واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: به بهانه روزجهاني تنوع زيستي: گلستان بيش از هفت هزارگونه گياهي دارد
داخلي. اجتماعي. گياهي.
استان گلستان در شمال كشور با داشتن هفت هزارو ۷۰۴گونه گياهي از مجموع ده هزار گونه گياهي موجود در ايران به عنوان تامينكننده آسايش روحي و رواني انسانها محسوب ميشود.
تنوع گونه كم نظير در ايران كه ۱۰هزار گونه گياهي بر آورده شده است و حدود ./.۲۰آن نيز بومي ايران ميباشد كه در مقايسه با قاره اروپا كه داراي ۱۱هزار گونه ميباشد، جالب و در خور توجه است.
وجود اين تعداد گونه گياهي در كشور به همراه يك هزار و ۱۰۰گونه حشرات، ۶۸گونه پستاندار، ۳۰۴گونه پرنده كه از اين تعداد ۱۰۲گونه آن بومي ميباشد و ۹گونه دوزيست همانند نگيني بر گستره اين مرز و بوم ميدرخشد.
وجود گونههاي مختلفي ساكن در ايران و غناي حيات جانوري و گياهي ايران زمين وظيفه خدمتگذاران و حافظان محيط زيست را براي جلوگيري از انقراض انان دو چندان ميكند.
علاوه بر اين، تنوع زيستي نه تنها مكمل خوشبختي انسانها است بلكه بهداشت ، سلامت انسانها نيز وابسته به داروهايي است كه در طبيعت رشد و نمو ميكنند و انسانها نيز از اين همه نعمات خدادادي براي ادامه حيات خود از ان بهرهميگيرد.
روز اول خرداد ماه برابر با بيست و يكم ماه مه به عنوان روز جهاني تنوع زيستي نامگذاري شده است به همين مناسبت خبرنگار ايرنا با رييس اداره محيط زيست شهرستان گنبدكاووس گفت وگويي انجام داد.
"غلامرضا كريمي " در اين خصوص گفت: عنوان تنوع زيستي از اوايل دهه ۱۹۹۰ وارد ادبيات روزمره مباحث محيط زيست شد و در اجلاس زمين (ملل متحد)در سال ۱۹۹۲در سوم و جارم ژوئن در ريودوژانيرو برگزار شده بود كنوانسيون تنوع زيستي شكل گرفت.
وي، در تعريف واژه تنوع زيستي چنين گفت: به تمامي شيوههاي متنوع حيات كره زمين تنوع زيستي گفته ميشود به عبارت ديگر تفاوت و گوناگوني گونهها عموميترين برداشت از تنوع زيستي است.
وي تنوع زيستي را در سه نوع اكوسيستمي، گونهاي و ژنتيكي دانست و گفت:
بسياري از ارزشهاي تنوع زيستي در گذشته توسط بشر ناديده گرفته شده است و در دهههاي اخير با اقدامات انسانها تنوع زيستي با فشارهاي بيشتري رهم خودره است بطوريكه تخريب ، انهدام زيستگاهها، تجزيه و چندپاركي اراضي و ... سبب تهديد و يا كاهش بيش از حد تنوع بيولوژيكي شده است.
رييس اداره محيط زيست گنبدكاووس در خصوص تنوع اكوسيستمي گفت: اكوسيستمي به مفهوم گوناگوني موجود در شرايط و عوامل زيستگاهي است كه پديد آورنده شرايط زيستي براي دامنه گستردهاي از گونههاي متخلف است، كه شامل اكوسيستمهاي جنگلي، علفزارها ، تالاب و ... ميگردد.
كريمي افزود: كشور ما به دليل شرايط بسيار گوناگوني محيط و جغرافياي طبيعي آن از تنوع اكوسيستمي كم نظير در مقايسه با ساير كشورهاي جهان برخوردار است.
به گفته وي، وجود كوههاي بلند كه هميشه پوشيده از برف است يا جلگه- هاي نيم گرمسيري مشرف به خليج هميشه فارس و درياي عمان از يك سو و جنگلهاي مرطوب گلستان، مازندران ، گيلان تا بيابانهاي فرا خشك لوت از طرف ديگر و اين تضادهاي اقليمي، توپوگرافي و زمين شناسي سبب پيدايش طيف وسيعي از اكوسيستمها در ايران شده است و در نتيجه منطقه رويشي اصلي خزري، زاگرس، ايران و توراني كه هر يك داراي اكوسيستمهاي بسيار متنوع و ارزشمند هستند.
وي همچنين در خصوص تنوع گونهاي چنين گفت: به مجموعه گونههاي مختلف گياهان، جانوران و شكلهاي ديگر موجودات زنده كه در يك منطقه به سرميبرند اطلاق ميشود.
كريمي افزود: هرچه در يك اكوسيستم تنوع گونهاي بيشتر باشد زنجير غذائي طولاني تر و شبكه حيات پيچيده تر و در نتيجه محيط پايدارتر و از شرايط مطلوبي برخوردار است.
وي با بيان اينكه طبق برآورد برنامه محيط زيست ملل متحد تعداد كل موجودات زنده بالغ بر ۱۳/۶ميليون گونه است گفت: از اين ميزان تعداد ۱۰ هزار گونه گياهي در ايران وجود دارد كه تنوع كم نظير به شمار ميرود.
به گفته وي، تعداد گونههاي پستانداران وحشي در ايران ۱۶۰گونه كه تقريبا برابر با تعداد كل گونههاي پستانداران در قاره اروپا است و در رده خزندگان نيز تعداد ۱۶۴گونه خزنده شناسائي شده كه از اين تعداد ۴۶گونه آن بومي ايران و از اين تعداد ۶گونه در حال انقراض است كه در اين مورد از قاره اروپا بيشتر است.
رييس اداره محيط زيست گنبدكاووس گفت: در رده پرندگان بيش از ۵۰۲گونه و دوزيستان ۱۱گونه كه نيمي از آنها بومي ايران است شناسايي شدهاند.
كريمي در خصوص تنوع ژنتيكي گفت: گونه گوني موجود مربوط به يك گونه اعم از گياهي و جانوري است ساختار ژنتيكي مختلفي كه افراد هرگونه دارند گنجينه از ويژگيهاي عملكردي موجودات زنده مربوط به آن گونه تلقي ميگردد كه سرمايه ملي ژنيتيكي گران قدري محسوب ميشود.
وي افزود: استان گلستان با هفت هزارو ۷۰۴گونه گياهي و ۱۱۰۰گونه حشره و ۶۸گونه پستاندار و ۳۰۴گونه پرنده و ۹گونه دوزيست آسايش رواني انسانهاي منطقه را فراهم ميكند.
رييس اداره محيط زيست گنبدكاووس گفت: اگر چه برخي از گونههاي گياهي و جانوري طبيعت ايران در سنوات گذشته مانند شير ايراني و ببر مازندران از دفتر طبيعت با عظمت ايران حذف شدند و احتمال انقراض گونههاي ديگر از قبيل يوزپلنگ و گورخر و ... نيز وجود دارد وظيفه حاميان طبيعت را براي حفاظ از انان سنگين تر ميكند.
كريمي افزود: انقراض بسياري از گونههاي گياهي و جانوري و همچنين در استانه انقراض و يادر معرض تهديد قرار گرفتن انها از نتايج اعمال ، رفتار و برنامههاي انساني است لذا براي حفاظت و امنيت محيط زيست به طور اعم و تنوع زيستي به طور اخص بيشتر كشورها همكاريهاي منطقهاي و بينالمللي را سودمند و ضروري ميدانند و ما هم بايد در اين زمينه تلاش كنم. ك/۴ /۶۲۲/۵۰۶
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 304]