واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۴ خرداد ۱۳۹۴ (۷:۳۸ق.ظ)
آفرينش: بحران آب و کشاورزي در ايران موج -
به گزارش خبرگزاري موج، «بحران آب و کشاورزي در ايران»عنوان سرمقاله روزنامه آفرينش است که در آن مي خوانيد؛
در وضعيت کنوني "ميزان مصرف و هدر رفت" آب به عنوان پاشنه آشيل خشک سالي کشور بسيار حائز اهميت مي باشند. لذا در سرمقاله قبلي در مورد جدي بودن خطر خشک سالي و بحران آب دلايل و مضوعاتي را بيان کرديم ودر ادامه اين بحث به تقسيم غير اصولي و سهم آب بخش هاي مختلف کشور خواهيم پرداخت. طي سال هاي گذشته نوع برخوردها و تبليغات مختلفي که در مورد بحران کم آبي در کشور صورت گرفته؛ اين طور به جامعه القا کرده، که بحران کم آبي حاضر بعلت مصرف بي رويه آب از سوي مردم مي باشد! البته الگوي مصرف آب در جامعه با استانداردهاي لازم فاصله دارد، اما مقصر جلوه دادن مردم به عنوان اصلي ترين عامل مصرف بي رويه آب غير واقعي و خارج از انصاف است.
منکر فرهنگ اسراف در آب شرب نيستيم، اما اين رويه نوعي فرافکني از عارضه اصلي و شانه خالي کردن از پذيرفت ضعف و سو مديريت هاي موجود در بخش تقسيمات آبي کشور مي باشد. طبق آمارهاي موجود ميزان مصرف آب از سوي مردم تنها 6 درصد از کل منابع آبي کشور مي باشد. به عبارتي 94 درصد از منابع آب کشور در بخش هاي ديگر صرف مي شود. اگر فرهنگ مصرف در ميان مردم صحيح نمي باشد، اسراف آب تنها در 6درصد از کل منابع آبي کشور صورت مي گيرد که در خوش بينانه ترين حالت با فرض رعايت تمام اصول استاندارد مصرف آب مي توان، اميدوار بود که 2 تا 3 درصد از مصرف آب کشور در بخش خانگي کاسته شود. نبايد انتظار تحول و اتفاق خيره کننده اي در اين زمينه باشيم.
بخش ديگري از منابع آب کشور در صنعت مصرف مي شود. متاسفانه يا خوشبختانه تنها يک درصد از کل مصرف آب کشور در حوزه صنعت صرف مي شود. لذا در بخش صنعت نيز هدر رفت آب درحدي نيست که آن را از عوامل خشک سالي کشور نام برد و نگرانش بود. اما بيشتر سهم آب کشور در بخش کشاورزي تخصيص يافته است. به عبارتي 93 درصد، يا بهتراست بگوييم کل منابع آبي کشور صرف آبياري زمين ها و محصولات کشاورزي مي شود. اين درحالي است که تنها يک سوم مساحت ايران قابل کشاورزي بوده و از اين مقدار نيز تنها 12 درصد تحت عمليات کشاورزي قرار دارد. يعني کل منابع آبي کشور(93درصد) توسط يک سوم مردم کشور(25 ميليون نفر) که همان کشاورزان مي باشند، صرف مي شود و بيشترين هدر رفت آب را به خود اختصاص داده اند.
اين مصرف بالاي آب در بخش کشاورزي در حالي است که کل ارزش تجارت محصولات غذايي و کشاورزي ايران در سال 92-91 درحدود 18 ميليارد دلار بود ه که از اين مقدارتنها 5 ميليارد دلار مربوط به صادارت و 13 ميليارد دلار مربوط به واردات محصولات کشاورزي بوده است. يعني با وجود صرف اين حجم از منبع آبي کشل کشور، هنوز هم واردات کشاورزي ما بيش از دوبرابر صادرات مي باشد!. با اين اوصاف افکار عمومي بايد مطلع باشند و از مسولان بخواهند در اين باره جوابگو بوده و بي جهت با تبليغات بي اساس هدر رفت آب و گسترش بحران خشک سالي را از بابت مصرف غلط آب در بخش خانگي جلوه ندهند. بايد پذيرفت که سياست هاي کشاورزي و تخصيص اين ميزان از منابع کشور، هيچ منطق عقلي ندارد. لذا ادامه اين روند مزيد بر گسترش شبح شوم خشک سالي در سراسر کشور خواهد شد.
نويسنده: حميدرضا عسگري
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]