واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: حکایت مترو کرج؛ داستان مرغ و تخمومرغ استانها > البرز - مترو کرج در پیچ و دار مشکلات با کندی پیش میرود و این در حالی است که هر کدام از مسئولان مشکلات را به حوزههای دیگر ربط میدهند.
تونلهای متروی کرج راه به جایی ندارند و کمتر نور امیدی از بالا و مقامات بالا به این تونلها میتابد. پنج سال میگذرد از آن زمان که قرار بود پروژههای قطار شهری کرج به بهرهبرداری کامل برسند؛ یعنی امروز باید شهروندان کرجی میتوانستند با خیال آسوده از ترافیک و شلوغی شهر بگریزند و با کمک مسیرهای زیرزمینی به مقصد برسند؛ این در حالی است که به گفته مدیرعامل سازمان قطار شهری کرج تا وقتی پول نباشد تونلها راهی مقصد نهایی ندارند اما اگر پول برسد مترو با سرعت تکمیل میشود.
به گزارش تسنیم از نگاه شهروندان هرچند واژه مترو بیش از هرچیز سرعت و شتاب را به ذهن متبادر میکند اما با شنیدن نام "متروی کرج"، عقب ماندن از زمان است که در ذهن تداعی میشود. نقاط مختلفی در شهر به خاطر اجرای پروژههای مترو در اشغال شهرداری و سازمان قطار شهری است و شهروندان را از نظر آرامش بصری و ترافیکی دچار مشکل میکند اما این بساط گویا به این زودیها برچیده نخواهد شد!
برای جویا شدن احوال این روزهای مترو به سراغ علیاصغر همتی مدیرعامل سازمان قطار شهری کرج از یکسو و هیربد معصومی معاون عمرانی استاندار البرز از سوی دیگر میرویم و با هر یک از آنها گفتوگویی کوتاه و جداگانه داریم.
آنچه میخوانید به نوعی یک مناظره غیرمستقیم بین این دو مقام شهری و استانی است.
علی اصغر همتی مدیرعامل سازمان قطار شهری کرج در گفتوگو با "تسنیم" متروی کرج را به "اسب زینشده" تشبیه میکند که آماده تاخت چهارنعل است: "ما نیاز به تامین مالی نقدی داریم. پروژه مترو کرج شبیه اسب زین شده است و فقط پول میخواهد. 14 ماه است که 53 میلیارد تومان پول نقد به مترو پرداخت شده؛ 43 میلیارد تومان توسط دولت و 10 میلیارد تومان از سوی شهرداری کرج. یعنی به ازای هر ماه فقط 3 میلیارد تومان گرفتهایم! البته امسال هنوز هیچ کمک نقدی به مترو کرج نشده است."
مقامات استانی این اظهارات مدیرعامل سازمان قطارشهری کرج را برنمیتابند. از نظر آنها دولت در حد توان و به مقدار لازم به مترو کمک کرده است. هیربد معصومی معاون عمرانی استاندار البرز به خبرنگار ما میگوید: "مترو باید به خودش بیاید و به حرکت لاکپشتیاش پایان دهد. شهرداری و دولت در چند سال گذشته مجموعا 606 میلیارد تومان به صورت نقدی برای توسعه و تکمیل قطار شهری کرج کمک کردهاند."
علیاصغر همتی اما اظهار میدارد: "این پولها اصلا به کار مترو نمیآید. در حال حاضر احداث و راهاندازی هر کیلومتر مترو بین 100 تا 120 میلیارد تومان هزینه میخواهد. اکنون پیمانکاران ما فقط با 30 درصد ظرفیت خود کار میکنند چراکه اگر قرار باشد با تمام ظرفیت کار کنند نیاز به پول دارند و البته در آن صورت، پروژههای مترو سریعتر پیش میرود و یکی پس از دیگری به بهرهبرداری میرسد."
هیربد معصومی در برابر اظهارات مدیرعامل قطار شهری کرج، آماده پاسخ است: "بنای کار از سال قبل و امسال تغییر کرده است. دوران پول نقد و پول نفت به پایان رسیده و ما باید بتوانیم از منابع و ظرفیتهای داخلی استان بیشترین استفاده و بهره را ببریم. توجه به اقتصاد مقاومتی اکنون سرلوحه برنامههای استان است و برای مترو کرج نیز مطابق همین اصل برنامهریزی کردهایم. شهرداری کرج چند قطعه زمین باارزش در بهترین نقاط شهر به عنوان کمک غیرنقدی در اختیار مترو قرار داده است. ارزش اینها خیلی بیشتر از پول نقد است."
