تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 3 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):عبادت را نزد خويش ناپسند مگردانيد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843357014




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

دليل نگراني رهبران جهان عرب، تبديل شدن ايران به بازيگر نقش اول منطقه است


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۶ خرداد ۱۳۹۴ (۹:۰ق.ظ)
کارشناس خاورميانه: دليل نگراني رهبران جهان عرب، تبديل شدن ايران به بازيگر نقش اول منطقه است موج- گروه اقتصاد سياسي
اوباما، رئيس‌جمهور آمريکا، تلاش زيادي مي کند تا به متحدان خود در حاشيه خليج فارس اطمينان دهد مشارکت با ايران به بهاي از دست دادن آن ها نخواهد بود. وي در نشست کمپ ديويد و مصاحبه با رسانه هاي مختلف تلاش مي کرد نشان دهد تعهد امنيتي آمريکا به متحدان ديرينه‌اش همچنان مستحکم و آهنين است و براي از بين بردن و مقابله با تهديدات خارجي عليه تماميت ارضي هر يک از کشورهاي شوراي همکاري خليج فارس اعلام آمادگي کرد. از سويي ديگر تجاوز عليه يمن نيز تا حدودي مصداق نگراني و عصبانيت سران کشورهاي عربي خصوصا عربستان است. اين نگراني از توافق هسته اي و برخي تحولات مرتبط، موضوع مهم و قابل تاملي بود که در اين خصوص خبرنگار خبرگزاري موج با مسعود اسداللهي پژوهشگر و کارشناس ارشد مسائل خاورميانه به گفت‌وگو پرداخته است.

علت عمده نگراني کشورهاي عربي از توافق هسته اي چيست؟
نگراني عمده کشورهاي عربي به خصوص عربستان از هرگونه توافق هسته اي بين ايران و آمريکا در اين مساله نهفته است که آن ها فکر مي کنند در صورت هر نوع توافق صرف نظر از مضمون آن موجب مي شود که نقش منطقه اي ايران بسيار تقويت شود و تحليل عرب ها اين است که آمريکايي ها با امضاي توافق هسته اي راه را براي همکاري منطقه اي با ايران براي حل بحران هاي منطقه اي باز کنند و اين بحران ها هم مشخص است. بحران هايي در عراق، سوريه، يمن و... . آن ها تصور مي کنند که از نظر آمريکايي ها ايران بازيگر اصلي در منطقه است و بنابراين براي حل اين بحران ها چاره اي ندارند جز اين که با ايران به توافق برسند و اين از نظر رهبران کشورهاي عربي به خصوص رهبران عربستان يک فاجعه محسوب مي شود چون نقش منطقه اي اين کشور را تقريبا حذف مي کند و باعث مي شود ايران به عنوان بازيگر اول منطقه اي در بيايد و بقيه کشورها در حد بازيگر نقش دو و سه باشند؛ بنابراين کشورهاي عربي اعتقادشان اين است که توافق هسته اي شروعي براي توافقات منطقه اي خواهد بود.

آيا آمريکايي ها اين ديدگاه عرب ها را درک کرده اند؟
بله ببينيد؛ کشورهاي عربي اين موضع و تحليل خود را پنهان نمي کنند و به طور علني در رسانه و مواضع سياسي شان بيان مي کنند و آمريکايي ها هم از ديدگاه عرب ها خبر دارند. در رسانه هاي عربي به صراحت از سوي مسوولان و ساير تحليل گران اين مساله بيان مي شود.

يعني رهبران عرب توافق هسته اي را حتمي و امضا شده مي دانند؟
نه اين که امضا شده بدانند. منظور اين است که اگر امضا شود مقدمه اي است براي توافقات ديگر در منطقه؛ بنابراين اين تلقي را آمريکايي ها مي دانند که عرب ها دارند و تلاش مي کنند با نوعي اطمينان بخشي خيالشان را راحت کنند؛ اما تا الان اطمينان بخشي آن ها نتيجه اي نداده به خصوص اين که اوباما اخيرا طي مصاحبه اي به وضوع اعلام کرد اگر خطر ايران براي کشورهاي عربي يک خطر احتمالي باشد اما خطر اصلي و قطعي وضعيت داخلي خود رژيم هاي عرب است که به علت نارضايتي مردمي و به خصوص نارضايتي نسل جوان اين کشورها به شدت تهديد مي شوند. اين تحليل براي کشورهاي عربي خيلي گران درآمد و خيلي ناراحتند از اين که چنين حرفي به صراحت از جانب رئيس‌جمهور آمريکا مطرح شده است.

فکر مي کنيد ما شاهد تغيير رفتار عربستان در قبال ايران باشيم؟ با توجه به خويشتن داري مسوولان کشور و از طرفي ديگر پيغام تبريکي که ظريف براي عادل الجبير فرستاد؟

پيام تبريک آقاي ظريف صرفا يک عمل ديپلماتيک بود.

