واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: حتما چراغ هايتان را خاموش کنيددر هفته هاي گذشته مطلبي عنوان کرديم با اين موضوع که هر سال در آخرين شنبه ماه مارس به مدت يک ساعت ميليونها نفر از مردم جهان در ساعت 20:30 الي 21:30 به وقت محلي چراغ هاي خود را خاموش مي کنند. اما آيا تنها خاموش کردن لامپها براي يک ساعت آنقدر مفيد هست که بتواند جلوي آلودگي هواي ناشي از کارکرد اضافه نيروگاه ها رابگيرد؟
هر 365 روزمعادل با 8760 ساعت است و تنها خاموش کردن لامپها براي يک ساعت آنقدر مفيد نيست که بتواند جلوي آلودگي هواي ناشي از کارکرد اضافه نيروگاه ها رابگيرد اما همين يک ساعت فرصتي مغتنم براي منجمان است تا بدون دغدغه نظاره گر آسماني پرستاره باشند و همين يک ساعت تاريکي مي تواند چنان تاثيري بر سلامت افراد بگذارد که شايد آنها واقعا ندانند. اخيرا پزشکان محقق در زمينه الگوي خواب انسانها اعلام کرده اند که نورمصنوعي لامپ هايي که امروزه در شهرها استفاده مي شود مي تواند ساعت بيولوژيکي بدن انسان را چنان مختل کند که حتي منجر به آسيب هاي جدي براي سلامتي بشر گردد. به اين ترتيب که نور مصنوعي الگوي ترشح هورمونهاي مختلف را در بدن انسان چنان مختل مي کند که نتايج آن به صورت سرطان سينه، افسردگي، انواع ديابت و حتي چاقي مفرط خود را نشان مي دهد. درسال 2007 ميلادي سازمان بهداشت جهاني اعلام کرد کساني که شيفت کاريشان به گونه اي است که مجبورند عصرها پس از غروب آفتاب و به کمک نور مصنوعي لامپها کار کنند بيشتر در معرض ابتلا به سرطان قرار مي گيرند. اين نتيجه شگفت انگيز با مطالعه ي آژانس تحقيقاتي مطالعات بر روي بيماري سرطان پيگيري شد و نهايتا چنين اعلام شد که اغلب افرادي که شب کار هستند و کار آنها دقيقا بعد از تاريک شدن هوا آغازمي گردد بيشتر در معرض بيماري سرطان سينه و پروستات قرار مي گيرند. همچنين محققان دانشکده پزشکي هاروارد و بخش تحقيقات بيمارستان زنان بريگهام اعلام کرده اند که با اينکه اثرات نور مصنوعي تنها عامل ايجاد اين بيماري نيست اما قطعا تاثير زيادي بر روند تسريع ابتلا به اين بيماري ايفا مي کند. نکته جالب درباره نتايج اين مطالعه اينست که اخيرا در استراليا پرداخت غرامت به افرادي آغاز شده که شيفت کاريشان شبانه بوده و به نوعي در جامعه آماري اين مطالعه قرار داشتند و هم اکنون مبتلا به بيماري سرطان هستند. با تخمين تعداد بي شماري از افرادي که در بخشهاي مختلف صنعت در معرض چنين نورهايي قرار ميگيرند اعم از کارگران مشاغل شيفت شب، پرستاران، سوپرمارکتهاي شبانه روزي، کارگران ايستگاههاي پمپ بنزين و بسياري افراد ديگر که در استراليا بالغ بر يک ميليون و چهارصد هزار نفر هستند، ميتوان ميزان غرامتي را تخمين زد که در آينده بايستي به اين افراد پرداخت گردد. روشنايي شهري هر چند در بسياري موارد توانسته است زيباييهاي زندگي شبانه را صدچندان کند، اما آلودگي نوري ناشي از اين نورهاي مصنوعي گاه باعث وارد آمدن لطمات جبران ناپذيري براي منجمان و رصدگران آسمان شب و حتي ساير موجودات آن مناطق ميگردد.
در سال 2009 ميلادي در کنفرانسي که در آکادمي علوم نيويورک برگزار شد چنين عنوان شد که در حاليکه شواهدي مبني بر تاثير نور مصنوعي بر روند تسريع در ابتلاي سرطان سينه، پروستات، ديابت و افسردگي وجود دارد، هنوز دانشمندان منتظر نتايج قطعي و دقيق تر اين مطالعات هستند و متاسفانه هر روز شاهد افزايش تعداد مبتلايان به اين نوع بيماريها هستيم. زماني كه در حدود 130 سال پيش توماس اديسون توانست ايده لامپهاي الکتريکي را به جهانيان هديه کند، شايد هرگز نميدانست اين اختراع کارسازش روزي مايه دردسر جوامع بشري گردد. امروزه نه تنها افراد شب کار، که همه ما بنا به اقتضاي زندگيمان در معرض نورهاي مصنوعي انواع و اقسام ابزارهاي الکتريکي ازقبيل تلويزيون، رايانه، لامپهاي خانگي و .. هستيم و نتايج اين تحقيقات نشان مي دهد که همه ما بايستي درباره عواقب چنين سبک زندگي اي هشيار باشيم. بدن انسان همانند يک ساعت بسيار دقيق بر حسب ميزان نورهاي طبيعي روزانه فعاليتهاي خود را تنظيم ميکند. يکي ازمهمترين اين فعاليت ها اينست که در زماني که هيچ نوري وجود ندارد و تاريکي محض است، بدن شروع به ترشح ملاتونين ميکند و ترشح اين هورمون در مدت زمان شش يا هفت ساعت تاريکي محض ميتواند تاثيرات بسزايي در سلامت انسان ايفا کند. در حاليکه امروزه به لطف وجود لامپهاي بيشماري که در تمام نقاط شهر قد علم کرده اند، شبها کاملا تاريک نيستند، پس روند ترشح ملاتونين مختل مي گردد و در نتيجه تنظيم فعاليتهاي حياتي بدن با اختلال مواجه ميگردد که يکي از مهمترين نتايج آن خستگي روزانه و بي حوصلگي است. با وجود اينکه تاثيرات نور مصنوعي بر روي سلامت جسم و روان انسانها تا حد مطلوبي مطالعه شده است و نتايج آن با پيش بينيها هم مطابقت دارد، هنوز هم مطالعات تکميلي در اين زمينه ادامه دارد... بخش دانش و زندگي تبيانمترجم: فاطمه افشار احمدي/ مدير رصدخانه كانون پرورشي و فكري كودكان و نوجوانان/ زنجانمنبع: سايت اطلاع رساني آلودگي نوري در ايران.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 322]