محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830411645
بررسي ابعاد خط لوله صلح ايران و پاکستان (بخش دوم)
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۸ تير ۱۳۹۴ (۱:۱۹ق.ظ)
بررسي ابعاد خط لوله صلح ايران و پاکستان (بخش دوم) گروه بين الملل خبرگزاري موج
هفته گذشته بخش اول نشست "بررسي ابعاد خط لوله صلح ايران و پاکستان" که با حضور پيرمحمد ملازهي، کارشناس مسائل شبه قاره و عباس پرورده، کارشناس مسائل خاورميانه در خبرگزاري موج برگزار شده بود، منتشر شد.
در بخش اول، پاسخ ملازهي و پرورده به اين سوالات که ضرورت احداث خط لوله صلح ايران و پاکستان چيست و چرا نام آن "خط لوله صلح" انتخاب شده و دلايل واقعي عملياتي نشدن پروژه خط لوله ايران - پاکستان، مطرح شد.
در بخش دوم نيز ادامه پرسش و پاسخ مذکور آورده مي شود.
آيا اقدام نکردن عليه پاکستان از سوي جمهوري اسلامي در مورد خط لوله ايران و پاکستان منطقي است؟
پيرمحمد ملازهي: در پاسخ به اين سوال چند نکته را بايد ذکر کرد، اول، افکار عمومي عملياتي نشدن اين قراداد و پيگيري نکردن بحث خسارت را از سوي جمهوري اسلامي نمي تواند هضم کند. معمولا هر نوع قراردادي که ميان کشورها بسته مي شود، افکار عمومي انتظار دارد که آن قرارداد عملياتي شود.
موضوع دوم اينکه؛ عمل به قراردادها معمولا با بحث اعتبار کشورها گره مي خورد. کشورهايي که به تعهدات خود عمل نمي کنند، اندک اندک اعتبار بين المللي خود را از دست مي دهند. پاکستان نيز تمايل ندارد به عنوان کشوري مطرح شود که به تعهداتش عمل نمي کند.
مساله سوم اين که به لحاظ اقتصادي پاکستان توان پرداخت غرامت 200 ميليون دلاري به ازاي هر روز را ندارد. اگر اسلام آباد اين توان مالي را داشت، احتمالا از آن براي احداث خط لوله استفاده مي کرد.
موضوع ديگر، مفاد قانوني قرارداد است که در چارچوب آن اسلام آباد به تعهدات خود عمل نکرده و بر اساس قانون بايد به ايران خسارت بپردازد، اما؛ موضوع اساسي که در اينجا مطرح است، اينکه جمهوري اسلامي با علم به بي بضاعت بودن همسايه شرقي خود تمايل دارد با اين کشور مدارا کند و به همين دليل تاکنون از پيگيري قانوني مطالبات خود سرباز زده است.
با وجود تمامي آنچه گفته شد، به نظر بنده جمهوري اسلامي مي تواند اعمال فشار بيشتري به طرف پاکستاني داشته باشد که اين خط لوله هر چه سريع تر عملياتي شود. ايران مي تواند اين ذهنيت را داشته باشد که قصد ندارد از همسايه خود خسارت بگيرد، اما؛ با جديت و پيگيري هاي ديپلماسي شديد بايد به طرف مقابل فشار بياورد.
جمهوري اسلامي در ابعاد ديگر سياست خارجي خود نيز مي تواند از اين اصل استفاده کند، به عنوان مثال در موضوع هيرمند که گفته مي شود افغان ها به تعهدات خود براي پرداخت حق آبه به ايران عمل نمي کنند، جمهوري اسلامي مي توانست کمک هاي مالي خود را به کابل به پرداخت مقرر و منظم حق آبه به ايران مشروط کند.
عباس پرورده: طبق قرارداد پاکستان به تعهداتش عمل نکرده است و جمهوري اسلامي مي تواند به ازاي هر روز تاخير در عملياتي شدن اين خط لوله از 31 دسامبر 2014 (10 دي 93)، 200 ميليون دلار خسارت مطالبه کند.
