تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 6 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):بهترین چیزی که بنده بعد از شناخت خدا به وسیله آن به درگاه الهی تقرب پیدا می کند، ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834347368




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

استراتژی اقتصاد ایران در دوران پساتحریم


واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
استراتژی اقتصاد ایران در دوران پساتحریم




ابراهیم جمیلی، رئیس خانه اقتصاد ایران در روزنامه شرق نوشت: سه‌سال پیش، زمانی که آمریکا رسما نفت ایران را تحریم کرد، کمتر کسی از تیم اقتصادی دولت بر این باور بود که میزان تولید نفت ایران تا ٤٠ درصد کاهش یابد و گاه به کمتر از نصف برسد.





ابراهیم جمیلی، رئیس خانه اقتصاد ایران در روزنامه شرق نوشت: سه‌سال پیش، زمانی که آمریکا رسما نفت ایران را تحریم کرد، کمتر کسی از تیم اقتصادی دولت بر این باور بود که میزان تولید نفت ایران تا ٤٠ درصد کاهش یابد و گاه به کمتر از نصف برسد.

اما این اتفاق افتاد و شاهد بودیم با افزایش تولید نفت کشورهایی مانند عربستان، صادرات نفت ایران به یک میلیون بشکه در روز کاهش یافت. متأسفانه کشور از تحریم‌ها، به‌خصوص تحریم‌های نفتی، آسیب‌های فراوانی دید و تا مدت‌ها باید به دنبال رفع این آسیب‌ها باشیم. چالش‌های نفتی در چند سال گذشته باعث شد تا ایران از کشورهایی مانند عراق، عربستان، قطر و امارات عقب بماند.

 اما با آغاز سال نو میلادی و پس از توافق اولیه غرب با ایران و برداشتن تحریم فروش محصولات پتروشیمی ایران، شرایط تغییر کرد. تعهد غرب جهت عدم تشدید تحریم‌ها، فروش یک میلیون بشکه نفت ایران در روز را تثبیت کرد و حتی در ماه‌های انتهایی توافق، این میزان به یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز نیز رسید و اما روی دوم سکه تحریم؛ به جرئت می‌توان گفت هیچ زمانی ارزش اثرگذاری صادرات غیرنفتی بر اقتصاد کشور به اندازه امروز به چشم نیامده و در هیچ دوره‌ای تا این اندازه، قدر و منزلت صادرات و صادرکنندگان واقعی برای شکوفایی اقتصاد کشور مورد تحلیل و اندازه‌گیری قرار نگرفته است.

آنچه امروز همه کارشناسان و تحلیلگران بر آن متفق‌القول‌ هستند، برنامه‌ریزی برای شرایط پساتحریم است. به گفته کارشناسان، مهم‌ترین استراتژی برای شرایط پس از تحریم، افزایش و توسعه صادرات غیرنفتی است. به‌قطع و یقین، به منظور رهایی از اقتصاد تک‌محصولی، توسعه صادرات غیرنفتی برای دولت ایران یک ضرورت انکار‌ناپذیر است.

بر اساس آمارها، طی این مدت صادرات محصولات غیرنفتی با رشد خوبی مواجه شده، اما نکته مهم این است که این محصولات غیرنفتی، چندان هم غیرنفتی نیست. درواقع، نقطه ضعف استراتژیک صادرات غیرنفتی ایران، تمرکز بر محصولات نفت پایه و مواد معدنی خام است. بر اساس آمار اعلام‌شده گمرک، طی سال‌های اخیر، بین ٤٥ تا ٥٠ درصد، صادرات غیرنفتی ایران صادرات میعانات گازی و محصولات پتروشیمی بوده است.

اگر هدفمان این است که صادرات محصولات غیرنفتی را افزایش دهیم، باید به کالاهایی غیراز محصولات پتروشیمی و مواد معدنی فکر کنیم. چیزی که امروز باید به‌دنبال آن باشیم، سرمایه‌گذاری در زمینه‌های مختلف تولیدی و پیدا کردن بازارهای جدید بین‌المللی است. این امر به‌جز با تسهیل در امر سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی، کاهش نرخ سود تسهیلات و حمایت از تولید‌کنندگان، میسر نمی‌شود.

