تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 13 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام رضا (ع):مبادا اعمال نیک را به اتکاى دوستى آل محمد (ص) رها کنید، مبادا دوستى آل محمد (ص) ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

خرید سی پی ارزان

خرید تجهیزات دندانپزشکی اقساطی

خانه انزلی

تجهیزات ایمنی

رنگ استخری

پراپ فرم رابین سود

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1799298862




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

واشنگتن پست:آمریکا تعارض عربستان با توافق هسته ای ایران را مدیریت خواهد کرد


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: واشنگتن پست:آمریکا تعارض عربستان با توافق هسته ای ایران را مدیریت خواهد کرد تهران- ایرنا- واشنگتن پست در گزارشی به قلم "جین گروژی" نوشت: آمریکا قادر به مدیریت کردن تعارض عربستان با توافق هسته ای ایران هست و می تواند با تجربه مشابهی که در دوران "جنگ سرد" با آلمان غربی داشت؛ عربستان را در گرایش های مشابه مهار کند.


به گزارش این نشریه آمریکایی،گروژی که از محققان پروژه "مدیریت اتم و برنامه امنیتی بین المللی" در مدرسه "کندی" وابسته به دانشگاه "هاروارد "است می افزاید: یکی از پیامدهای مذاکرات هسته ای ایران، اوج گرفتن تنش ها با متحدان منطقه ای آمریکا در خاورمیانه است که در راس این متحدان، عربستان سعودی جای گرفته که عمیقا از دیپلماسی آمریکا در قبال رقیب ریاض در منطقه یعنی ایران ناراضی است و تهدید کرده در واکنش به حصول توافق هسته ای ایران، از پاکستان سلاح هسته ای خریداری خواهد کرد.
در ادامه این یادداشت می خوانیم: سالهاست که راهبرد واشنگتن، سپردن اطمینان به عربستان در مورد رویکردهای واشنگتن در قبال تهران است. در سال 2009 میلادی، "هیلاری کلینتون" وزیر خارجه وقت آمریکا قول داد چنانچه ایران به سلاح هسته ای برسد؛ آمریکا عربستان را زیر " چتر دفاعی " خود خواهد برد. اما متاسفانه این رویکرد هم توفیقی در رفع تنشها نداشت.
" اخیرا ملک "سلمان" پادشاه عربستان در حرکتی معنادار از شرکت در اجلاس امنیتی کمپ دیوید خودداری کرد تا به نوعی به اعراب حاشیه "خلیج فارس" قوت قلب دهد.
به اعتقاد ناظران سیاسی، رویکردهای دیپلماسی آمریکا در قبال ایران بی رحمانه ائتلاف های آمریکا در خاورمیانه را رو به فرسایش خواهد برد و واشنگتن را وادار می کند با تجدید نظر در توافق هسته ای و یا رها کردن مذاکرات با هدف اجرای یک اقدام نظامی؛ به نحوی متحدانش را در منطقه آرام سازد."
گروژی می افزاید: تاریخ هم گواه است که آمریکا توان مدیریت کردن واکنشهای ناخوشایند متحدانش را بدون آنکه مجبور شود دیپلماسی ملموس با رقبایش را رها سازد، دارد. تصمیم گیران سیاسی آمریکا می توانند با بهره برداری لازم از عمق اتکای نظامی عربستان به آمریکا، مانع از تلاش ریاض برای رسیدن به سلاح هسته ای شوند و ضمن آن در ابعادی وسیعتر، دستور کار منطقه ای واشنگتن را پیش ببرند.