تنها جمهوري اسلامي نيست که در پيگيري قانوني دعاوي خود با ساير کشورها مصالح کشور را در نظر مي گيرد. منطقي بودن را بايد ديد در چه حوزه اي تعريف مي کنيم، اينجا حوزه رياضي نيست، بايد اقتضاي مصالح فعلي را در نظر بگيريم.
گفتني است؛ در حال حاضر بيشتر روابط اقتصادي جمهوري اسلامي با سه کشور ترکيه، پاکستان و عراق است و اين ها کشورهايي هستند که تابحال به صورت کامل از تحريم هاي آمريکا تبعيت نکرده اند، که البته اين کشورها نيز براي خودشان ملاحظاتي دارند.
در ادامه بايد به دو موضوع اشاره کرد؛ اول اينکه پيروي نکردن کشورها از تحريم هاي اعمالي غرب براي جمهوري اسلامي اهميت دارد و پاکستان جزو اين دسته است. دوم، معمولا در عرف سياسي، کشورهاي همسايه نسبت به ساير کشورها از اهميت بيشتري برخوردارند و ملاحظات ويژه اي در ارتباط با آنها در نظر گرفته مي شود.
به اين ترتيب و با توجه به ملاحظاتي که گفته شد، جمهوري اسلامي تمايل ندارد از طريق مراجع قضايي موضوع خط لوله صلح و بحث خسارت مالي را پيگيري کند. در نظر گرفتن حسن همجواري، موضوع غيرمنطقي اي نيست.
گفتني است؛ پاکستان نيز قصد دارد ملاحظات ويژه خود را در ارتباط با ايران رعايت کند و به همين دليل اعلام کرده اند که مي خواهيم اين موافقت نامه را اجرايي کنيم اما الان شرايطش را نداريم و نياز به زمان داريم.
در واقع آنها به دنبال يک قرارداد فرعي تحت ليسانس قراداد IP هستند که به طور موقت گاز ايران را به صورت CNG (گاز فشرده شده) و LNG (گاز مايع شده) وارد کنند. در اين ارتباط، پاکستان با يک شرکت چيني رايزني کرده تا احداث 700 کيلومتر خط لوله را اين شرکت انجام دهد و 80 کيلومتر باقي مانده را خودشان احداث کنند و اعلام کرده اند که تا سال 2017 يا 2018 اين خط لوله را تمام مي کنند. اما؛ به نظر شخص بنده پاکستاني ها در حال زمان خريدن هستند تا وضعيت مذاکرات ايران مشخص شود تا سياست هاي خود را تنظيم کنند.
تضمين امنيت اين خط لوله در صورت عملياتي شدن تا چه حد است؟
پيرمحمد ملازهي: واقعيت اين است که به دليل ناامن بودن مسيري که اين خط لوله قرار است از آن عبور کند، مشکلات امنيتي وجود دارد. اما، اگر يک اراده قوي سياسي پشت اين خط لوله باشد مي توانند امنيت را به وجود آورند.
يک راه مهم براي به وجود آوردن امنيت اين خط لوله، منتفع کردن مردمي است که در مسير آن قرار دارند، در اين صورت، مردم بومي به صورت محافظان خط لوله عمل مي کنند.
قضيه را اين گونه نبينيم که از عسلويه خط لوله کشيده شود و مستقيم به پاکستان برود، بلکه جمهوري اسلامي بايد با گازکشي شهرهايي مانند چابهار، ايرانشهر، زاهدان، سراوان، خاش، زابل، به آنها گاز بدهد تا ذينفع شوند. در طرف پاکستان نيز شهرهاي مسير خط لوله بايد از آن منتفع شوند. زماني که کاري به مسير راه نداشته باشيم و بخواهيم با دولت مرکزي نوعي تجارت انجام دهيم با مشکل برخورد مي کنيم.