 صادرات غیرنفتی، ضمن ایجاد ارزش افزوده بالا، وضعیت اشتغال در جامعه جوان ایران را بهبود ‌بخشیده و سبب کسب درآمدهای ارزی برای تأمین نیازهای وارداتی در کشور می‌شود و همچنین ضریب تأثیرپذیری کشور، از تحولات سیاسی و اقتصادی جهانی که به‌واسطه تکیه بر اقتصاد نفتی به‌وجود می‌آید را کاهش می‌دهد؛ به‌ویژه اینکه در تحولات نوین اقتصاد جهانی که به سمت حذف کلیه موانع غیرتعرفه‌ای و کاهش تعرفه‌ها حرکت می‌کند، به منظور افزایش سهم کشور در اقتصاد جهانی و دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی پایدار، جهش صادراتی امری الزامی بوده و عزم جدی را می‌طلبد.

قطع یقین، بهترین راه برای توسعه صادرات غیرنفتی، بازکردن مسیر و راه برای ورود بیش‌ازپیش بخش خصوصی به عرصه اقتصاد کشور است. بخش خصوصی برای حضور در بازار، انگیزه‌های بسیاری دارد و شدت ریسک و رقابت را بیشتر درک می‌کند. برخلاف دولت‌ها که به منافع ملی و عواید حاصل از مالیات دسترسی دارند، بخش خصوصی حیات خویش را در گرو رقابت با سایرین می‌بیند؛ بنابراین در انتخاب‌های خویش دقت بیشتری به‌عمل می‌آورد و شانس خود را برای موفقیت، بیشتر می‌کند. ایجاد بخش خصوصی توانمند، ضامن حضور موفق در بازارهای جهانی است.

از سوی دیگر، به نظر می‌رسد دیر یا زود، پیوستن کشورمان به سازمان تجارت جهانی، اجتناب‌ناپذیر است. در این صورت، شرکت‌های خارجی به‌سهولت می‌توانند وارد بازارهای ایران شوند و محصولات خود را با قیمت ارزان و کیفیت خوب و تنوع زیاد عرضه کنند. از سوی دیگر، باید بررسی کرد که آیا بروز چنین پدیده‌ای برای شرکت‌های ایرانی می‌تواند یک تهدید جدی باشد یا خیر، به طوری که اگر نتوانند رقابت کنند؛ محکوم به شکست خواهند بود.

از طرف دیگر، شرکت‌های ایرانی می‌توانند از این شرایط سود ببرند و فرصتی پیدا کرده تا به بازارهای بین‌المللی راه پیدا کنند. درمجموع، رشد صادرات غیرنفتی را از سه زاویه می‌توان بررسی کرد؛ در مرحله اول از بین‌بردن موانع صادرات، تشویق صادرکنندگان و دادن خدمت و تسهیلات مناسب به تولید‌کنندگان باید مدنظر قرار گیرد. از سوی دیگر، موقعیت تجاری کشور در سطح جهانی، باید مورد بررسی قرار گیرد و تغییر و تحولات بین‌المللی با نگرش جهانی، دنبال شود.

همچنین برنامه‌ریزی‌های اقتصادی و تجاری داخلی، هماهنگ با شرایط تجارت جهانی سازماندهی و به‌اجرا دربیاید. در بعد سوم صادرات غیرنفتی را باید به عنوان بخشی متأثر از سایر متغیرهای کلان اقتصادی، مدنظر قرار داد. با توجه به حضور دوباره شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران خارجی در پروژه‌های مختلف کشور، می‌توان امیدوار بود با انجام برنامه‌ریزی‌های دقیق، بار دیگر رونق ازدست‌رفته در دوران پساتحریم به اقتصاد ایران بازگردد و چالش‌های مربوط به تولید و صادرات منابع سرشار نفت و گاز کشور را تا حد ملموسی کاهش داد.

 در شرایط فعلی باید برای پس از تحریم، برنامه مدون صادرات غیرنفتی تهیه کنیم به‌گونه‌ای که بتوان پس از تحریم به جای اینکه بازار داخلی را در اختیار شرکت‌های بزرگ خارجی قرار داده و ایران را بهشت واردات تبدیل کنیم؛ برنامه‌ای برای صادرات داشته و جایگاه خود را در بازارهای بین‌المللی و منطقه‌ای ارتقا دهیم و نگذاریم بازارهای داخلی فقط در اختیار واردات کالاهای ساخته‌شده قرار گیرد.






تاریخ انتشار: ۰۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۴۱





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن