واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: آینده مبهم تحولات سوریه تهران - ایرنا - روزنامه آرمان روابط عمومی به مدیرمسوولی حسین عبداللهی در مقاله شماره شنبه خود به بررسی موضوع نشست ژنو 3 در باره تحولات سوریه و رهیافت سیاسی کنترل بحران این کشور پرداخت.
در این مقاله به قلم محمد ایرانی سفر اسبق ایران در دمشق می خوانیم: تلاش های زیادی از سوی استفان دی میستورا نماینده دبیر کل سازمان ملل در امور سوریه برای بارور نمودن نشست ژنو3 به منظور رهیافت سیاسی کنترل بحران سوریه ادامه دارد.
از سویی شرایط میدانی در این کشور تعریف زیادی ندارد. پس از سلسله پیروزی هایی که طی ماه گذشته توسط ارتش سوریه و شبه نظامیان حامی دولت در اطراف دمشق در منطقه غوطه شرقی و در مناطق مرکزی حلب کسب شد و در نزاع های متعددی در مناطق مختلف ازجمله اطراف شهر درعا و نیز مرزهای لبنان، این نیروها در کنار حزب ا... مانع پیشروی نیروهای مسلح و تروریست های جبهه النصره شدند، تحولات هفته های گذشته درصحنه عملیاتی بویژه در استان های هم مرز با ترکیه و اخیرا سقوط شهر تاریخی ادمور اخبار ناخوشایندی بود.
البته باید اذعان کرد که گروه النصره گرچه در منطقه القلمون در حد فاصل مرزهای سوریه و لبنان پیروزی هایی نیز به دست آورد اما با هوشیاری و همکاری نیروهای ارتش سوریه و حزب ا... لبنان مجبور به عقب نشینی شد و مجددا این محور مهم در اختیار دولت قرار گرفت.
ناگفته پیداست در یکی دو ماه گذشته هماهنگی های مؤثری بین گروه های پراکنده مسلح در سوریه توسط برخی طرف های خارجی به عمل آمده است. شرط تحقق اولیه چنین اتفاقی حتما هماهنگی دو طرف مهم منطقه ای یعنی ترکیه و عربستان است که حاصل آن اتاق مشترک عملیات گروه ها را به دنبال داشته و موجب پیشروی برخی از آن ها در مناطقی از سوریه شده است.
این اتفاقات با کمی تفاوت در عراق نیز روی داده است اگر این روند ادامه پیدا کند دور نمای تحولات در سوریه مبهم است. برخی معتقدند تلاش مخالفان برای یافتن جایگاه برتر در مذاکرات ژنو3، دلیل تحولات اخیر است اما ظاهرا موضوع پیچیده تر از این حرف هاست.
مسائل منطقه به هم گره خورده و درهم تنیده شده است. سعودی ها تلاش دارند بعد از تحولات یمن معادله را با فشار بر محور سوریه به حالت گذشته برگردانند. ریاض در پرونده سوریه فعال تر از گذشته شده و تلاش دارد رهبری مثلت سه گانه سعودی، ترکی و قطری را در دو فاز نظامی و سیاسی، خود بر عهده گیرد.
بحران یمن، سوریه و عراق کار بازیگران واحدی است. درسایه تحولات اخیر پرسش های جدی مطرح است؛ این که تا چه حد خوف دولت های منطقه از نتیجه دادن مذاکرات ایران با 1+5 و درواقع با آمریکا بر آنها سایه افکنده است؟
اینکه آیا نقطه عطف استراتژی آمریکا در منطقه، که در مبارزه با نیروهای تروریستی به ویژه داعش ترسیم شده بود دچار خللی شده است؟ پیروزی سوریه و عراق تا چه اندازه با هم مرتبط است؟ و... هر چه می گذرد بر این ابهامات افزوده می شود.
منبع: روزنامه آرمان روابط عمومی
اول**1577
02/03/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]