در اين ارتباط مي توان به تجربه تاريخي کشيدن تلگراف از استانبول به بغداد و از آنجا به چابهار ايران، کراچي و بمبئي اشاره کرد. اين منطقه ناامن بود و حکومت قاجار تسلطي بر منطقه نداشت، انگليسي ها بعد از يک دوره کوتاه درگيري با مردم محلي متوجه شدند اين خط تلگراف راه نمي افتد مگر اينکه مردم منطقه نيز در اين موضوع ذينفع شوند. به همين دليل آمدند با فردي به نام سردار دين محمد قراردادي بستند و قرار شد که سالانه مبلغي را به او بپردازند و او نيز در مقابل، امنيت اين خط تلگراف را با کمک مردم محلي تضمين کند.
اين مبلغ در آن زمان پول زيادي نبود، اما؛ مهم اين بود که اصل قضيه را فهميده بودند، که بدون همکاري مردم محلي نمي توانند کار را انجام دهند. بعد از آن در هيچ مقطعي اين تلگراف قطع نشد، غير از مقطعي که با اين افراد قرارداد نبسته بودند. در آن مقطع با دولت مرکزي توافق کرده بودند اما با مردم محلي توافق نکرده بودند.
اگر بخواهيم خط لوله پاکستان - ايران عملياتي شود، ضمن کار کردن با دولت مرکزي بايد مردم محلي را صاحب نفع کنيم و اگر پاسبان مي گذاريم بايد از همان مردم محلي باشد.
عباس پرورده: در حال حاضر مشکلي در منطقه وجود دارد و آن هم مشکل دخالت خارجي است. ما الان خط لوله هاي ملي نفت و گاز را در پاکستان، ترکيه و عراق داريم، خط لوله باکو - جيحان را داريم که از آذربايجان عبور مي کند و تمام اين خطوط لوله با اينکه مردم از آنها منتفع مي شوند در معرض کارهاي تروريستي هستند. علت اين است که در منطقه اي هستيم که دخالت خارجي در آن وجود دارد.
در پاکستان نيز دخالت خارجي وجود دارد و به چند دليل حساس تر است. اولين دليل اين است که ما در پاکستان با يک دولت ضعيف روبرو هستيم. به ويژه در نواحي حاشيه اي و خارج از مرکز مانند بلوچستان دولت قدرت اعمال نفوذ ندارد و در اين نواحي دولت ضعف هاي زيادي به لحاظ امنيتي دارد.
دوم اينکه ما با عناصري در خاک پاکستان سر و کار داريم که به منافع ملي اعتقادي ندارند. ما با آدم هايي سر و کار داريم که مليت مشخصي ندارند، مانند تروريست هايي که بدون شناسنامه هستند. اين ها فقط اسم ايدئولوژيک دارند و از کشورهاي خارجي سلاح دريافت مي کنند. اين گروه هاي تروريستي فقط خرابکاري مي کنند و مزدور هستند.
قطعا پروژه هايي مانند خط لوله ايران - پاکستان که از مرز ايران خارج مي شود در معرض تخريب است و کشور پاکستان بايد هزينه هاي زيادي را براي تامين امنيت انجام دهد. اين موضوع فقط مختص پاکستان نيست و امروز ما شاهد هستيم براي خط لوله باکو - جيحان که بسيار امن تر از پاکستان است، هزينه هاي نگهداري انجام مي شود.
گفتني است؛ در مسير 1800 کيلومتري خط لوله باکو - جيحان، 10 هزار نيروي نظامي وظيفه تامين امنيت آن را بر عهده دارند.
مهم اينکه؛ خط لوله نياز به مراقبت دارد و بخش زيادي از هزينه هاي جاري خطوط لوله صرف نگهداري مي شود و اگر قرار باشد خط لوله از پاکستان بگذرد نياز به مراقبت، تامين و نگهداري بيشتر دارد.
