واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: بلینکن: توافق هستهای تاریخ انقضا ندارد
معاون وزیر امور خارجه آمریکا با تکیه بر ادعاهای پیشین غرب علیه ایران یک توافق قابل راستیآزمایی که از طریق مذاکرات به دست میآید را بهترین راه جلوگیری از دستیابی تهران به ظرفیت تولید سلاح هستهای خواند.
ایسنا: آنتونی بلینکن، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در کنفرانس سالانه اندیشکده مرکز امنیت جدید آمریکایی با اشاره به مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 که به یک توافق اولیه منجر شد گفت: بله، ما توانستیم به توافقی دست پیدا کنیم که تا حدودی برنامه هستهای ایران را با بازرسیهایی بی سابقه محدود کرد . همچنین احتمال دستیابی به یک راه حل جامع پیش روی ما قرار دارد.
بر اساس گزارش پایگاه اینترنتی وزارت امور خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن بخشی اعظمی از سخنان خود در این اندیشکده را به مذاکرات هستهای با ایران اختصاص داد و گفت: با نزدیک شدن به ضربالاجل 30 ژوئن ( 9 تیر) ، این مذاکرات در اولویت موضوعات مورد بحث ما قرار گرفته است.
وی ادامه داد: ما در عرصه سیاست خارجی در خاورمیانه تلاش کردهایم تا اطمینان یابیم که ایران به سلاح هستهای دست نخواهد یافت و هنوز بر این باوریم که بهترین راه برای تضمین این مساله دستیابی به توافقی است که از طریق مذاکره حاصل میشود و قابل راستی آزمایی است تا بتواند نگرانیهای جامعه بینالملل درباره ایران را حل کند و به طور عملی دستیابی این کشور به مواد شکافتپذیر برای یک سلاح هستهای بدون این که بتوانیم متوجه آن شویم و متوقفش کنیم غیرممکن است.
معاون وزیر امور خارجه آمریکا با تکرار بر این ادعا که ایران برای دستیابی به ظرفیت تولید سلاح هستهای تلاش میکند، افزود: توافقی که هم اکنون روی آن کار میکنیم چهار راه دستیابی ایران به مواد شکافتپذیر کافی برای یک سلاح را مسدود میکند که شامل راههای تولید اورانیوم در نطنز و فردو، مسیر پلوتونیوم از طریق راکتور آب سنگین اراک و احتمال یک مسیر مخفیانه میشود.
وی بیان کرد: برای از بین بردن تمام این مسیرها، یک توافق جامع باید شامل محدودیتهای استثنایی بر فعالیتهای هستهای ایران و اقدامات شفاف سازی فوقالعاده و بازرسیهای سرزده باشد که بتواند توانایی جامعه بینالملل برای کشف هر تلاشی از سوی تهران برای گریز را چه به صورت مخفیانه و چه آشکارا به حداکثر برساند.
بلینکن در ادامه برخی نگرانیها درباره توافق هستهای احتمالی با ایران را غیرواقعی برشمرد و گفت: اول از همه این توافق تاریخ انقضاء ندارد، درواقع چیزی به عنوان غروب در این توافق نداریم. بخشهای مختلف این توافق دورههای زمانی متفاوت دارند، اما برخی بخشهای آن شامل تعهدات ایران طبق معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای ( انپیتی) از جمله الزام به نساختن سلاح هستهای و به علاوه دسترسی های شدید و اقدامات نظارتی پروتکل الحاقی تا ابد ادامه خواهند داشت.
وی افزود: اما در صورت نبود یک توافق جامع، توافق اولیه موسوم به برنامه اقدام مشترک که محدودیت برنامه هستهای ایران را در پی داشت فورا منقضی خواهد شد. بنابراین، ایران میتواند برنامه خود را به سمت یک برنامه در سطح صنعتی با دهها هزار سانتریفیوژ بدون بازرسی و نظارت بر فعالیت هایش تسریع بخشد.
بلینکن همچنین گفت: دوم، این توافق سطحی از شفاف سازیها را فراهم میکند که اگر ایران بخواهد از تعهداتش با جامعه بینالملل سرپیچی کند، ما آن را خواهیم فهمید و به اندازهای زمان خواهیم داشت تا به صورت دیپلماتیک یا در صورت نیاز به روشهای دیگر به آن پاسخ بدهیم.
