واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
گزارش هافینگتن پست از ادامه مذاکرات؛
اعتماد بهنفس بالای ایران در مذاکرات/ محاسبات غلط خواهد بود؟
آخرین توضیح آن است که ایرانی ها به شدت به خود اطمینان دارند و شرایط را به نفع خود می بینند، و می توانند از این فرصت حداکثر بهره برداری را انجام دهند.
به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، روزنامه "هافینگتن پست" (HuffingtonPost) در مطلبی با عنوان "پشت پرده خطوط قرمز اخیر [آیت الله] خامنه ای" به جستجوی علت استحکام ایران در برابر زیاده خواهی های آمریکا پرداخته است. این روزنامه می نویسد: «رهبر عالی ایران، آیت الله علی خامنه ای، در بیانات صریح خود در 23 ژوئن خطوط قرمز اصلی مذاکرات هسته ای را ترسیم کرد. هفت موردی که به عنوان خط قرمز فهرست شد، چهار حوزه اصلی را پوشش می دهد: تخفیف در تحریم ها، مدت اعتبار محدودیت غنی سازی اورانیم، تحقیق و توسعه، و دسترسی بازرسان آژانس.
این خطوط قرمز بی شک با توافق ساختاری لوزان با توجه به گزارهبرگ آمریکا متناقض است. اما بلافاصله پس از انتشار گزارهبرگ از سوی وزارت خارجه آمریکا در ماه آوریل، ایران به صورت علنی با محتوای آن اعلام مخالفت کرد. این مسئله زمانی واضح تر شد که آیت الله خامنه ای در بیاناتی گفت: «گزارهبرگ، نمایش دهنده مقاصد "شیطانی" آمریکایی هاست.»
اکنون ترسیم خطوط قرمز از سوی [آیت الله] خامنه ای بسیاری از ناظران و سیاستمداران را به این فکر فرو برده که چرا آیت الله با ورود گفتگوهای ایران به آخرین دور ماراتن هسته ای، چنین موضع تهاجمی ای به خود گرفته است. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، این خطوط قرمز به احتمال بسیار زیاد می تواند از اساس توافق را به هم بزند.
این نشریه آمریکایی، موارد مختلفی را توضیح بیانات و مواضع رهبر عالی ایران برمی شمارد و از آن جمله عنوان می کند که «شاید پرطرفدارترین توضیح در بین کارشناسان و سیاستمداران از جمله جان کری وزیر خارجه آمریکا، این است که این اظهارات برای مصرف داخلی طراحی شده اند» و ادامه می دهد که «اما این توضیح بیاشکال نیست.» هافینگتن پست در توضیح رد این برداشت می نویسد: «اگر به زودی توافقی حاصل شود و از خطوط قرمز رهبر ایران عبور شود، احتمالا پیامدهای و برداشت های وخیمی در پی خواهد داشت.» هافینگتن پست مورد دوم را به شکست کشیده شدن مذاکرات عنوان می کند و می نویسد: ممکن است نتایج سازش و دادن امتیاز در مسئله هسته ای نگران کننده باشد بنابراین این خطوط قرمز سختگیرانه برای مورد حمله قرار دادن احتمال هرگونه توافق صورت می گیرد. از سوی دیگر حل و فصل بحران هسته ای ممکن است به عادیسازی روابط میان ایران و آمریکا بینجامد. این درست است که ایران برای کاهش تهدیدات نسبت به بقای خود به دنبال روابط بهتر با آمریکا است، اما ملاحظات سختی در مورد روابط عادی برای رهبری وجود دارد. آیت الله خامنه ای به طور مکرر دیدگاه خود را اعلام کرده است که به دلیل رد سلطه بیگانه از جانب نظام ایران، آمریکا در نهایت به دنبال تغییر رژیم در ایران است تا دولت دست نشانده خود را به روی کار آورد. آیت الله خامنه ای با درس گرفتن از تجربه کودتای 1953، روابط عادی را فراهم کردن زمینه نفوذ دستگاه اطلاعاتی و جاسوسان آمریکا می داند. هافینگتن پست با اشاره به تحریم های ایران و همچنین احتمال کاهش نفوذ منطقه ای ایران به سبب هم توافق با غرب نتیجه می گیرد که این نظریه که آیت الله [خامنه ای] بیانات اخیر خود را برای خروج از مذاکرات اعلام کرده، با منطق ناسازگار است. این نشریه آمریکایی اما گزینه سوم را محتمل تر می داند و می نویسد: «آخرین توضیح آن است که ایرانی ها به شدت به خود اطمینان دارند و شرایط را به نفع خود می بینند، و این که می توانند با تحمیل مطالبات خود به طرف مقابل، از این فرصت بهره برداری کنند.» هافینگتن پست به نقل از ارگان مطبوعاتی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی می نویسد: «این نشریه ایرانی، منطق پشتیبان چنین موضعی را چنین بیان کرده است: "طرف ایرانی توانسته است تَرَک لازم را بر پیکره تحریم ها وارد کند. اشتیاق مراکز اقتصادی به انجام تجارت با ایران روشن کننده این مطلب است که این ترک قابل مرمت نیست و بازگشت به وضعیت گذشته اگر نه غیرممکن، بسیار نامحتمل است."
این حس اعتماد بهنفس همینطور از پندار بسیار گسترده و پرطرفدار در میان مقامات رده بالای ایران از جمله رهبر ایران و رئیس جمهور پیشین و رئیس کنونی مجمع تشخیص مصلحت علی اکبر هاشمی رفسنجانی سرچشمه می گیرد که آمریکایی ها به توافق هسته ای بیش از ایرانی ها نیاز دارند. ایرانی ها اعتقاد دارند باید از این فرصت بهره ببرند و موضعی حداکثری اتخاذ کنند تا مطمئن شوند قدرت های جهانی امتیازگیری ها را اگر نه تماماً، به حداقل ممکن کاهش می دهند.»
هافینگتن پست در انتها آورده است: «ظرف چندروز، دنیا خواهد فهمید آیا این، یک محاسبه غلط بوده است؟»
505
۰۹/۰۴/۱۳۹۴ - ۰۴:۴۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]