واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۰ خرداد ۱۳۹۴ (۱۹:۳۸ب.ظ)
توليد ۱۴ درصد خرماي جهان در ايران موج - براساس آمار فائو، در سال 2012 ميلادي در جهان از 110 ميليون و 406 هزار هکتار نخلستان حدود 7.5 ميليون تن خرما با متوسط عملکردي معادل 6834 کيلوگرم در هکتار توليد شده است.
به گزارش خبرگزاري موج، بر اساس مطالعات منتشر شده از سوي موسسه پژوهشهاي بازرگاني و اقتصاد کشاورزي و توسعه روستايي، خرما ميوهاي باارزش غذايي بالا است که به علت دارا بودن مواد قندي قابل توجه (حدود 70 درصد) علاوه بر مصرف تازهخوري، در صنعت موارد استفاده فراوان دارد؛ همچنين اين ميوه از بعد اقتصادي به لحاظ ايجاد اشتغال، توليد درآمد اقتصادي و به ويژه امکان صادرات و ارزآوري از اهميت خاصي برخوردار است.
موطن اصلي خرما مناطق بينالنهرين و جنوب عراق است و از آنجا به نقاط ديگر جهان انتقال يافته است. کشت نخل در فاصله مدار جغرافيايي 29 تا 39 درجه عرض شمالي و تا ارتفاع 1500 متر بالاتر از سطح دريا امکانپذير است. نخل يا شرايط آب و هوايي مختلف سازگار است؛ به نحوي که دماي 6 درجه سانتيگراد زير صفر (در مدت کوتاه) تا 50 درجه بالاي صفر را تحمل کرده و نسبت به شوري آب و خاک نيز مقاوم است.
در ايران خرما از جمله محصولات مهم کشاورزي بوده که به علت مازاد توليد، پتانسيل بالايي جهت صادرات دارد. با وجود اينکه خرماي ايران از نظر نوع و رقم در جهان از موقعيت مطلوبي برخوردار است؛ و ليکن به سبب بيتوجهي به نبود سرمايهگذاري در امر بازاريابي خارجي اين محصول، صادرکنندگان ايراني در موقعيت ضعيفتري نسبت به ديگر صادرکنندگان در جهان قرار دارند.
عليرغم اهميت محصول به لحاظ مصرف داخلي و صادرات، نارساييهايي در بازار آن وجود دارد که عدم توجه کافي به بستهبندي و فرآوري مناسب از جمله مهمترين آنها است. اين نارساييها علاوه بر مصرف داخلي، صادرات محصولات را نيز متأثر ميسازد. بدين ترتيب بررسي بازار خرما در کشور و مقايسه آن با جهان به منظور پي بردن به چالشها و ارائه نظرات و پيشنهادات مناسب در جهت رفع آنها ضروري به نظر ميرسد.
براساس آمار فائو، در سال 2012 ميلادي در جهان از 110 ميليون و 406 هزار هکتار نخلستان حدود 7.5 ميليون تن خرما با متوسط عملکردي معادل 6834 کيلوگرم در هکتار توليد شده است.
سطح زير کشت و توليد خرما در جهان طي سالهاي 2012-2000 به ترتيب از متوسط رشد سالانه 0.4 و 1.25 درصد برخوردار بوده است. بررسي توليد، سطح زير کشت و عملکرد خرما به تفکيک کشورهاي عمده توليدکننده طي سالهاي مذکور نشان ميدهد که در سال 2000، 91 درصد از کل توليد جهاني اين محصول مربوط به کشورهاي الجزاير، مصر، ايران، عراق، عمان، پاکستان، عربستان، سودان و امارات متحده عربي بوده و سهم اين کشورها در سال 2012 به 87 درصد کاهش يافته است.
سهم ايران از توليد جهاني محصول از 13.4 درصد در سال 2000 به 14.1 درصد در سال 2012 و جايگاه توليد از مقام سوم به دوم جهان و پس از کشور مصر ارتقاء يافته است.
کشورهاي عربستان، الجزاير، عراق و پاکستان نيز به ترتيب با دارا بودن سهمي معادل 13.9، 10.5، 8.6 و 7.9 درصد از توليد در مقامهاي سوم تا ششم توليد خرما در جهان قرار دارند.
ايران در سالهاي گذشته بالاترين سطح زير کشت نخلستان را در جهان دارا بوده و در سال 2000 نيز رتبه دوم سطح را پس از امارات متحده عربي داشته است و ليکن در سال 2012 با کاهش سطح زير کشت خرماي امارات به بيش از يک سوم و گسترش سطح زيرکشت خرماي الجزاير و عربستان به ترتيب به ميزان 164 و 160 هزار هکتار، کشورهاي مذکور در رتبههاي اول و دوم و ايران، عراق، پاکستان و امارات به ترتيب در رتبههاي سوم تا ششم سطح زيرکشت در جهان قرار گرفتهاند.
آمار ارائه شده سطح زيرکشت خرماي ايران در فائو کمتر از آمار اعلام شده توسط وزارت جهاد کشاورزي است که از استانها گزارش ميشود. به تبع اين موضوع ميزان عملکرد خرماي ايران را نيز تحتالشعاع قرار داده و بر اين اساس عملکرد خرماي ايران بالاتر گزارش ميشود به گونهاي که با متوسط عملکرد جهاني برابري مينمايد. کشورهاي مصرف و سودان طي سالهاي مورد بررسي بيشترين و کشور الجزاير، کمترين ميزان عملکرد در واحد سطح را دارا بوده است.
هم اکنون کشورهاي عمان، ايران، عربستان و پاکستان پس از مصر و سودان در مقام سوم تا ششم عملکرد خرماي جهان قرار دارند. اين آمار، ارتقاي رتبه عملکرد ايران از مقام هفتم به چهارم جهان و برابري آن با متوسط عملکرد جهاني را نشان ميدهد و ليکن اگر مبناي تحليل، آمارهاي داخل باشد عملکرد خرما در کشور پايينتر از متوسط عملکرد جهاني است که در بخش مربوط به خود بحث خواهد شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]