معاون وزیر امور خارجه آمریکا درباره زمانبندی لغو تحریمها نیز گفت: اغلب تحریمهای ایران برای یک دوره زمانی طولانی تعلیق میشوند و پایان نمییابند علاوه بر این که امکان بازگشت فوری آنها در صورت عدم پایبندی ایران وجود خواهد داشت.
وی تصریح کرد: سوم این که، ما تنها توافقی را میپذیریم که دسترسی به موقع آژانس بینالمللی انرژی اتمی به هر یک از سایتهای مورد درخواست ایران برای راستی آزمایی ماهیت صلح آمیز برنامه هستهایاش را تضمین کند.
بلینکن ادامه داد: چهارم، واضح است که هیچ گزینه بهتر از یک توافق جامع برای جلوگیری از دستیابی ایران به مواد کافی برای تولید یک سلاح هستهای وجود ندارد. توافقی که شامل پارامترهایی که ما در لوزان تعیین کردیم باشد.
وی تاکید کرد: همانند برنامه اقدام مشترک هر توافقی که با ایران به دست آید از سوی شهروندان ما کنگرهمان و متحدان نزدیک ما مورد رسیدگی مشروع قرار خواهد گرفت.
معاون وزیر امور خارجه آمریکا در پاسخ به مخالفان این توافق گفت: همچنین مخالفان توافق احتمالی با ایران باید به مردم آمریکا دقیق بگویند که چه اقدام متفاوتی را در نظر دارند و چگونه میخواهند آن را انجام دهند.ساده انگارانه است که فکر کنیم ایران حتی اگر فشار تحریمها را افزایش دهیم به راحتی تسلیم خواستههای ما شود. چون در دوران جنگ با عراق محرومیتهایی بیش از این را متحمل شد و علیرغم افزایش فشارهای بینالمللی در سالهای اخیر، ایران از 150 سانتریفیوژ در سال 2002 به 19 هزار سانتریفیوژ پیش از حصول توافق اولیه ژنو رسید.
وی افزود: به علاوه، متحدان بینالمللی ما که بدون آنها تحریمها عملی نمیشد، تحریمها را با هدف آوردن ایران پای میز مذاکراتی که خواستههایمان را محقق کند امضا کردند ، نه برای این که برنامه هستهای صلحآمیز ایران را نابود کنند. بنابراین اگر آنها این باورشان را که ما برای دستیابی به یک راه حل دیپلماتیک جدی هستیم از دست بدهند این آمریکا است که منزوی خواهد شد نه ایران مضاف بر این که رژیم تحریمها را نیز در هم میشکند.
بلینکن یادآور شد: آنهایی که اقدام نظامی علیه ایران بدون پیمودن آخرین گام باقی مانده در مسیر دیپلماتیک را ترجیح میدهند باید این حقیقت را بدانند که چنین پاسخی ائتلاف بینالمللی تحریمها را نابود خواهد کرد و به ایران فرصت تسریع برنامه هستهایاش را خواهد داد. در صورتیکه با یک توافق که ما برای دستیابی به آن تلاش میکنیم فرصت خواهیم داشت تا بسیار بیشتر از این به دست آوریم.
وی دربخش دیگری از این سخنانش به مساله بازداشت چند شهروند آمریکایی در ایران پرداخت و گفت: دستیابی به یک توافق جامع ما را از دیگر تعهداتمان مبنی بر تلاش برای آزادی سعید عابدینی، امیر حکمتی و جیسون رضائیان و کمک ایران برای یافتن رابرت لوینسون باز نخواهد داشت.
معاون وزیر امور خارجه آمریکا در پایان گفت که یک توافق هستهای با ایران فشارها برای رقابت هستهای در منطقه را کاهش و رژیم منع اشاعه بین المللی را تقویت میکند که این مساله هم برای آمریکا و هم برای متحدان واشنگتن در منطقه حائز اهمیت است.
جمهوری اسلامی ایران با هدف رفع نگرانیهای بینالمللی و اعتماد سازی بیشتر وارد مذاکرات هستهای با گروه 1+5 شده است و مقامات ایرانی همواره تاکید میکنند که فشار تحریمها هیچگاه دلیل آمدن پای میز مذاکره نبوده است.
همچنین غرب به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در حالی ادعای دستیابی ایران به سلاح هستهای را علیه کشورمان مطرح میکنند که ایران تاکید دارد فعالیتهای هستهای تهران ماهیت کاملا صلح آمیز دارد و سلاح هستهای در دکترین دفاعی ایران جایگاهی ندارد.
تاریخ انتشار: ۰۶ تير ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]