بهترين مدل حل مشکلات امنيتي بر سر راه اين خط لوله اين است که مشکل امنيت به صورت اساسي حل و فصل شود. اگر بخواهيم پاسبان دور اين خط لوله بگذاريم مشکل امنيت حل نمي شود و لازم است که مشکل امنيت در منطقه به صورت ريشه اي حل و فصل شود.
در اين راستا، لازم است سياستمداران به ابعاد جديد امنيت توجه داشته باشند و نگاه خود را از زواياي سخت امنيت به ابعاد نرم اين موضوع سوق دهند. امنيتي که امروز در دنيا دنبالش هستند امنيت نرم است، همان چيزي که گفته شد، مردم از اين خط لوله منتفع شوند و مشکلات فرهنگي شهرهايي که اين خط لوله قرار است از آنها رد شود، حل و فصل شود. بحث بيکاري بايد برطرف شود، تا اين چيزها وجود دارد، مشکل ناامني برطرف نمي شود. بايد در استان هايي که مي خواهد پروژه هاي ملي از آنها رد شود مسائل فرهنگي و دغدغه هاي آنها حل شود.
پيرمحمد ملازهي: اين درست است که امنيت در اين منطقه مشکل دارد. هندي ها هم به اين مشکل توجه دارند و به همين دليل، دهلي نو بحث کشيده شدن اين خط لوله از دريا را به جاي رد شدن از پاکستان مطرح کرد.
اين موضوع به حدي براي هند جدي است که پيشنهاد کردند هزينه کشيده شدن خط لوله از دريا به جاي خاک پاکستان را متقبل شوند تا خط لوله از طريق دريا و نه از خاک پاکستان به سمت شرق آسيا برود.
به نظر آنها دو دليل براي ايمن نبودن اين خط لوله وجود دارد، اول، عمليات تروريستي و دوم، قابل اعتماد نبودن پاکستان براي هند. در توضيح بي اعتمادي هند نسبت به پاکستان بايد گفت، دهلي نو هراس دارد که در صورت اجرايي شدن اين خط لوله، پاکستان از آن به عنوان اهرم فشار استفاده کند و در مواقع حساس جريان انتقال گاز به هند را قطع کند.
حقيقت اين است که اين منطقه ناامن است. ولي بنده معتقدم که ارتش پاکستان و ايران اين توان را دارند که مسائل امنيتي اين خط لوله را حل کنند. اما بايد مشکل ريشه اي حل شود، پاکستان بايد مشکلش را با جمعيت بلوچش حل کند.
شهربانو علي جمعه پور
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 264]
صفحات پیشنهادی
بررسي ابعاد خط لوله صلح ايران و پاکستان (بخش اول)
۳۱ خرداد ۱۳۹۴ ۱ ۲۰ق ظ بررسي ابعاد خط لوله صلح ايران و پاکستان بخش اول گروه بين الملل خبرگزاري موج زمزمه هاي احداث خط لوله صلح که قرار است گاز را از ايران به پاکستان هند و چين منتقل کند از ابتداي دهه 50 ميلادي حدود 65 سال قبل آغاز شد اما گفت و گوهاي جدي در اين زمينه از دمعرفی بخشهای اصلی مسابقه سینما ایران سی و دومین جشنواره فیلم كوتاه
معرفی بخشهای اصلی مسابقه سینما ایران سی و دومین جشنواره فیلم كوتاه سیودومین جشنواره بینالمللی فیلم كوتاه تهران شامل بخشها و جوایز مسابقه ایران ایمان و امید چشمانداز سرزمین زیبای ما چراغ راه دستآوردها پیامبر رحمت و بخش غیررقابتی خواهد بود به گزارش خبرنگار حوزه سینما&nمعرفی مقررات خاص بخش سینمای ایران سیودومین جشنواره فیلم كوتاه
