تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 27 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):كسى كه براى زنده كردن حق يك مسلمان، شهادت حقّ بدهد، روز قيامت در حالى آورده مى‏...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830566093




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نمي توان هر تيتري را به بهانه جذابيت چاپ کرد


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۱۲:۳۷ب.ظ)
رئيس مرکز فقهي ائمه اطهار (ع): نمي توان هر تيتري را به بهانه جذابيت چاپ کرد موج - قم - رئيس مرکز فقهي ائمه اطهار (ع) گفت: از شگردهاي برخي از رسانه ها اين است که افراد را تحقير و برخي را که صلاحيت ندارند، بالا برده و تعابير و القاب عجيبي به او نسبت مي دهند که عملي نادرست است.
به گزارش خبرگزاري موج از قم، رئيس مرکز فقهي ائمه اطهار (ع) در سلسله نشست هاي ماهانه اخلاق در رسانه با موضوع (حقوق افراد در رسانه) که به همت سازمان بسيج رسانه استان قم برگزار شد، با اشاره به انواع حقوق، گفت: حقوق در رسانه، دين، جامعه، دولت، نظام و... داراي ابعاد بسياري است که مي توان به آن پرداخت، اما؛ آنچه امروز به آن اشاره مي کنيم، حقوق افراد در رسانه است که بسيار مهم مي باشد.
وي ادامه داد: حقوق داراي دو پايه فقهي و اخلاقي است که اگر بخواهيم به صورت جامع به آن بپردازيم، بايد از دو جهت بررسي کنيم.
آيت الله محمدجواد فاضل لنکراني با بيان اين مطلب که يکي از مباحث مهم روز که به صورت بين المللي مطرح است، ارتباط حقوق با اخلاق است، ابراز کرد: در حوزه هاي علميه از اين بحث با عنوان فقه و اخلاق ياد مي شود که مباحث بسياري حول محور آن مطرح است.
وي افزود: ما مباحثي داريم که عنوان فقهي داشته و بايد ها و نبايد هايي دارد و آثار الزامي در آن است، اما يکسري از امور، الزام آور نيست، ولي؛ دين توصيه به آن مي کند و بهتر است که رعايت شود که از آن به امور اخلاقي تعبير مي شود.
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم خاطرنشان ساخت: دين براي اشخاصي که نام و مطالب آنان در رسانه ها مطرح مي شود، سخنان بسياري در موضوع فقه و اخلاق دارد که مي توان به آن پرداخت و بايد به آن اشاره کرد.
رئيس مرکز فقهي ائمه اطهار (ع) با اشاره به اينکه سوالات بسياري در حوزه افراد در رسانه مطرح است، تصريح کرد: يکي از سوالاتي که مي توان به آن پرداخت اين است که آيا مي توان با هرکسي مصاحبه داشت و خبري از او منتشر کرد؟ آيا کسي که رسانه دارد، مي تواند هر کسي را به عنوان کارشناس مطرح کند؟
آيت الله فاضل يادآور شد: يکي از اعتراضاتي که مي توان به برخي از رسانه ها داشت، اين است که عده اي به عنوان کارشناس ديني مطرح شده اند سوابق علمي آنان نامعلوم است و پس از تحقيقات مشخص شده با ارتباطي که با مجري يک برنامه داشته، به عنوان کارشناس مطرح شده اند.
وي اظهار داشت: از ديگر سوالات اين است در چه شرايطي از اشخاص مي توان مصاحبه گرفت؟ يکي از مشکلاتي که امروز با آن مواجه هستيم، درخواست مصاحبه خبرنگاران در زماني است که انسان موقعيت مناسبي براي انجام مصاحبه نداشته و در منگنه قرار مي گيرد که فقه براي آن پاسخ دارد.
رئيس مرکز فقهي ائمه اطهار (ع) در پاسخ به اين سوال که مالک مطالبي که خبرنگار دريافت مي کند، کيست؟ ابراز داشت: يقينا مالکيت مادي و معنوي اين مطالب براي مصاحبه شونده است؛ چراکه گاهي براي انجام آن ساعت ها وقت گذاشته و مطالعه بسياري کرده است، هر چه انسان درباره اين موضوع تفکر کند، سؤالات بسياري به ذهن مي رسد که مي توان به آن پرداخت و از آن سخن گفت.