" این رویه در آمریکا سابقه ای تاریخی دارد. در دوران "جنگ سرد" آمریکا چالش سخت و مشابهی با یکی از نزدیک ترین متحدانش یعنی "آلمان غربی" داشت. در دهه های 1950 و 1960، آلمان غربی همچون وضعیت امروز عربستان؛ دلواپس معتبر ماندن قیمومیت امنیتی آمریکا بود و از آن بیم داشت که مبادا فشارهای داخلی آمریکا جهت کاستن از هزینه های اعزام نیرو خارج از مرزهای این کشور، سرانجام موجب خروج آمریکا از اروپا شود.
آلمان غربی در دهه 1960 از گرایش های آمریکا برای امضاء توافق کنترل سلاح با شوروی خشمگین بود که از جمله این توافقها، "پیمان منع آزمایش محدود" و "پیمان منع اشاعه سلاحهای کشتار جمعی " موسوم به " (NPT) " بود.
آلمان غربی نیز همانند عربستان در صدد برآمد تا از سطح وابستگی اش به آمریکا بکاهد و با این هدف به دنبال سایر متحدانش رفت و به فکر ساخت سلاح هسته ای افتاد."
این گزارش می افزاید: دولت آلمان غربی با این آرمان و با هدف تولید مشترک سلاح هسته ای، اواخر دهه 1950 وارد مذاکره با فرانسه و ایتالیا شد و اوائل دهه 1960، مذاکرات سری را با فرانسه جهت تامین مالی غنی سازی اورانیوم فرانسه آغاز کرد با این هدف که پاریس در مقابل از سلاحهای هسته ای ساخت خود به آلمان غربی بدهد.
" تصمیم سازان آمریکایی بجای جلب رضایت آلمانها و رها کردن مذاکره با شوروی، رویکرد استراتژی "فشار و اجبار" را در پیش گرفتند. "کندی" رئیس جمهور وقت آمریکا تهدید کرد اگر آلمان غربی تلاش کند به سلاح هسته ای برسد؛ آمریکا بلافاصله نیروهای نظامی اش را از خاک آلمان خارج خواهد ساخت.
این تهدید باعث شد تا آلمان غربی در سال 1963 برنامه غیرهسته ای خود را اعلام و همکاری هسته ای اش با فرانسه را ملغی و "پیمان ممنوعیت آزمایش محدود" را امضا کند. مدتی بعد، هنگامی که رهبران آلمان غربی برای همیشه از گزینه هسته ای ساختن کشورشان چشم پوشی کردند؛ دولت "لنیدون جانسون" رئیس جمهور وقت آمریکا بار دیگر اهرم فشار و اجبار را علیه آلمان بکار بست."
به نوشته تحلیلگر دانشگاه هاروارد، "والت روستو" مشاور امنیت ملی آمریکا در سال 1968 طی سخنانی به هیئت پارلمانی آلمان که وارد این کشور شده بود اعلام کرد " هر گونه تصمیم گیری آلمان برای دسترسی به سلاح هسته ای، تمام ائتلاف های آلمان با آمریکا را از هم خواهد گسست و آلمان را در شرایط سختی فرو خواهد برد که امکان دارد بطور کل کشور را نابود کند ".
" برای آمریکا مدیریت کردن دلواپسی های آلمان غربی، مستلزم آن بود که واشنگتن قول دهد چنانچه آلمان از امیال هسته ای اش عقب نشینی کند؛ از مزیت تداوم حمایتهای نظامی آمریکا بهره مند خواهد بود و آمریکا به تعهداتش در قبال آلمان وفادار خواهد ماند و حضور سربازان آمریکایی در خاک آلمان تداوم خواهد داشت و الحاق آلمان به " گروه برنامه ریزی هسته ای ناتو" هم محقق خواهد شد.
شگرد آمریکا برای محدود کردن امیال و جاه طلبی های هسته ای آلمان غربی و تحقق اهداف وسیع تر سیاست خارجی آمریکا، رویه دو سویه "تضمین سپردن " و " اجبار " بود."
این گزارش می افزاید: تجربه رویکرد آمریکا در قبال آلمان غربی در دوران "جنگ سرد" حاوی پندهای عبرت آموزی برای رویکردهای جاری واشنگتن در قبال عربستان سعودی است. عربستان هم دقیقا مشابه آلمان غربی، از حیث تسلیحاتی متکی به آمریکا و شرکایش جهت تامین سلاح و جنگ افزار، آموزش نظامی و مراقبت است.