معرفی مقررات خاص بخش سینمای ایران سیودومین جشنواره فیلم كوتاه مقررات خاص بخش سینمای ایران در سیودومین جشنواره فیلم كوتاه تهران مشخص شد به گزارش حوزه سینما گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومی انجمن سینمای جوانان ایران مقررات خاص بخش سینماینگاه کارشناسی به تفاهمنامه امنیتی افغانستان و پاکستان/بخش دوم تاریخ مصرف طالبان به پایان رسیده است/عراق و سوری
نگاه کارشناسی به تفاهمنامه امنیتی افغانستان و پاکستان بخش دومتاریخ مصرف طالبان به پایان رسیده است عراق و سوریه بیش از افغانستان مورد توجه داعش استکارشناسان مسائل افغانستان و پاکستان کلیات تفاهمنامه امنیتی و ضرورت اجرای آن دلایل مخالفتها و شرایط داخلی و افغانستان و پاکستان نسبتبرگزاری مسابقه سینمای ایران سیودومین جشنواره فیلم کوتاه در 7 بخش
برگزاری مسابقه سینمای ایران سیودومین جشنواره فیلم کوتاه در 7 بخشبخش مسابقه سینمای ایران سی و دومین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران شامل بخشها و جوایز مسابقه ایران ایمان و امید چشمانداز سرزمین زیبای ما چراغ راه دستآوردها پیامبر رحمت و بخش غیررقابتی خواهد بود به گزابنیاد صلح بررسی کرد عدم تغییر رتبه شاخص آسیبپذیری ایران نسبت به پارسال/ رتبه ایران 44
بنیاد صلح بررسی کردعدم تغییر رتبه شاخص آسیبپذیری ایران نسبت به پارسال رتبه ایران 44بنیاد صلح در جدیدترین گزارش خود موسوم به شاخص کشورهای آسیبپذیر 2015 اعلام کرد رتبه ایران در سال 2015 تغییری نکرده و این کشور در جایگاه 44 باقی مانده است به گزارش گروه اقتصاد بینالملل خبرقتل همسر دوم پس از بخشش در قتل همسر اول |اخبار ایران و جهان
قتل همسر دوم پس از بخشش در قتل همسر اول کد خبر ۵۰۹۹۲۳ تاریخ انتشار ۲۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۹ ۰۲ - 18 June 2015 مردی که پس از قتل همسر اولش و رضایت اولیای دم از قصاص نجات یافته بود همسر دوم خود را هم به قتل رساند بهگزارش همشهری ظهر دوشنبه جلسه رسيدگي به پرونده مردي كه همسر دومش را بدومین نشست بررسی سینمای ایران در دهه شصت برگزارمیشود | خبرگزاری ایلنا
دومین نشست بررسی سینمای ایران در دهه شصت برگزارمیشود انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران دومین نشست از سلسله نشست های آسیب شناسی سینمای ایران را برگزار میکند به گزارش ایلنا دومین نشست از سلسله نشست های آسیب شناسی سینمای ایران به بخش دوم "ارزیابی مدیریت سینمای ایران درییس بخش زبان فارسی دانشگاه بانوان پاکستان: اروپاییها فکر میکنند زنان در ایران اجازه کار ندارند/ بنیاد سعدی
رییس بخش زبان فارسی دانشگاه بانوان پاکستان اروپاییها فکر میکنند زنان در ایران اجازه کار ندارند بنیاد سعدی را خانه خود میدانمرییس بخش زبان فارسی دانشگاه بانوان پاکستان گفت اروپاییها به دلیل تبلیغات نادرست فکر میکردند زنان در ایران اجازه کار ندارند و حتی موسیقی در ایران پخشبا حضور رئیس سازمان جهاد کشاورزی سمنان مشکلات بهرهبرداران بخش کشاورزی در مناطق محروم سمنان بررسی شد