علیاصغر همتی همچنان پابهپای معاون استاندار پیش میآید: "شاید بتوانیم زمینهایی که شهرداری به ما داده است را به پول تبدیل کنیم اما این کار زمانبر است. اگر منابع مالی تزریق شود، میتوانیم در فاصله تبدیل زمینها به پول، کارهای مترو را جلو ببریم و از ظرفیتهایی که بدون استفاده مانده است بهره بگیریم. شهرداری کرج پنج قطعه زمین به عنوان کمک و مساعدت، به مترو داده است. این نخستین تجربه در شهرداری کرج است و جای تقدیر دارد. همین که به این نتیجه رسیدهاند که باید به مترو توجه شود ارزشمند است اما واقعیت این است که ما راه سخت و طولانی برای تبدیل این زمینها به پول در پیش داریم. ما دستگاه اجرایی هستیم، باید کار کنیم، نه اینکه دنبال تبدیل زمینهای شهرداری به پول باشیم. کار ما تجارت نیست. ما "بیزینسمن" نیستیم بلکه باید شارژ پولی شویم و پروژههای مترو را اجرا کنیم
اما معاون عمرانی استاندار میگوید "من میدانم چه خبر است!" و میافزاید: "پیمانکار مترو شرکت سابیر است که امکانات فنی و مهندسی قابل توجهی دارد. این شرکت زیرمجموعه گروه شستا است. به هیچ وجه نیاز نیست مدیران مترو نقش تاجر و "بیزینسمن" را بازی کنند. وظیفه آنها مشخص است و باید به کارشان بپردازند و مابقی امور را به شهرداری و شستا بسپارند. من به عنوان معاون استاندار البرز بعد از 30 سال کار مدیریتی این چیزها را خوب میفهمم."
مدیرعامل قطار شهری کرج که "یکجمله درمیان" از شهرداری تعریف میکند، یک چشمش نیز به کنایه و گلایه است: "سند زمینهایی که شهرداری به ما داده اصلا به نام ما نیست. ما نمیتوانیم ادعای مالکیت داشته باشیم. فقط امیدواریم که در نهایت به پول تبدیل شود و البته باید امیدوار باشیم که وقتی به پول تبدیل شد، تمام آن در اختیار مترو قرار گیرد... ابتدای جاده چالوس یک زمین به مترو دادند که کاربری پارکینگ داشت! آخر نمیدانم پارکینگ در جاده چالوس چه توجیه و استفادهای دارد؟ حالا وظیفه ما این است که برای تغییر کاربری بدویم و تلاش کنیم."
هیربد معصومی این کنایهها را برنمیتابد و معتقد است: "شهرداری کرج انصافا تمام تلاش خود را برای کمک به مترو به کار گرفته است. اصلا میتوانست زمینهای خود را به مترو ندهد اما بهترین زمینها را برای کمک غیرنقدی به مترو انتخاب کرد. معمولا شهرداریها در چنین مواقعی بدترین مکانها و زمینها را واگذار میکنند اما شهرداری کرج زمین طلایی و ارزشمند خود در میدان جمهوری به وسعت یک هکتار را برای واگذاری به توسعه مترو در نظر گرفت. ما هم در کمیسیون ماده پنج استانداری به عنوان دولت کمک کردیم به این روند و ارزش افزوده خوبی روی این زمین گذاشتیم. بنابراین هم دولت و هم شهرداری در کمک به توسعه مترو سهیم هستند. فقط همین یک قطعه زمین در میدان جمهوری معادل 216 میلیارد تومان برای پروژههای مترو ارزش دارد."
برای شهروندان کرج اما چندان مهم نیست که آیا دولت و شهرداری برای توسعه مترو اختلاف نظر دارند یا نه؟ تشبیه مترو به اسب زین شده یا لاکپشت هم گره را باز نمیکند. مهم این است که این اسب در گل مانده است و پای تاختن چهارنعل ندارد.
تونلهای مترو این روزها خاک میخورند؛ دهها متر پایینتر از سطح زمین، جایی است که "کارگران مشغول کارند" اما کسی آنها را نمیبیند. این تونلها برای احداث نیاز به پول و البته شفافیت و صداقت دارند؛ کارگرها باید دیده شوند تا همچنان مشغول کار بمانند؛ شهرداری و استانداری نیز باید دهها متر از نگاه کنونی خود پایینتر بیایند تا به زیرزمین شهر برسند و پروژههای پیر و خسته مترو را زنده کنند. 4646
کلید واژه ها: استان البرز -
یکشنبه 24 خرداد 1394 - 14:07:04
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 150]