وي در ادامه با اشاره به موضوع احترام و کرامت افراد، خاطرنشان ساخت: حفظ کرامت اشخاصي که مصاحبه يا خبر آنان در رسانه ها کار مي شود، بسيار مهم است و نبايد ضربه حيثيتي به اين افراد وارد شود؛ مخصوصا اگر انساني مؤمن باشد.
آيت الله فاضل لنکراني با اشاره به روايتي از امام صادق (ع)، تصريح کرد: پيشواي ششم شيعيان در اين حديث فرموده است: (مَنْ رَوَى عَلَى مُؤْمِنٍ رِوَايَةً يُرِيدُ بِهَا شَيْنَهُ وَ هَدْمَ مُرُوءَتِهِ لِيَسْقُطَ مِنْ أَعْيُنِ النَّاسِ أَخْرَجَهُ اللَّهُ مِنْ وَلَايَتِهِ إِلَى وَلَايَةِ الشَّيْطَانِ فَلَا يَقْبَلُهُ الشَّيْطَانُ) هر كه بر ضرر مؤمن داستانى بگويد و قصدش عيب او و ريختن آبرويش باشد كه از چشم مردم بيفتد، خداوند او را از دوستى خود بدوستى شيطان براند و شيطان هم او را نپذيرد.
وي بيان داشت: در زمان صدور اين روايات، رسانه اي وجود نداشت و اين سخنان براي يک نفر يا جمعي محدود نقل مي شد، پس قطعا اگر اين موضوعات در رسانه ها بيان شود، اثر آن شديدتر خواهد شد.
رئيس مرکز فقهي ائمه اطهار (ع) در پاسخ به اين سوال که آيا مي توان خبري که در صحت و سقم آن ترديد است، منتشر کرد؟ اظهار داشت: مقتضاي فقه اسلامي اين است که نمي توان اين اخبار را عرضه کرد و اصحاب رسانه بايد از نظر فقهي و حقوقي اين مباحث را رعايت کنند.
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم ادامه داد: در باب قضاوت آمده است که قاضي بايد از روي علم قضاوت کرده و حکم صادر کند و اگر از روي جهل حتي به حق حکمي داد، به جهنم خواهد رفت.
آيت الله فاضل لنکراني با تأکيد بر انتشار اخبار راست از سوي رسانه ها، ابراز داشت: دنبال کردن اخباري که مسائل شخصي، اسرار و عيوب مردم باشد، جايز نيست و اشکال شرعي دارد، البته اگر مسئولي در طول دوران مسووليت، ثروت هنگفتي به دست آورده، بايد پس از پيگيري و جستجوهاي قضائي، دنبال کرد.
وي با اشاره به برخي بي تقوايي هاي رسانه اي، خاطرنشان ساخت: برخي به دنبال آن هستند که عده اي از مسوولين را از چشم مردم بياندازند، ولي؛ بايد بدانند کسي که بخواهد ديگران را از چشم مردم بياندازد، قبل از اينکه آن شخص از نظر مردم بيافتد، خود او از چشم خدا ساقط خواهد شد.
رئيس مرکز فقهي ائمه اطهار (ع) با تأکيد بر مراقبت و حفظ حرمت افراد، گفت: محافظت از آبروي افراد نياز به بحث علمي، تحقيقي و پژوهشي ندارد، بلکه از اوليات و مسلمات در باب اخلاق رسانه، رعايت حيثيت افراد بوده و اسلام بر روي آن تأکيد بسياري دارد، البته اين موضوع از مباحثي است که متاسفانه در برخي از رسانه ها به آن عمل نمي شود.
