واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳ خرداد ۱۳۹۴ (۱۱:۳۸ق.ظ)
شوراي عالي آب به بازنگري فعاليت سدها رأي داد موج - معاون رئيس جمهوري و رئيس سازمان حفاظت محيط زيست گفت: بازنگري فعاليت سدها و نحوه ساخت آنها در شوراي عالي آب تصويب شد و بر اين اساس روشهاي تلفيقي و گزينههاي مختلف سد سازي نيز بررسي ميشود.
به گزارش خبرگزاري موج، معصومه ابتکار افزود: تاکنون به سد سازي به عنوان تنها راه حل ذخيره سازي و مديريت منابع آب در کشور تاکيد ميشد و هيچ گزينه ديگري براي دست اندرکاران اين موضوع مطرح نبود و حتي حاضر نبودند به گزينه ديگري فکر کنند.
وي تاکيد کرد: قطعاً اين مساله در طولاني مدت براي افرادي منافعي به همراه داشت، اما؛ اينکه در اين مدت طولاني براي طبيعت و مردم پايين دست اين سدها چه آثار و عوارضي به همراه داشته است را ارزيابيهاي زيست محيطي مشخص ميکند.
معاون رئيس جمهوري تاکيد کرد: در شوراي عالي آب اعضا به اين جمع بندي رسيدند که براي ذخيره سازي آب از روشهاي تلفيقي و راههايي که آسيب کمتري به محيط زيست و طبيعت وارد ميکند، استفاده شود از اين رو استفاده از سازههاي عظيم نيز بايد بازنگري شود.
شوراي عالي آب متشکل از وزارت خانههاي نيرو، جهاد کشاورزي، صنعت، معدن و تجارت، سازمان مديريت و برنامه ريزي کشور و نهادهايي مانند سازمان حفاظت محيط زيست، يک نفر از اعضاي کميسيون کشاورزي و آب و منابع طبيعي مجلس، دو نفر از متخصصان بخش کشاورزي است. رياست اين جلسه بر عهده رئيس جمهوري يا معاون اول وي است. تصميمات اين شورا که پس از طي تشريفات قانوني لازم الاجراست با هدف سياست گذاري در زمينه تأمين، توزيع و مصرف آب اتخاذ ميشود.
وي گفت: ممکن است در جاهايي به سد نياز باشد نميتوانيم اين موضوع را انکار کنيم، اما؛ يک دفعه نميتوانيم بگوييم که در هيچ نقطه اي از کشور سد زده نشود، سازمان محيط زيست چنين نگاهي ندارد، اما؛ حرف ما اين است که اين کار به روشي کاملاً علمي و سازگار با محيط زيست انجام شود.
ابتکار افزود: نگاهها در اين موضوع تغيير کرده و اين فرصت پيش آمده است که تا روش سنتي سد سازي بازنگري شود و در روشهاي جديد، ذخيره سازي و مديريت منابع آب و آثار زيست محيطي آن بر محيط زيست پررنگ تر از گذشته ديده شود.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست تاکيد کرد: در يک دوره نسبت به اين مسائل توجه و دقت لازم صورت نگرفته است اما اکنون زمان آن رسيده که اين گونه مسائل مهم مورد ارزيابي و توجه قرار گيرند بر همين اساس سازمان حفاظت محيط زيست نسبت به مسائل مربوط به سد سازي ها سختگيرانه برخورد ميکند.
ابتکار گفت: در يک سال و نيم گذشته مواردي بوده که با تلاش سازمان محيط زيست ساخت و يا طرحهاي مطالعاتي آنها متوقف شده است، همچنين اکنون نيز مواردي وجود دارد که سازمان را از نواحي مختلف تحت فشار قرار ميدهند.
وي افزود: اما از نظر سازمان حفاظت محيط زيست، آثار بلند مدت محيط زيستي طرحهاي انتقال آب، سد سازي ها و هرگونه مداخله در هر حوزه اي از کشور با دقت و نظارت جدي دنبال ميشود، اما اتفاقاتي در گذشته افتاده و تخريبهايي در طبيعت صورت گرفته است که براي اين موارد پيشنهاد دادهايم ارزيابي راهبردي زيست محيطي انجام شود.
سازمان حفاظت محيط زيست در يک سال و نيم گذشته تاکنون اقدامات خوبي در زمينه مقابله با سد سازي هاي غير اصولي و بدون داشتن ارزيابي زيست محيطي انجام داده است که يک نمونه بارز آن متوقف کردن احداث سد شفارود در استان گيلان است.
سعيد متصدي معاون محيط زيست انساني سازمان حفاظت محيط زيست به ايرنا گفته بود: اين سازمان با احداث سد شفارود در استان گيلان به علت نابودي حدود 300 هکتار جنگل هيرکاني مخالف است و اکنون کميته اي تخصصي در حال بررسي اين پروژه است؛ زيرا قطعاً انجام اين پروژه تخريبهاي محيط زيستي زيادي به همراه خواهد داشت و موجب قطع شدن هزاران اصله درخت کمياب در منطقه ميشود.
وي تاکيد کرد: اجراي تمام پروژههاي سد سازي و آب بندها نيازمند ارزيابي زيست محيطي است در غير اينصورت سازمان حفاظت محيط زيست با اجراي آنها مخالفت ميکند.
متصدي گفت: سال گذشته درخواستهاي زيادي در مورد ايجاد سد و آب بند به سازمان حفاظت محيط زيست ارسال شد که بعد از بررسي گزارش ارزيابي زيست محيطي آنها و اينکه پاسخگوي نيازهاي زيست محيطي منطقه نبودند از چرخه پيشنهاد خارج شدند.
قرار است، سد شفارود با ارتفاع ۱۳۷ متر، بلندترين سد کشور باشد که در ۶ کيلومتري جنوب غربي رضوان شهر و ۶۵ کيلومتري رشت بر روي رودخانه شفارود در محدوده رضوانشهر ساخته شود.
براساس پيش بينيها هدف از احداث اين سد، تأمين آب شرب شهرستانهاي رضوان شهر و پره سر به ميزان 5.7 ميليون مترمکعب در سال، تأمين آب کشاورزي ۱۰ هزار و ۸۳۰ هکتار از زمينهاي منطقه به ميزان ۹۸ ميليون مترمکعب در سال، تأمين آب سالانه مورد نياز صنعت به ميزان ۱۲ ميليون مترمکعب و همچنين توليد انرژي برق آبي به ميزان ۷۰ گيگاوات در سال است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 6]