واضح آرشیو وب فارسی:آخرین نیوز: کيهان: طرح صيانت از حقوق هستهاي رقيقسازي شد!
متن پيش رو در کيهان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
نمايندگان مجلس کليات طرح الزام دولت به حفظ حقوق و دستاوردهاي هستهاي را با تغييرات زياد به تصويب رساندند، تغييراتي که ميتوان آن را نوعي رقيقسازي طرح مذکور دانست!
کليات طرح الزام دولت به حفظ حقوق ودستاوردهاي هستهاي در حالي روز گذشته با 199 راي موافق به تصويب رسيد که تغييرات قابل تاملي در آن صورت گرفته و رقيقسازي آن به شکلي است که عملا اهداف اصلي و عمده اين طرح خنثي شده است. الزامات صريح و روشن طرح اوليه با افزودن يا کاستن برخي موارد باعث شده مفرهايي براي دادن امتيازات غيرموجه بوجود آيد. براساس ماده واحده قرائت شده از سوي رئيس مجلس؛ در راستاي صيانت از منافع ملي و رعايت مقررات پادمان منع گسترش سلاحهاي هستهاي هر گونه نتايج مذاکرات هستهاي با کشورهاي 1+5 در صورتي معتبر است که الزامات زير به صورت شفاف رعايت شود:
1-لغو تحريمها بهطور يکجا و کامل بايد در متن توافقنامه درج شده و در روز اجراي تعهدات ايران انجام شود. 2-آژانس بينالمللي انرژي اتمي در چارچوب توافقنامه پادمان مجاز به انجام نظارتهاي متعارف از سايتهاي هستهاي است و دسترسي به اماکن نظامي، امنيتي و حساس غيرهستهاي، اسناد و دانشمندان ممنوع است؛ بايد مصوبات شورايعالي امنيت ملي رعايت شود. 3- هيچ محدوديتي براي کسب دانش و فناوري صلحآميز هستهاي و تحقيق و توسعه پذيرفته نيست و بايد مصوبات شورايعالي امنيت ملي رعايت شود. در تبصره يک اين ماده واحده آمده است: براساس اصول 77 و 125 قانون اساسي نتيجه مذاکرات بايد به مجلس شوراي اسلامي ارائه شود. در تبصره دو نيز تاکيد شده است: وزير خارجه موظف است روند اجراي توافقنامه را هر شش ماه يکبار به مجلس شوراي اسلامي گزارش کند؛ کميسيون امنيت ملي مجلس هر شش ماه يکبار گزارش روند حسن اجراي توافقنامه را به نمايندگان مجلس شوراي اسلامي ارائه مينمايد. گفتني است رئيس مجلس پس از قرائت متن ماده واحده تغييريافته طرح الزام دولت به حفظ حقوق و دستاوردهاي هستهاي گفت: متني که تهيه شده است همان متن قبلي است البته يکسري اصلاحات ويرايشي در آن انجام شده است، کليات اين طرح را در جلسه يکشنبه در مجلس تصويب کرديم و جزئيات آن در جلسه بعد به رأي گذاشته خواهد شد. وکلاي ملت با 199 رأي موافق، 3 رأي مخالف و 5 رأي ممتنع از مجموعه 213 نماينده حاضر در مجلس ماده واحده اين طرح را به تصويب رساندند. پس از تصويب کليات طرح مذکور با رأي بالاي نمايندگان، فرياد «مرگ بر آمريکا» در صحن علني مجلس طنينانداز شد.
فرآيند رقيقسازي! گفتني است از بند يک ماده واحده قبلي که با تغييراتي کليات آن ديروز تصويب شد عبارت «[لغو] کامل و يکپارچه همه تحريمهاي مقرر در قطعنامههاي شوراي امنيت، مصوبات اتحاديه اروپا، کنگره و دولت آمريکا» حذف و عبارت «در روز توافق» به عبارت «در روز انجام تعهدات ايران» تغيير يافته است. بر اساس اين گزارش در بند يک ماده واحده جديد آمده است: لغو تحريمها به صورت يک جا و کامل بايد در متن توافقنامه درج شده و در روز اجراي تعهدات ايران، انجام شود. در بند دو اين ماده واحده نيز عبارت «با هر بهانهاي» حذف و عبارات «در چارچوب توافقنامه پادمان» و «مصوبات شورايعالي امنيت ملي بايد رعايت شود» به آن اضافه شده است. بر اين اساس در بند دو ماده واحده اصلي آمده بود آژانس انرژي اتمي مجاز به انجام نظارتهاي متعارف از سايتهاي هستهاي است و دسترسي به کليه اسناد دانشمندان و اماکن نظامي، امنيتي و مکانهاي حساس غيرهستهاي با هر بهانهاي ممنوع است. که اين بند به اين صورت تغيير يافته است «آژانس بينالمللي انرژي اتمي در چارچوب توافقنامه پادمان، مجاز به انجام نظارتهاي متعارف از سايتهاي هستهاي است. دسترسي به کليه اماکن نظامي، امنيتي و حساس غيرهستهاي، اسناد دانشمندان ممنوع است. مصوبات شورايعالي امنيت ملي بايد رعايت شود.» در بند 3 متن اصلي نيز آمده بود «هيچ محدوديتي براي کسب دانش و فناوري صلحآميز هستهاي و زنجيره تأمين و توليد در تحقيق و توسعه پذيرفته نيست.» که در متن جديد عبارت «و بايد مصوبات شورايعالي امنيت ملي رعايت شود» اضافه شده است. در تبصره 1 ماده اصلي نيز آمده بود: نظارت بر حسن اجراي توافقنامه توسط هيئتي ۷ نفره از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي منتخب نمايندگان مجلس انجام خواهد شد. اين هيئت موظف است هر سه ماه يک بار گزارش روند اجراي توافق را به صحن علني ارائه خواهد کرد. که اين تبصره تغيير کرده و به اين صورت در آمده است: براساس اصول ۷۷ و ۱۲۵ قانون اساسي، نتيجه مذاکرات بايد به مجلس شوراي اسلامي ارائه شود. بر اساس اين گزارش تبصره جديدي نيز به متن اصلي اضافه شده که براساس آن «وزير امور خارجه موظف است روند اجراي توافقنامه را هر شش ماه يکبار به مجلس شوراي اسلامي گزارش دهد. کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس هر شش ماه يک بار گزارش روند حسن اجراي توافقنامه را به نمايندگان مجلس شوراي اسلامي ارائه ميکند».
دوشنبه, 01 تیر 1394 ساعت 11:28
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آخرین نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]