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم با اشاره به برخي از توجيهات رسانه اي، بيان داشت: برخي براي توجيه يک خبر عنوان مي کنند که مسأله خاصي ننوشته ايم و مهم نبوده؛ اما در روايتي از امام صادق(ع) آمده است: (إذَا قَالَ الرَّجُلُ لِأَخِيهِ الْمُؤْمِنِ أُفٍّ خَرَجَ مِنْ وَلَايَتِهِ وَ إِذَا قَالَ أَنْتَ عَدُوِّى كَفَرَ أَحَدُهُمَا وَ لَايَقْبَلُ اللَّهُ مِنْ مُؤْمِنٍ عَمَلًا وَ هُوَ مُضْمِرٌ عَلَى أَخِيهِ الْمُؤْمِنِ سُوءاً) هنگامي كه مردى به برادر مومن خود بگويد (اف) از پيوند (دينى) با او بيرون رفته، و هرگاه به او بگويد: تو دشمن منى، يكى از آن دو كافر شده اند، و خداوند از هر مومنى كه نيت بد نسبت به برادر مومنش در دل دارد، هيچ عملى را نمي پذيرد.
اين استاد حوزه با اشاره به روايتي از امام باقر(ع)، اظهار داشت: حضرت فرمودند: (ما مِن إنسانٍ يَطعَنُ في عَينِ مُؤمِنٍ إلّا ماتَ بِشَرِّ ميتَةٍ وكانَ قَمِنا أن لا يَرجِعَ إلى خَيرٍ) هيچ انسانى نيست كه پيش روى مؤمنى از او بد گويد و طعنه زند، مگر اين كه به بدترين شكل بميرد و سزاوار است كه روى خير و سعادت را نبيند.
آيت الله فاضل لنکراني همچنين در ادامه به روايتي ديگر از نبي مکرم اسلام(ص) اشاره کرد و گفت: رسول اعظم(ص) فرمودند: (اِذَا اتَّهَمَ المُؤُمِنُ اَخاهُ اِنماثَ الايمانُ مِن قَلبِهِ كَما يَنماثُ المِلحُ فِى الماءِ) هرگاه مؤمن به برادر (دينى) خود تهمت بزند، ايمان در قلب او از ميان مى رود، همچنان كه نمك در آب، ذوب مى شود».
وي با تأکيد بر مراقبت اصحاب رسانه در حفظ حدود اشخاص، اظهار داشت: از شگردهاي برخي از رسانه ها اين است که برخي از افراد را تحقير و برخي را که صلاحيت تعابير ندارند، بالا برده و تعابير و القاب عجيبي به او نسبت مي دهند که عملي نادرست است.
رئيس مرکز فقهي ائمه اطهار (ع) ابراز داشت: همانطوري که تحقير، استهزا و توهين جايز نيست؛ حدود افراد هم بايد رعايت شود.
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم يادآور شد: به هر شخصي نمي توان کارشناس امور دين گفت و بر روي تعابير بايد بسيار دقت شود؛ چراکه تبعاتي در جامعه داشته و جبران ناپذير است.
اين استاد حوزه با اشاره به مسأله تملق در برخي رسانه ها، خاطرنشان ساخت: يکي از مباحثي که بسياري از افراد از جمله اصحاب رسانه از آن اطلاع کمي دارند، مسأله تملق است که حرام مي باشد.
آيت الله فاضل لنکراني مدح بيش از اندازه را تملق دانست و گفت: حضرت امير(ع) در روايتي فرموده اند: (الثَّناءُ بأكثَرَ مِن الاستِحقاقِ مَلَقٌ، و التَّقصيرُ عنِ الاستِحقاقِ عِيٌّ أو حَسَدٌ) ستودن بيش از استحقاق (كسى) چاپلوسى است و ستودن كمتر از استحقاق، (ناشى از) ناتوانى در سخن يا حسادت است.
وي در پاسخ به اين سوال که آيا رسانه مي تواند هر تيتري را بر روي خروجي خود قرار دهد؟، تصريح کرد: اصحاب رسانه نمي توانند با برداشت شخصي از سخنان يک مسئول يا کارشناس، تيتري از مباحث او برداشت و بر روي خروجي خود قرار دهند؛ چراکه بايد با او مشورت و کسب اجازه کنند.
رئيس مرکز فقهي ائمه اطهار (ع) اظهار داشت: اصحاب رسانه پيش از الزام به قانون، بايد ملزم به دين و اخلاق باشند.
