واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: امريكا با «اولويت موصل» دولت عراق را دور ميزند
در حالي كه نيروهاي مردمي و دولتي عراق تمركز خود را بر آزادسازي استان الانبار متمركز كردهاند، امريكاييها با اولويت قرار دادن موصل و تسليح عشاير اين مناطق سياست تضعيف دولت مركزي عراق و تجزيه اين كشور را وارد مرحله جديدي كردهاند.
در حالي كه نيروهاي مردمي و دولتي عراق تمركز خود را بر آزادسازي استان الانبار متمركز كردهاند، امريكاييها با اولويت قرار دادن موصل و تسليح عشاير اين مناطق سياست تضعيف دولت مركزي عراق و تجزيه اين كشور را وارد مرحله جديدي كردهاند.
مقامات عراقي از آغاز مرحله مقدماتي آزادسازي موصل خبر دادند. نخروان حامد، عضو كميته امنيتي و دفاعي شوراي استانداري نينوا در مصاحبه با الشرق الاوسط گفت: مرحله مقدماتي عمليات آزادسازي موصل كه مبتني بر بمباران مقرهاي داعش توسط جنگندههاي ائتلاف بود، آغاز شده است. حملات هوايي به مواضع و مقرهاي داعش در سنجار و اسكويه و در داخل شهر موصل و جنوب آن صورت گرفته است و اين حملات خسارات و تلفات زيادي را به داعش وارد و هول و وحشت را در ميان اين گروه ايجاد كرده است. پيشمرگهاي كرد اعلام كردند با همكاري جنگندههاي ائتلاف ضدداعش چهار حمله افراد مسلح داعش به شرق موصل را ناكام گذاشتند. همزمان مسعود بارزاني، رئيس اقليم كردستان عراق با خالد العبيدي، وزير دفاع عراق و بابكر زيباري، رئيس ستاد ارتش عراق در خصوص آخرين تحولات امنيتي و اوضاع ميداني جبهههاي نبرد با داعش گفتوگو كرد. در بيانيه رياست اقليم كردستان آمده است: در اين ديدار اوضاع شهر موصل و آينده آن مورد بررسي قرار گرفت و به ايستادگي در مقابل تروريستها و آزادسازي مناطق اشغال شده توسط تروريستها تأكيد شد.
از سوي ديگر، شماري از چهرههاي مذهبي استان نينوا اعلام جهاد گروهي عليه گروه تروريستي داعش كردند و نزديك به 200 تن از چهرههاي برجسته استان نيز تشكيل «شوراي نجات موصل» را در دستور كار قرار دادند. در همين راستا سعد سلطان البويطي، عضو شوراي شيوخ استان الانبار اعلام كرد شش عشيره استان الانبار به شوراي نجات موصل پيوسته و تصميم گرفتهاند در مقابل داعش بايستند. تحليلگران فعال شدن عمليات آزادسازي موصل را بخشي از سياست امريكا براي دور زدن دولت مركزي عراق و تسليح مستقيم عشاير محلي عنوان كردند كه ميتواند به تضعيف بغداد و در نهايت تجزيه اين كشور منتهي شود؛ مسلهاي كه حتي بعضي تحليلگران امريكايي به صورت علني مطرح و از آن دفاع كردهاند. «چارلز كراتهامر» از حاميان سياستهاي جنگطلبانه در امريكا ضمن تأكيد بر لزوم تجزيه عراق و سوريه(بالكانيزه كردن)، كمكهاي مستقيم نظامي به كردها و قبايل سني طرفدار واشنگتن و ايجاد مناطق امن جهت ساقط كردن دمشق را خواستار شد. وي در مطلبي كه در صفحه نظرات واشنگتن پست منتشر شده، نوشت: «زمان آن است كه براي عراق و سوريه استراتژي جديدي اتحاذ كنيم. اين استراتژي با اذعان به اين موضوعات شروع ميشود كه مرزهاي قديمي ديگر تمام شده، سوريه يا عراق هرگز بازسازي نخواهند شد و نقشه مبتني بر سايكس پيكو از بين رفته است.» اين تحليلگر امريكايي با ادعاي آنكه مرزهاي قديمي در حال نابودي است، نوشت: «اين موضوع در حال حادث شدن است و به عقب برنخواهد گشت. ما در عراق با اينكه حكومت بغداد بايد در مركز سياست ما و همه كمكهاي نظاميمان باشد، در حال برداشت و دروي فاجعه پشت فاجعه هستيم.» اما اين سياست امريكاييها با اعتراض رهبران مذهبي و سياسي عراق مواجه شده است. صدرالدين القبانجي گفت: عدم حمايت از عشاير به واسطه دولت مركزي به منزله نقض حاكميت ملي عراق است. اين طرح اگر با هدف نجات عشاير عراقي از خطر تروريسم و داعش باشد، درست است و بايد اين حمايتها از راههاي قانوني يعني از طريق دولت مركزي عراق صورت گيرد. استراتژي تضعيف دولت مركزي عراق در حالي صورت ميگيرد كه جنگ با داعش براي بازپسگيري شهر الرمادي عراق به لحظات حساسي رسيده است و همين مسئله ميتواند آزادسازي شهر الرمادي را با مشكل مواجه كند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۱:۵۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]