" واشنگتن می تواند برای جلوگیری از دست یابی عربستان به سلاح هسته ای، ریاض را تهدید به تحریم تسلیحاتی کند و ضمن آن از دلواپسی های عربستان نسبت به متعهد ماندن واشنگتن به تامین امنیت ریاض بهره لازم را ببرد. تحریم تسلیحاتی عربستان منطبق با قوانین موضوعه آمریکاست زیرا طبق قوانین آمریکا کمک نظامی و اقتصادی به هر کشوری که ابزار و لوازم انفجار هسته ای را بدست آورد، ممنوع است.
البته ریاض هم این امکان را دارد که در پاسخ به تحریم تسلیحاتی، آمریکا را از نفت خود محروم سازد. اما واقعیت این است که سطح تولید نفت هیدروکربنی در آمریکای شمالی رشد چشمگیری داشته و همین توفیق، از میزان وابستگی آمریکا به واردات نفت کاسته و در نهایت امر ،اهرم اقتصادی عربستان را به تحلیل برده است."
بر پایه این گزارش، اما تناقضی در این قیاس وجود دارد. بر خلاف آلمان غربی، عربستان برای حفظ تمامیت ارضی خود متکی به نیروهای آمریکایی و یا سلاح هسته ای نیست و این امکان را دارد که سلاح هسته ای را از کشوری به جز آمریکا بدست آورد. البته یافتن جایگزینی مناسب برای تسلیحات متعارف ساخت آمریکا هم کار چندان ساده ای نیست.
جنگ افزارهای پیشرفته آمریکایی موجود در زرادخانه نظامی عربستان الزاما قابل اجرا با سخت افزارهای جنگی ساخت سایر کشورها نیست ضمن آنکه این تسلیحات برای آنکه قابلیت کار کردن داشته باشند؛ تنها متکی بر قطعات و لوزم یدکی آمریکایی هستند. هرگاه آمریکا تصمیم بگیرد مساعدت نظامی و همکاری اش را با عربستان خاتمه دهد، می تواند نیروهای مسلح عربستان را فلج کند.
" استراتژی "اجبار" تنها زمانی که توأم با تضمین های مرتبط باشد موفق خواهد بود . آمریکا باید به شرکای سعودی خود قول دهد که در عوض پذیرفتن دیپلماسی آمریکا درباره ایران، ریاض در راه تامین امنیت ملی خود مزایایی را از آمریکا دریافت خواهد کرد از جمله مهمات و جنگ افزارهایی بسیار پیشرفته، آموزش های نظامی، همکاری علیه نفوذ منطقه ای ایران و حمایت از عملیات نظامی که در راستای منافع هردو کشور است.
این تضمین، حکم پیمان را ندارد و الزام آور نخواهد بود. آمریکا پیش از این هم در "جنگ خلیج (فارس)" (جنگ نفت) ثابت کرد که برای تامین امنیت عربستان، نیروهایش را صف آرایی خواهد کرد و اخیرا هم در ماموریت های نظامی به رهبری عربستان در یمن؛ به سعودی ها کمک اطلاعاتی و پشتیبانی ارائه داد."
" عظمت و برتری نظامی آمریکا نشان می دهد که عربستان در حال حاضر جایگزین دیگری برای تامین تسلیحاتی خود و دریافت خدمات نظامی ندارد. در نتیجه، سعودی ها باید متکی بر تسلیحات آمریکایی باقی بمانند و کارشان برای انجام تعهدات قوی تر دشوارتر خواهد بود."
نگارنده مطلب در پایان نتیجه می گیرد: اگر تصمیم سازان سیاسی آمریکا بر این باورند که چارچوب توافق هسته ای ایران، تامین کننده منافع امنیتی آمریکا در منطقه است؛ پس آمریکا قادر خواهد بود تعارض عربستان با این رویکرد آمریکا را همزمان با "سپردن تضمین" و " اجبار" مهار کند.
" آمریکا با این رویه، ضمن آنکه روابطش را با هم پیمانانش مستحکم خواهد ساخت؛ وارد یک دیپلماسی عمل گرایانه و واقع بینانه با دشمنانش خواهد شد و افزون بر آن جلوی انتشار سلاحهای هسته ای را نیز خواهد گرفت."
اروپام**1591**1485



02/03/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن