واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: اما و اگرهای برگزار نشدن انتخابات افغانستان
پارلمان یکی از نهادینه ترین قوای افغانستان است که قوه مقننه بر مبنای قدرت مردم بوجود آمده است . اگر این پارلمان دچار مشکل شود مسلما نظام و مشروعیت آن متزلزل می شود.برمبنای ق.ا ۸۳ افغانستان پارلمان افغانستان در پایان ماه پنجم باید تمدید شود. رییس جمهور افغانستان از ادامه فعالیت مجلس تا برگزاری و هدایت نتایج انتخابات جدید خبر داد.
بر اساس ق . ا افغانستان دوره کنونی مجلس امروز اول تیر به پایان رسید و انتخابات مجلس جدید هم باید 30 تا 60 روز قبل از این تاریخ برگزار می شد به همین دلیل مشروعیت قانونی مجلس کنونی مورد خدشه قرار گرفت .در این رابطه گفتگویی داریم با سید وحید ظهوری حسینی کارشناس مسایل ملی افغانستان .
چرا انتخابات مجلس افغانستان در موعد مقرر برگزار نشد؟
در ماههای اخیرانتخابات ریاست جمهوری افغانستان به چالش کشیده شد و نهایتا دولت وحدت ملی با یک توافقنامه به قدرت رسید. در این توافقنامه شرایطی از جمله اصلاح قانون انتخابات افغانستان ذکر شده بود. ضمن اینکه دکتر عبدا...نسبت به تقسیم قدرت و تقسیم قدرت اعمال نظر داشت و این اصلاح تا قبل از انتخابات باید صورت گیرد.
بر اثر این اختلافات این کمیسیون فعالیت خود را آغاز نکرد و قانون اصلاح انتخابات عملی نشدو با توجه به تقلبات گذشته این انتخابات صورت نگرفت .
س/ اشرف غنی برمبنای کدام قانون دوره پارلمان کنونی را تمدید کرده است ؟ پارلمان یکی از نهادینه ترین قوای افغانستان است که قوه مقننه بر مبنای قدرت مردم بوجود آمده است . اگر این پارلمان دچار مشکل شود مسلما نظام و مشروعیت آن متزلزل می شود . اشرف غنی بعنوان رییس جمهور و رییس قوه قضاییه افغانستان بر مبنای حاکمیت ریاستی در این کشور می توانست برنامه هایی داشته باشد و سعس کرده مشروعیت خودش را حفظ کند.
اما مسلم است پارلمان شبکه باید از سرپرستی اداره شود و از دادگاه افغانستان تمدید بگیرد و قوه قضاییه با سرپرستی اداره شود تا پارلمان حقوقی اداره شود و دربخشی که نتایج انتخابات ذکر نشده است پارلمان مشروعیت خود را دارد.
دلایل موافقان با تصمیم گیری اشرف غنی چیست ؟ چرا مخالفان مخالفت می کنند؟
برمبنای ق.ا 83 افغانستان پارلمان افغانستان در پایان ماه پنجم باید تمدید شود و مجلس جدید اول تیر کار خود را آغاز می کند و بعد از اعلام نتایج کسانیکه هم در پارلمان هم در دولت هستند تاکید دارند : پارلمان افغانستان تا زمانیکه مشروعیت دارد به کار خود ادامه می دهد و اشرف غنی هم بر پایه همین اصل بیانیه خود را صادر کرد.
دولت وحدت ملی افغانستان چالشی بود که مشروعیت ندارد .
امروزه یک اصل مسلم ق.ا را نادیده می گیریم یا خدشه دار می کنیم که مسلم است مشروعیت پارلمان از بین خواهد رفت . وقتی دولت وحدت ملی مشروعیت کافی بر مبنای قانون ندارد و پارلمان از مشروعیت بیفتد دولت دچار اختلال شده و سوء استفاده های زیادی صورت می گیردو با افزایش فساد اداری و مالی موجود در افغانستان استمرار می یابد و منجر به یک چالش بزرگ برای مردم این کشور و جهان می شود.
ممکن است بعد ان دولت وحدت ملی مشروعیتی نداشته باشد.
س/ چرا قانون اصلاح انتخابات اجرا نشد ایا مشکل از نظام انتخاباتی است یا شیوه اجرایی آن؟
هر دو مورد مشکل ما هستند هم نظام انتخاباتی و هم شیوه اجرایی آن. چنانچه تقلب صورت گرفت ناشی از نقص قانون بود و اگر قانون نقص نداشت سهم شکایات چالشی بود که از قبل زمان کرزای درافغانستان داشتیم .
س/ نتایج این نقض ها برافغانستان تاکنون چگونه بوده است ؟ مردم تاکنون روی خوشی ندیدند و سیستم امنیتی بوجود آمد و یکی از مسایل مهم بحث امضای توافقنامه امنیتی بود که یک هفته پس از تحلیف اشرف غنی این قرار داد امضا شد.
اما باز هم امنیت مردم بسیار خدشه دار شد ه است و مردم از شرایط موجود افغانستان احساس نا امنی و ضعف می کنند .حاکمیت تقریبا اقتصاد افغانستان را مختل کرده است و انتخابات پارلمان دریچه جدیدی است که ممکن است به مسائل خطر ناک امنیتی منجر شود.
س/نظر شما در مورد انفجارهای اخیر افغانستان چیست ؟
میان انفجارهای اخیر و تمدید دوره پارلمانی ارتباطهایی وجود دارد همیشه در زمان انتخابات در این کشور انفجارهایی وجود داشته است که سعی دارند از این طریق امنیت را مختل کنند تا مشروعیت با مشکل مواج شود و ناامنی ها گسترش یابد و اگر پارلمان دچارچالش شود ارکان حکومت با چالش مواجه خواهند شد.
سه شنبه ۲ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]