شش قطعنامه تحريمي با يک قطعنامه خنثي کننده از سوي شوراي امنيت سازمان ملل، ملغي خواهند شد.
وي افزود: در ادامه از 28 قطعنامه تحريمي، که 6 قطعنامه جنبه تحريم در حوزه مباحث هسته اي است، در يک برنامه زماني، 60 درصد آن برچيده مي شود و 40 درصد در قالب زمان بندي دو تا پنج ساله برچيده خواهد شد. 22 قطعنامه مربوط به مباحث موشکي و تروريسم و نقض حقوق بشر - که از ابتداي انقلاب بر ما ديکته کردند - آنها هم بعد از يک دوره 10 و 12 ساله اعتمادسازي و راستي آزمايي دو طرفه برداشته مي شود.
ياري گفت: يک کميته در روز 11 تير همزمان با امضاي قطعنامه نشکيل خواهد شد که اين کميته سه ضلعي و سه جانبه متشکل از ايران با حضور وزير امور خارجه، 1+5 و نماينده شوراي امنيت (آمانو) ماموريت دارد راستي آزمايي ها و اعتماد سازي ها را کنترل کند و اجراي توافقنامه را مورد نظارت قرار دهد.
رئيس کميته هسته اي جبهه اصلاح طلبان گفت: اگر بار اعتمادسازي ما غليظ تر و همکاري هاي گروه 1+5 هم بالا باشد اين دوره 10 يا 12 سال به پنج سال کاهش مي يابد. بعد از اين دوران اعتمادسازي، شاهد برچيدن بقيه تحريم هاي آمريکا و اروپا خواهيم بود.
ياري خاطرنشان کرد: يک بسته تشويقي در زمان دکتر سعيد جليلي نهايي شد که مربوط به مباحث پتروشيمي، صنعت خودروسازي، هواپيماسازي و منابع مالي است که آنها هم عملي خواهد شد و به سمت کشور ما روانه مي شود.
دبير کل سازمان دفاع از منافع ملي ايران اضافه کرد: در قالب توافقي که از ابتدا در ژنو صورت گرفت نزديک 12 ميليارد دلار به سوي کشور روانه شده است که بقيه آن که حدود يک ميليارد دلار است در همين دو سه روز آينده به سمت ايران خواهد آمد.
ياري گفت: اگر توافق امضا شود چشم انداز خوبي پيش روي روابط بين الملل خوهيم داشت. از سوي ديگر روابط خوب بين ايران و 1+5 را هم شاهد هستيم؛ چرا که هم ايران و هم آمريکا و اروپا نياز مبرم به اين توافقنامه دارند.
وي با اشاره به روند مثبت مذاکرات گفت: شرايط مهيا است که فعاليت هاي صلح آميز هسته اي در قالب طرح برنامه اقدام مشترک برجام با تمام ضمائم و آثارش چشم انداز خوبي را در عرصه روابط بين ايران و کشورهاي مقابل پيش پا بگذارد.
ياري در پاسخ به اين سوال که اگر توافقي صورت نپذيريد چه اتفاقي خواهد افتاد، گفت: اگر توافقنامه امضا نشود مذاکرات تعطيل نخواهد شد. تمديدهاي ديگري احتمالا در برنامه خواهيم داشت تا بندهايي که منتج به اختلاف شده برطرف شوند.
وي افزود: عمده پاراگراف ها مربوط به برچيدن تحريم ها است که ما تقاضاي برچيدن يک جاي آن را داريم. البته با چراغ سبزهايي که داده شده قابل تعديل و در اين مقطع قابل حل است. با اين حال اگر حل نشود با يک تمديد کوتاه حل خواهد شد.
ياري در ادامه اظهارکرد: يک بحث مربوط به ماهيت اجراي پروتکل الحاقي است که متضمن بازرسي هاي سرزده است. در لوزان بحث PMD را رد کرديم و آنها پذيرفتند و به قاعده PPI رسيديم. در اين راستا به اين نتيجه رسيدم که آنها شکشان را اعمال کنند ولي تاييد اين شک منوط به رضايت طرف مقابل يعني ايران باشد. قرار بر اين شد که اين دسترسي ها آنلاين نباشد و با تاييد، بدرقه، کاورکشي و در مواقعي با چشم بند زدن به چشم بازرسان باشد که مراکز را مورد فيلمبرداري مدرن قرار ندهند. متاسفانه در فضاي مجازي اينها را نمي دانند و به شکل هاي افراطي و پوپوليستي با آن برخورد مي شود که افکار عمومي را تحت تاثير قرار بدهند.
ياري يادآور شد: اگر اين توافقنامه امضا نشود با دو يا سه تمديد کوتاه اين موارد حل مي شود.
رئيس کميته هسته اي جبهه اصلاح طلبان در ادامه گفت: اگر مذاکرات هسته اي به شرايط دشوار کشيده شود ما بايد خود را براي يک رويارويي جدي با آمريکا آماده کنيم. در چنين صورتي مسير مکانيزم ماشه را بايد دنبال کنيم که براساس فصل 7 منشور ملل متحد کشوري که به زعم آژانس بين المللي انرژي اتمي تهديد تلقي شود، پرونده آن به شوراي امنيت مي رود و اين شورا به استناد فصل 7 آن کشور را تهديد جدي تلقي مي کند و آن را به بند مکانيزم ماشه ارجاع مي دهند. در حال حاضر هم ما درگير اين مکانيزم هستيم که شامل سه بخش است:
1. اقدامات اقتصادي: که خروجي آن تحريم است.
2. اقدامات سياسي: که خروجي آن ايزوله و بايکوت است. به اين صورت که پروازهاي خارجي متوقف مي شوند، مسير تردد اتباع بسته خواهد شد، سفارتخانه ها بسته و سفرا فرا خوانده مي شوند. با اين وجود تابحال اين موارد پيش نيامده و من پيش بيني مي کنم که اين اتفاقات در آينده هم نيافتد.
3. اقدامات نظامي: که خروجي آن جنگ است که عليه کشور متمرد صورت مي گيرد. به اين صورت که در قالب ضربه اول، مراکز هسته اي و نظامي آن کشور را يک شبه مورد حمله قرار مي دهند و نابود مي کنند.
ياري در پايان يادآور شد: اگر لجاجت هاي سياسي پشت قضيه مذاکرات هسته اي خيمه بزند و نگاه هاي افراطي با رهبري آمريکاي ها شکل گيرد ما سر از فاز اول و دوم مکانيزم ماشه درخواهيم آورد. ضمن اينکه ما اکنون در فاز اول هستيم. با اين حساب ما در حال حاضر در تحريم هاي کف و مياني هستيم و ممکن است با سد شدن راه مذاکرات تحريم هاي نهايي را هم اعمال کنند. به اين صورت که با يک کليد مراودات مالي و اقتصادي ما را قطع کنند و ما دچار چالش هاي مالي فلج کننده شويم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]