اما خيلي از رسانه هاي منطقه اي و جهان از پيغام ظريف شگفت زده شده بودند؟
شگفتي شايد از نظر اين که جنگ يمن در جريان بود؛ اما همه مي دانند که يک عمل صرفا احترام ديپلماتيک بود و ما ديديم که هيچ تاثيري هم نداشت و آن ها مانع فرود هواپيماي ايراني در فرودگاه يمن شدند و الان هم مواضع تندشان عليه ايران ادامه دارد؛ بنابراين پيام تبريک نمي توانست چندان هم تاثيرگذار باشد.

در آينده بعد از توافق هسته اي چطور؟
ببينيد با توجه به اين افراد جديدي که در عربستان سرکار آمدند به خصوص محمدبن سلمان، فرزند پادشاه که هم وليعهد دوم است و هم وزير دفاع؛ فردي که بسيار افراط گرا و تندرو است، بعيد به نظر مي رسد افق روشني براي بهبود روابط با ايران وجود داشته باشد. مگر اين که عربستاني ها بخواهند سرعقل بيايند و از اين رفتاري که در پيش گرفته اند صرف نظر کنند.

چرا ايران از ظرفيت هايش همچون رياست جنبش عدم تعهد در خصوص بحران يمن استفاده نمي کند؟
جنبش عدم تعهد، جنبشي نيست که از نظر اجرايي و عملي قدرتي داشته باشد؛ اين نهاد بيشتر براي تاثيرگذاري بر افکار عمومي است اما اين که در عمل بتواند در مقابل شوراي امنيت سازمان ملل يا ائتلاف شکل گرفته رهبران عربي بايستد، بسيار بعيد است و عملا قدرتي ندارد که بگوييم ايران از آن استفاده اي نکرده است. فرض کنيد ايران درخواست اجلاس فوق العاده مي داد؛ مطمئن باشيد خيلي از اعضا نمي آمدند. فقط در سطح افکار عمومي ممکن بود تاثيرگذار باشد که آن هم با سانسور رسانه هاي عربي و غربي خيلي بعيد بود که تاثيرگذار باشد. همين الان موجي از انتقادات غربي از جنايات عربستان شروع شده اما عربستاني ها به هيچ عنوان به آنها اهميت نمي دهند و در اصل قضيه اتفاقي نمي افتد.

اما به وزارت خارجه انتقاد مي شود که چرا از سازمان همکاري اسلامي يا جنبش عدم تعهد در رابطه با بحران يمن بهره اي نمي برد؟
اصولا اين دو سازمان در کدام بحران توانستند نقش ايفا کنند که در بحران يمن بتوانند ياري کننده باشند. در بحران فلسطين که 60 سال است وجود دارد مگر سازمان همکاري اسلامي تاحالا توانسته قدمي براي فلسطين بردارد که اکنون بتواند قدمي براي يمن بردارد. با توجه به اين که خود عربستان هم از اعضاي اصلي سازمان همکاري اسلامي است. اين سازمان ها بيشتر تشريفاتي و اسم هاي بزرگي دارند اما عملا در صحنه تاثيرگذار نيستند.

يعني تاثير اين اجلاس ها بر افکارعمومي که بتواند متعاقبا بر سياست هاي عربستان هم موثر باشد را چندان کارا نمي دانيد؟
بله متاسفانه تا قبل از ملک سلمان ما مي ديديم که آن ها حداقل ظاهر قضايا را حفظ مي کردند و در پشت پرده با دلارهاي نفتي در صدد رسيدن به اهداف خود بودند اما حاکمان جديد عربستان به هيچ عنوان افکار عمومي برايشان اهميتي ندارد. آتش بس را اعلام مي کنند اما در همان روزهاي آتش به تجاوزات خود ادامه مي دهند.

تدابيري که بايد از سوي ايران در خصوص بحران يمن اتخاذ شود چيست؟
ما توان مشخصي داريم و نمي توان انتظار داشت بحراني که چند هزار کيلومتر دورتر از مرزهايمان در جريان است را بتوانيم به طور مستقيم تاثيرگذار باشيم. در عراق توانستيم خيلي تاثيرگذار باشيم چون همسايه ما بود و ايران توانست نفوذ موثري در تحولات عراق داشته باشد اما يمن از خاک ما دور است و محاصره دريايي، زميني و هوايي است. ما چاره اي جز امداد رساني و بسيج افکار عمومي نداريم تا جهان غرب به عربستان فشار بياورد. گزينه ديگري شايد در حال حاضر وجود نداشته باشد.

محمد قربانپور شيخاني













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 118]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن