واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: افزایش اختلاف میان واشنگتن و کشورهای عربی از نگاه لیبراسیون تهران- ایرنا- پایگاه اینترنتی روزنامه لیبراسیون روز سه شنبه در تحلیلی با اشاره به افزایش اختلاف میان آمریکا و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، مهترین عوامل این اختلافات را برشمرد.
در این گزارش تحلیلی آمده است: روابط آمریکا به شرکای عرب نشین حاشیه خلیج فارس بیش از هر زمان دیگر تیره شده و این تیرگی را می توان در نشست اخیر کمپ دیوید مشاهده کرد. نشست کمپ دیوید حاکی از اختلاف روز افزون آمریکا و متحدان عرب آن بود.
این تیرگی روابط از آنجایی کاملا آشکار شد که ملک سلمان شاه عربستان اعلام کرد که در این نشست شرکت نخواهد کرد و پسر و برادر زاده اش را به جای خود فرستاد.
اما اکنون این پرسش مطرح می شود که چه عواملی دست به دست هم داده اند تا روابط واشنگتن و شرکای تاریخی اش این چنین به تیرگی بگراید.
نخست مساله نفت است.
بحرین، کویت، عمان، قطر، امارات و عربستان سعودی، یک گروه از کشورهای پادشاهی در حاشیه خلیج فارس هستند که در اتحادیه ای موسوم به شورای همکاری خلیج فارس گردهم آمده اند.
این شورا حدود 24 درصد نفت خام جهان را تولید می کند ولی چند دهه بعد از وابستگی عمیق آنها به تولید نفت، آمریکا به لطف ذخایر عظیم نفتی خود از عربستان سعودی و روسیه در تولید نفت پیشی گرفته است.
شورای همکاری خلیج فارس این مساله را به خوبی احساس کرده است به عنوان مثال صادرات نفت عربستان به آمریکا از سال 2008 تا 2014 به میزان 20 و 3 ممیز هفتاد و چهاردهم درصد کاهش یافته است.
در حالی که سعودی ها تولید نفت خود را برای حفظ بازارشان افزایش می دهند، این مساله در کوتاه مدت، مخاطرات قابل ملاحظه ای بر عربستان تحمیل خواهد کرد. قیمت نفت، چندین ماه است که در سرازیری است و این کاهش نفت، مستقیما بر اقتصاد کشورهایی که به شدت به قیمت نفت وابسته هستند، تاثیر می گذارد. این وضع سبب به هم خوردن توازن اقتصادی کشورهای صادرکننده نفت می شود.
موضوع دوم وقوع پدیده ای به نام بهار عربی در برخی کشورهای عربی است که اکنون نیز در حال شکوفایی است.
به نوشته این پایگاه اینترنتی، بهار عربی از سال 2011 با تظاهرات گسترده و اعتراضات مردمی در سراسر جهان عرب آغاز شد و حتی به بحرین و کویت نیز سرایت کرد و کشورهای حاشیه خلیج فارس بسیار آسیب پذیر هستند.
یکی از اصلی ترین عوامل بروز این جنبش، بیکاری گسترده در کشورهای عربی بود.
این پایگاه اینترنتی در ادعایی القاگونه، آنچه تهدید ایران برای کشورهای عربی نامید را سومین و مهمترین علت افزایش تنش ها میان آمریکا و جهان عرب دانست.
جمهوری اسلامی ایران همواره تاکید کرده است که راهبرد گفت و گو و همکاری منطقه ای تنها راه غلبه بر بحران هاست اما برخی طرف های غربی و عربی با دامن زدن به سیاست ایران هراسی سعی در افزایش تنش و اختلاف میان ملت های منطقه دارند.
لیبرالیسون افزود: در نشست شورای همکاری خلیج فارس، مساله از سرگیری دوباره روابط آمریکا و ایران برجسته شد. بزرگترین اهرم واشنگتن علیه تهران احتمال برداشته شدن تحریم ها در مقابل یک توافق هسته ای است. کارشناسان ارزیابی می کنند که اقتصاد ایران در اولین سال بعد از برداشت تحریم ها احتمالا بین 2 تا 5 درصد رشد می کند و در 18ماه بعد از آن رشد اقتصاد ایران به 7 تا 8 درصد می رسد.
لیبراسیون در ادامه خط القایی خود نوشت: البته باید گفت که تنها رشد اقتصادی نیست که کشورهای حاشیه خلیج فارس را نگران کرده است، بلکه رقابت با نفوذ ایران در منطقه نیز هست و عربستان سعودی در یک دهه گذشته در مقابله با نفوذ ایران در لبنان، سوریه، عراق، یمن و حتی بحرین، هزینه بسیار زیادی پرداخته است و پایان یافتن تحریم ها، دست تهران برای تامین مالی حامیان خود در منطقه را بازتر خواهد کرد.
خاورم**9041**1010**380
29/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]