واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۰ خرداد ۱۳۹۴ (۱۲:۱۱ب.ظ)
يک کارشناس بانکي: پرداخت تسهيلات مسکن براي بانک هاي خصوصي مزيت ندارد/ ترفند ترکيبي و بازي با تجهيز سپردهها موج - يک کارشناس بانکي با اشاره به اين که قيمت تمامشده پول براي بانکهاي خصوصي بالاست، گفت: امکان پرداخت تسهيلات براي بانکهاي خصوصي مهيا نيست مگر اين که آن ها با ترفند ترکيبي و بازي با تجهيز سپردهها بتوانند اين تسهيلات را پرداخت کنند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، با وجود اين که بسياري از کارشناسان افزايش سقف وامهاي خرد و مسکن و برداشته شدن انحصار پرداخت اين تسهيلات در بانک مسکن را رويکرد مثبت و عاملي براي خروج از رکود مي دانند، اما؛ بانکهاي خصوصي از پرداخت اين نوع تسهيلات استقبال چنداني نکرده و براي پرداخت آن شرايطي را تعيين کرده اند که از عهده بسياري از متقاضيان برنمي آيد.
مديران ارشد بانک هاي خصوصي علت اين امر را قيمت تمام شده بالاي پول اعلام و بيان مي کنند: بر اساس آنچه از سوي بانک مرکزي به بانکها تکليف شده، بانک ها به اندازه توان مالي خود ريسک ميپذيرند و اقدام به پرداخت تسهيلات ميکنند و ميزان پرداخت تسهيلات به منابع مالي در اختيار شبکه بانکي بستگي دارد، بنابراين براي پرداخت بيشتر تسهيلات خرد و مبادلهاي بايد قيمت تمامشده پول کاهش يابد.
در همين رابطه گفت گويي با حيدر مستخدمين حسيني، از مديران پيشين بانک مرکزي، داشته ايم که در ادامه خوانيد:
شوراي پول و اعتبار در مصوبه خود سقف پرداخت تسهيلات مسکن را افزايش و انحصار پرداخت آن را شکست و به بانک هاي تجاري اعم از خصوصي و دولتي اجازه پرداخت اين تسهيلات داده شده است. به نظر شما بانک هاي خصوصي چقدر از اين مصوبه استقبال خواهند کرد؟
بانک مرکزي و دولت به اين دليل سقف تسهيلات را افزايش دادند که تحرکي را در بخش مسکن که چند سالي است در رکود به سر ميبرد، ايجاد کرده و بخش مسکن بتواند از مراحل اوليه رکود خارج شود. هر چند شوراي پول و اعتبار در اين رابطه مصوبهاي را به تصويب رساند که انحصار در حوزه پرداخت تسهيلات مسکن در بانک مسکن شکسته شود؛ و با اين مصوبه قدمي برداشته شد که ساير بانکهاي خصوصي و دولتي بتوانند در سازوکار بخش مسکن وارد شوند و در اين زمينه تسهيلات پرداخت کنند، اما؛ در کنار برطرف کردن اين نقص، با توجه به شرايط اقتصادي و رکود حاکم بر اقتصاد، بحث تورم و قيمت تمام شده پول براي بانکهاي خصوصي و دولتي و نرخي که شوراي پول و اعتبار براي مسکن لحاظ کرده است، پرداخت تسهيلات مسکن براي بانکهاي خصوصي مزيت نداشته و احتمالاً بانکهاي خصوصي از پرداخت اين نوع تسهيلات استقبال چنداني نخواهند کرد.
چرا؟
علت اين امر آن است که نرخ تعيينشده براي آن 21 درصد اما قيمت تمامشده پول براي بانکهاي خصوصي بين 24 تا 26 درصد است و اين به ضرر بانک هاست، بنابراين مصوبه شوراي پول و اعتبار اصولاً نميتواند کاربردي داشته باشد و امکان پرداخت تسهيلات براي بانکهاي خصوصي مهيا نخواهد بود. مگر اين که بانکهاي خصوصي با ترفند ماتريسي و ترکيبي و بازي با تجهيز سپردهها بتوانند اين تسهيلات را پرداخت کنند.
منظورتان از بازي با تجهيز سپرده ها چيست؟
يعني به متقاضيان اعلام کنند که براي دريافت وام بايد درصدي از مبلغ تسهيلات را در بانک سپردهگذاري کنند، در اين صورت جمع جبري سودي که با اين کار نصيب بانکها ميشود، تقريباً نرخي بالاتر از قيمت تمامشده پول براي بانکهاي خصوصي بوده و سودي عايد آنها خواهد شد.
اين کار در بانک هاي دنيا مرسوم است؟
اين عمل در بانکهاي دنيا معمول نيست اما چون در ايران نرخ سود تکليفي است و معمولاً نيز به نفع بانکهاي خصوصي نيست، بنابراين بانکها شيوههايي را به کار ميگيرند که در ظاهر نرخ تعيينشده رعايت شود اما در ترکيب، محتوا و کيفيت آن به سود بانکها باشد.
بانک هاي دولتي چطور؟ آن ها براي پرداخت تسهيلات مشکل ندارند؟
از آنجا که بانکهاي دولتي بايد فرامين را اجرا کنند و همچنين قيمت تمام شده پول در آنها پايينتر از بانکهاي خصوصي است؛ بنابراين فقط شايد بانکهاي دولتي بتوانند اين تسهيلات در پرداخت کنند.
چرا قيمت پول براي بانک هاي دولتي پايين است؟
علت پايين بودن قيمت پول در بانکهاي دولتي اين است که منابع وزارت خانهها و سازمانهاي دولتي در اختيار بانکهاي دولتي است و بانکها دولتي به آنها سودي نميپردازند.
پس با اين اوصاف يکسان تعيين کردن نرخ سود براي بانک هاي خصوصي ودولتي درست است؟
دولت در صورتي ميتواند نرخ يکساني براي بانکهاي خصوصي و دولتي در نظر بگيرد که اجازه دهد منابعي که در اختيار دولت و وزارت خانهها است در هر بانکي اعم از خصوصي و دولتي قرار داده شود، اين در حالي است که اين امکان از بانکهاي خصوصي گرفته شده و اعطاي يک نرخ يکسان براي بانکها قطعاً به زيان بانکهاي خصوصي خواهد بود، بنابراين يکسان تعيين کردن نرخ سود براي بانکهاي خصوصي و دولتي درست نيست.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]