با حضور رئیس سازمان جهاد کشاورزی سمنانمشکلات بهرهبرداران بخش کشاورزی در مناطق محروم سمنان بررسی شدمشکلات بهرهبرداران بخش کشاورزی در مناطق محروم با حضور رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان بررسی شد به گزارش خبرگزاری فارس از دامغان صبح امروز به مناسبت هفته جهاد کشاورزی و(ست دوم) / دیدار والیبال ایران ۱۵ - ۱۳ روسیه
ست دوم دیدار والیبال ایران ۱۵ - ۱۳ روسیه دومین دیدار تیم های والیبال ایران و روسیه در چهارچوب رقابت های لیگ جهانی در روسیه در ست دوم در حال برگزاری است به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر ست نخست دومین دیدار تیم های ایران و روسیه را تیم کشورمان به سود خود پایان داده است &عضو کمیته علمی انجمن MS ایران عنوان کرد لزوم اقدامات توانبخشی درازمدت برای مبتلایان/ قول معاون اول رئیسجمهور
عضو کمیته علمی انجمن MS ایران عنوان کردلزوم اقدامات توانبخشی درازمدت برای مبتلایان قول معاون اول رئیسجمهور برای تأمین بودجه تجهیزات توانبخشیعضو کمیته علمی انجمن MS ایران با بیان اینکه معاون اول رئیسجمهور برای تخصیص بودجه تجهیزات توانبخشی قول مساعدت داده است گفت اقدامات توانبافشای ابعادجدیدی از شکنجه در رژيمصهيونيستی |اخبار ایران و جهان
افشای ابعادجدیدی از شکنجه در رژيمصهيونيستی پوشاندن سر با کیسههای آلوده بیخوابی دادن به اسرا بیتوجهی پزشکی به زندانیان بیمار گوشهای از شکنجههای اعمال شده در زندانهای رژیم صهیونیستی است کد خبر ۵۱۲۱۲۱ تاریخ انتشار ۰۵ تير ۱۳۹۴ - ۲۲ ۴۰ - 26 June 2015 پوشاندن سر با کیسههادومین ایرانی در راه NBA
پیشنهاد دالاس مامریکس به صمدنیکخواه دومین ایرانی در راه NBA ملی پوش خوش اخلاق بسكتبال ایران از سوی دالاس مامریکس پیشنهادی دریافت كرده است به گزارش سرویس ورزشی جام نیوز بعد از حضور حامد حدادی بهعنوان اولین و آخرین بسکتبالیست ایرانی در رقابتهای لیگ بسکتبال آمریکابررسی بهره وری در بخش کشاورزی
بررسی بهره وری در بخش کشاورزی خلاء اساسی بخش کشاورزی نبود یک بانک اطلاعاتی کامل و اساسی است به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر عباس پاپی زاده نماینده مجلس شورای اسلامی دقایقی پیش در برنامه پیشخوان خبر با اعلام این مطلب گفت نبود بانک اطلاعاتی جامع کشاورزی سبب شده است الگویایران، دومین کشور پناهنده پذیر در دنیا
سهشنبه ۲۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۴ ۵۵ مدیرکل سیاسی و انتخابات استانداری کرمان گفت جمهوری اسلامی ایران به عنوان دومین کشور پناهنده پذیر در دنیا است به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه کویر حجتالاسلام عباس اسلامی پیش از ظهر امروز در آئین روز جهانی پناهنده در کرمانبررسی راهکارهای استفاده بهینه از ظرفیتهای ریلی ایران جهت انتقال بارهای ازبکستان
رئیس كمیته ترانزیت راه آهن اعلام كرد بررسی راهکارهای استفاده بهینه از ظرفیتهای ریلی ایران جهت انتقال بارهای ازبکستان عضو هیات مدیره و رئیس کمیته ترانزیت راه آهن از آمادگی راه آهن جمهوری اسلامی ایران در جهت افزایش حمل و نقل ریلی و توسعه ترانزیت بارهای ازبکستان خبر داد به گزارش ح-
گوناگون
پربازدیدترینها