واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۳ خرداد ۱۳۹۴ (۱۴:۴۷ب.ظ)
اختصاصي موج پايان سرقت علمي تدوين پايان نامه ها با ايجاد سامانه اي توسط متخصصان داخلي موج - يکي از طراحان سامانه همانند جو با بيان اينکه اين سامانه از سرقت هاي علمي در پايان نامه ها جلوگيري مي کند اظهار کرد: در حال حاضر آماده همکاري با تمامي دانشگاه ها براي جلوگيري از سرقت هاي علمي هستيم.
امروزه با گسترش علم ارتباطات و دسترسي آسان به شبکه ها و منابع مختلف، افرادي براي راحتي کار خود از نگارش يا فعاليت علمي که قبلا توسط افراد ديگري انجام گرفته، بدون درنظر گرفتن حقوق مادي و معنوي صاحب يا صاحبان اثر از محتواي آن اثر به نفع خود استفاده ميکنند که به اين عمل سرقت علمي گفته ميشود.
اين درحالي است که تجاريسازي فعاليتهاي علمي باعث بيشتر شدن سرقت علمي ميشود. هنگاميکه در نظام آموزش عالي تعداد دانشجويان رو به افزايش باشد و متعاقب آن تعداد پاياننامهها هم بيشتر شود، امکان افزايش سرقت علمي هم بيشتر خواهد شد.
ضمناينکه مدرکگرايي هم بر تعداد بالاي سرقتهاي علمي تاثيرگذار است. عدهاي معتقدند سرقت علمي عملي رذيلانه و غير اخلاقي است و عدهاي هم بر جرم بودن آن تاکيد دارند. اما بهواقع سرقت علمي شامل هر دو بعد ميشود. افراد مجاز به دزديدن ثمره فعاليتهاي علمي و پژوهشي ديگران نيستند. نظام حقوقي کشور نيز براي جلوگيري از بروز سرقت علمي تدابيري را انديشيده و اين کار را جرم قلمداد ميکند.
سامانه همانندجو سامانهاي است که نوشتههاي علمي را از جهت اصالت بررسي ميکند. اين سامانه در ميان ميلياردها صفحه اينترتي و دهها ميليون صفحه از منابع علمي داخلي، نوشتههاي همانند را بازيابي ميکند و قادر به تشخيص متون فارسي و لاتين به صورت همزمان است.
مخاطبان اين سيستم اساتيد دانشگاه هستند تا قادر به تشخيص کار اصيل دانشجويان باشند. اين سامانه ميتواند ابزاري در دست ناشران باشد، ناشراني که به دنبال چاپ و انتشار کارهاي اصل هستند. همچنين اين طرح جايزه فاب طلايي از جشنواره فناوري ارتباطات برتر را به خود اختصاص داد.
در اين رابطه به گفت و گويي را با امير پارسي اصفهاني طراح اين سامانه و همچنين رييس خدمات رايانهاي پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات ايران داشتيم.
اين سامانه به چه صورت کار مي کند؟
رونويسي از منابع علمي و انتشار آن به اسم ديگران از مواردي بود که تا به امروز شاهد روبه رشد آن بوديم که اين طرح به اين صورت است؛ اگر متني که ادعا مي شود اصيل است را دريافت مي کند و ميزان تشابه آن را با متون ديگر مقايسه مي کند و اين مقايسه به صورت ميزاني هم است؛ به عنوان مثال 70 درصد پايان نامه ي به صورت کپي انجام شده است و گاهي شاهد 100 درصدي هم خواهيم بود.
آيا منابع کپي شده هم مشخص مي شود؟
بله تمام نبع عايي که از آن ها استفاده شده به صورت ريز و درصدي مشخص مي شود؛ که اين تشخيص توسط منابع مختلف و متعددي است که براي اين سامانه تعريف شده است که در کل اين طرح با جستوجوي خودکار در متن کامل پاياننامهها و رسالههاي موجود در ايرانداک، نوشتههاي همانند را بازيابي و اندازه همانندي و منبع اطلاعات همانند را نمايش ميدهد.
آيا اين سامانه نمونه خارجي هم دارد؟
بله اين سامانه نمونه خارجي هم دارد؛ و تنها دليل پيشرفت آن ها در علم شايد همين موضوع باشد؛ اما، يک نکته بسيار حياتي وجود دارد که ما نمي توانيم مطلب علمي که از ارزش بالايي برخوردار است را در دسترس آن ها قرار دهيم و نبايد هم اين کار را انجام دهيم زيرا شايد در آينده اگر داده اي از اين مقالات برداشته شود شاهد سرقت بين المللي علمي خواهيم بود.
براي تأييد صحت سامانه تاکنون چه تعداد مورد آزمايش قرار گرفته اند؟
سامانه آزمايشي «همانندجو» با پشتوانه متن کامل و در حال افزايش بيش از 100 هزار عنوان از تازهترين پاياننامهها و رسالهها (1387-1394) است؛ 100 هزار پايان نامه در طرح آزمايشي مورد ازمايش و مقايسه با يکديگر قرار گرفته اند که 100 درصد آن مورد موفقيت قرار گرفت و نتتايج را هم استخراج کرديم که اين نتايج قابل انتشار نخواهد بود؛ نتايج اين همانند جويي به دانشگاه ها اعلام خواهد شد.
اين طرح چه هدفي دارد و چه کمکي به حوزه علمي کشور مي کند؟
هدف از راهاندازي آزمايشي اين سامانه با امکانات محدود، افزون بر شناخت کاستيها و برطرف کردن آن ها، آشنايي استادان با قابليتهاي آن و شناخت همانندهاست. در حال حاضر، امکان استفاده رايگان و آزمايشي اين سامانه به پنج دانشگاه، داده شده و نزديک به 2 هزار استاد از اين سامانه استفاده ميکنند. اين طرح مي تواند در رتبه بندي دانشگاه ها و دانشجويان به اساتيد کمک بسزايي کند. دانشگاه ها نيز مي توانند با در اختيار گذاشتن منابع خود به دست اين سامانه از کپي کردن اين مطالب جلوگيري کنند. و تگر نمي توانند اين کار ره انجام دهند ما از همين جا اعلام مي کنيم که مي توانيم اين سيستم را بر سيستم هاي مجازي دانشگاه ها پياده کنيم تا از آن استفاده کنند.
استفاده آنلاين از اين سامانه چه هزينه هايي براي کاربران دارد؟
اين طرح هنوز به مرحله تجاري سازي نرسيده است و اگر فردي بخواهد از اين طرح استفاده کند تنها پرداخت هزينه هاي ارتباطي بر دوش کاربران خواهد بود و هيچ هزينه ديگري نخواهد داشت؛ در حال حاضر گروه هاي مختلف مي توانند از طريق سامانه اين به ثبت و همانندجويي مقالات بپردازند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 169]