واضح آرشیو وب فارسی:نی زار:
جهان عاری از خشونت در نگاه امام خمینی (ره) به قلم دکتر رخشانی
نی زار : سالگرد رحلت حضرت امام خمینی هر ساله فرصت خوبی است برای برخی بازنگری ها، امسال هم برنامه ها متنوع بود.یکی از مهمترین آنها همایش بین المللی جهان عاری از خشونت در نگاه امام خمینی بود که مرکز اسناد و کتابخانه ملی در تهران برگزار کرد و آیت الله هاشمی رفسنجانی، آیت الله […]
نی زار : سالگرد رحلت حضرت امام خمینی هر ساله فرصت خوبی است برای برخی بازنگری ها، امسال هم برنامه ها متنوع بود.یکی از مهمترین آنها همایش بین المللی جهان عاری از خشونت در نگاه امام خمینی بود که مرکز اسناد و کتابخانه ملی در تهران برگزار کرد و آیت الله هاشمی رفسنجانی، آیت الله سید حسن خمینی و جمعی دیگر از شخصیت های ایرانی و خارجی در آن حضور داشتند و من هم این توفیق را داشتم.این همایش بهانه ای شد تا از زاویه ای دیگر به موضوع جهان بدون خشونت بنگرم آنچه می خوانید نگارش این نگرش است. هنگامی که هانتینگتون تئوری جنگ تمدن ها را مطرح ساخت به جد باور داشت که جهان همواره با برخورد و رویارویی به پیش رفته است شاید به نوعی هم حق با او بود اگر از دیدگاه ویل دورانت ویا آرنولد توینبی به تاریخ می نگریستیم، شاید هم حق با او بود که با سقوط بلوک کمونیسم اکنون باید در انتظار شاخ به شاخ شدن و رویارویی تمدن غربی با دنیای اسلامی می بودیم.
اما انقلاب اسلامی ایران و نظام برآمده از آن مبانی متفاوتی را به جهان عرضه کرد.
وقتی رییس جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل سخن از گفتگوی تمدن ها به میان آورد و آغاز هزاره ی سوم، با موافقت قاطع کشورهای جهان سال گفتگوی تمدن ها نامیده شد همه اندیشمندان جهان از گفتگو و هم زیستی جهانی استقبال کردند. دو اتفاق مهم یکی در جهان و دیگری در ایران گفتگو، صلح و هم زیستی مسالمت آمیز را به چالش کشید.
اگرچه ماهیت، خاستگاه، انگیزه ها و پایگاه اعتقادی عاملان این دو اتفاق یکی نیست اما در تمایل به خشونت و افراط مشترک هستند.
وقایع تروریستی 11 سپتامبر در راستای نظریه ی هانتینگتون بود و جرقه جنگ غرب و اسلام را زد و عملا جنگ تمدن ها آغاز شد. واقعه ای دیگر در داخل ایران اتفاق افتاد، افراطیون خشونت طلب معرکه به راه انداختند.گفتگوی تمدن ها را به سازش کاری و تسلیم در مقابل قدرت و استحاله در برابر فرهنگ بیگانه تعبیر کردند و معرکه در معرکه هرچه توانستند بحران آفریدند تا در جمعی از خودی های خود اساسا گفتگو را مذموم، خشونت را ممدوح و تشنج آفرینی را سیاست تحرک و تهاجم نامیدند و از آن پس هرکس بر شیپور خشونت و تشنج تندتر می دمید محبوبتر و انقلابی تر می نمود و روز ، روز او بود.
موج سواران در این موج نشستند و تا می توانستند تاختند و این روش چه فاصله زیادی با بنیان های انقلاب و جمهوری اسلامی داشت، انقلابی که بر بنیان فرهنگ و انحناء شکل گرفته بود و آمده بود تا بر دلها حکومت کند نمی توانست با این روش ها همراه شود اما بوق تبلیغات و پول زیاد نفت کار خودش را کرده بود و زمان لازم بود تا حباب ها بترکند و کف ها بروند و جوهره جمهوری اسلامی خود را نشان دهد گویا کشور باید گرفتار تحریم های گوناگون و قطعنامه های متعدد می شد و تا آستانه ی جنگ پیش می رفت که ایران جلوه ای از چهره ی واقعی خود را نشان دهد چنین شد اکنون یک بار دیگر این رییس جمهور بود که در سازمان ملل پیشنهاد جهان عاری از خشونت می داد و همگان را به گفتگو و هم زیستی مسالمت آمیز فرا می خواند اگر چه این بار فراخوان این ریاست جمهوری ایران با نوبت گذشته تفاوت داشت. خشونت طلبان و افراطیون در داخل ایران اگرچه به قدرت رسیدند و آن را یک دست هم کردند اما ره به جایی نبردند و تسلیم نظر و رای رهبری و مردم شدند، برعکس تروریست ها، افراطیون و خشونت طلبان در عرصه ی جهانی از طالبان به القاعده و جبهه النُصره و سرانجام به داعش تغییر ماهیت دادند و روز به روز وحشی تر و جنایت کارتر شدند.
لذا این بار در دعوت رییس جمهوری اسلامی ایران جهان عاری از خشونت با همکاری جهانی برای مقابله با تروریسم همراه بود.
در ارزیابی شرایط موجود و راه های مقابله با تروریسم نیاز به شناخت صحیح مبانی فکری، عقیدتی و سیاسی تروریست ها و استراتژی حامیان آنان داریم که پیشتر در مصاحبه ی « جنایت و دیگر هیچ» و سرمقاله « داعش ابزار اسلام هراسی غرب» به آنها پرداختم.
دکتر محمد تقی رخشانی
5 Jun, 2015 - 23:15
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نی زار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]