واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۱ خرداد ۱۳۹۴ (۱۱:۸ق.ظ)
«تاريخ جامع ايران» خلأ موجود در تاريخنگاري کشور را پر ميکند موج - علي بهراميان گفت: مجموعه کتاب «تاريخ جامع ايران»، مبتني بر تحقيق همهجانبه است و خلأ موجود در تاريخنگاري کشور را پر ميکند.
به گزارش خبرگزاري موج، علي بهراميان، نويسنده، با اشاره به اينکه سنت تاريخنگاري در ايران ريشهدار و عميق است، گفت: از زماني که کتابت تاريخ بعد از اسلام شروع شد، ايرانيها در آن سهم عمده داشتند و از نظر کميت، فعاليت تاريخنگاران ايراني در اين زمينه هم به زبان فارسي و هم عربي، بينظير بوده است، اما؛ با اين وجود خلأ نگارش تاريخ ايران به صورت همهجانبه و بر مبناي اصول علمي، براي شناخت بيشتر نسلهاي کنوني و آينده از تاريخ ايران، حس ميشد.
وي با اشاره به ويژگي تاريخنگاري در مجموعه 20 جلدي «تاريخ جامع ايران» گفت: معمولا در تاريخنگاري سنتي، مواد تاريخي بيشتر از مواد تحقيقي بوده است، اما؛ رويکرد «تاريخ جامع ايران» بر تحقيق و پژوهش همهجانبه قرار داشته است.
اين مورخ ادامه داد: اين نکته از اين جهت اهميت دارد که در تاريخنگاري معاصر، گاه افرادي به خود اجازه دادهاند بدون تحقيق جامع، حکم تاريخي صادر کنند و اين نوعي آشفتگي ذهني درباره تاريخ معاصر به وجود آورده است. البته تاريخنگاري غالبا از موارد جدلي است و هرگاه اسناد تازهاي درباره يک فرد يا يک واقعه پيدا شود، تحقيق تاريخي را به سمت ديگري ميبرد، اما؛ بايد اين واقعيت را پذيرفت که مردم ما، حتي کتابخوانها، خودآگاهي تاريخي درست و منطقي مبتني بر تحقيق ندارند و بايد با توليد چنين مجموعههاي ارزشمندي، مخاطبان را به سمت فهم تحقيقي از تاريخ سوق داد و از برخوردهاي احساسي دور کرد.
عضو شوراي عالي علمي مرکز دايرةالمعارف بزرگ اسلامي با اشاره به اينکه از آخرين کتابي که در دانشگاه کمبريج درباره تاريخ ايران نوشته شد، بيش از سه دهه زمان ميگذرد، گفت: لازم بود نگاه جديد و جامعتري نسبت به تاريخ ايران صورت گيرد؛ بهويژه اين که «تاريخ جامع ايران» فقط تاريخ سياسي نيست، بلکه دانشنامه است و مخاطب ميتواند با پيشينه و تاريخ هر چيزي در ايران (از هنرهاي نمايشي، موسيقي، لباس، رفتار و آداب اجتماعي و ...) آشنا شود.
به گفته بهراميان، مجموعه کتاب «تاريخ جامع ايران» نشان ميدهد ايران حتي در زمانهايي که به نظر ميآيد وحدت سياسي نداشته، از وحدت فرهنگي برخوردار بوده است.
اين پژوهشگر تاريخ صدر اسلام درباره نگارش بخش دوره ورود اسلام به ايران، گفت: تحقيق در اين مقطع تاريخي، شناخت، روش و مهارت ميخواهد و هميشه ميبايست جانب احتياط را رعايت کرد؛ ضمن آنکه براي تحقيق جامع در اين بخش، دانستن زبان عربي از زبان فارسي واجبتر است. من 25 سال است که پيرامون اين مقطع تاريخي تحقيق کرده و در اينباره مقالههاي بسياري در دائرهالمعارف نوشتهام. اين پيشينه، برايم يک حسن بزرگي داشت و کمک کرد تا از جوانب مختلف به مقطع تاريخي ورود اسلام به ايران نگاه کنم.
«مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامي» بيش از سه دهه در زمينه تدوين و انتشار دائرهالمعارفهاي اسلامي، عمومي، تخصصي و ديگر مراجع علمي فعاليت داشته است. مجموعه 20 جلدي تاريخ جامع ايران، طي مراسمي در 26 خرداد ماه 94، رونمايي خواهد شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]