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم با اشاره به يکي قوانين رسانه اي، ابراز داشت: در قانون داريم که اگر دروغي به قصد اضرار به غير و تشويش اذهان عمومي نباشد و در رسانه منتشر شود، جرم نيست، ولي اين حکم با فقه و اخلاق ما سازگاري ندارد؛ چراکه دروغ بوده و حرام است.
اين استاد حوزه خطاب به خبرنگاران گفت: اصحاب رسانه اي که در قم حضور دارند، بايد براي اصحاب رسانه کشور الگو باشند.
آيت الله فاضل لنکراني خاطرنشان ساخت: امانت در نقل بسيار مهم است و نبايد تعابير را تغيير داد تا آثار و تبعاتي در پي نداشته باشد.
وي اشاعه فحشا را يکي از محرمات الهي عنوان کرد و گفت: از ديگر اموري که بايد در رسانه به آن توجه کرد، اين است که گاهي منکراتي در جامعه وجود داشته و رسانه آن را منتشر کند؛ در حالي که اين عمل حرام بوده و يکي از جاهايي است که بايد با تأمل در آن وارد شد.
رئيس مرکز فقهي ائمه اطهار(ع) تصريح کرد: اشاعه فحشا به معناي خبردار شدن صدها نفر نيست؛ بلکه يک نفر هم اگر مطلع شود، حرام است و بايد با تأمل وارد شد.
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم با اشاره به اهميت حفظ آبرو، اظهار داشت: امام صادق(ع) فرمودند: (من قال في مومن ما رَاَتْهُ عيناه و سمعته اُذناه فهو من الذين قال الله عز و جل "إن الذين يحبون أن تشيع الفاحشة في الذين آمنوا، لهم عذاب أليم) هر کس درباره مومن آنچه را ديدگانش ديده و گوش‌هايش شنيده بگويد از کساني است که خداوند عزوجل درباره‌شان فرموده است: همانا براي کساني که دوست دارند زشتي در ميان مومنان آشکار شود، عذابي دردناک است.
اين استاد حوزه همچينن به روايتي از پيامبر اکرم (ص) اشاره کرد و گفت: حضرت فرمودند: (من اذاع فاحشة کان کمبتدئها) هرکسي کار زشت در خفا انجام شده کسي را فاش و منتشر کند مثل اين است که خود آن گناه را انجام داده است.
آيت الله فاضل لنکراني ابراز داشت: دروغ پراکني براي انسان ها اثر وضعي داشته و براي خود آن شخص اتفاق خواهد افتاد، چراکه سنت الهي است و ما بايد از اين مباحث دوري کنيم.
رئيس مرکز فقهي ائمه اطهار(ع) تصريح کرد: امروز، مردم برخي از رسانه ها را متهم به دروغ و باندبازي مي کنند؛ چراکه سابقه خوبي از خود به جاي نگذاشته اند.
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم گفت: اگر حقوق افراد در رسانه رعايت شود، شاهد تحول و اعتماد عمومي خواهيم بود.
اين استاد حوزه اظهار داشت: گاهي افراد صالح از حضور در رسانه اجتناب مي کنند؛ چراکه حقوق آنها رعايت نشده و رغبتي براي حضور ندارند.
آيت الله فاضل لنکراني ابراز داشت: برنامه اخلاق در رسانه که حجت الاسلام والمسلمين مولايي برگزار کردند، سنگ بناي بسيار خوبي است که جاي تبريک داشته و در مراکز علمي حوزه بايد به آن پرداخت.
وي يادآور شد: در مرکز فقهي ائمه اطهار (ع) بخش فقه اجتماعي وجود دارد که فقه رسانه زيرمجموعه آن بوده و بايد اين مباحث در مراکز علمي حوزوي بايد مطرح شود.
رئيس مرکز فقهي ائمه اطهار در پايان خاطرنشان ساخت: بايد سوالات رسانه اي مطرح و براي مراکز پژوهشي فرستاده شود تا پاسخ هاي فقهي براي آن عرضه شود.













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 11]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن