واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مدیر راهداری اداره راه و شهرسازی زنجان: آسفالت مسیرهای مواصلاتی زنجان بازیافت می شود زنجان - ایرنا - مدیر راهداری اداره کل راه و شهرسازی استان زنجان گفت: برای اولین بار 10 کیلومتر از مسیر ارتباطی زنجان - بیجار در این استان به طور آزمایشی توسط دستگاه بازیافت آسفالت، مجددا آسفالت می شود.
جواد یوسفی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تولید آسفالت و پخش آن درمعابر یکی از مواردی است که در شهرسازی نوین همیشه مورد توجه است و از طرفی با افزایش جمعیت و ضرورت خدمات رسانی به شهروندان گاهی برخی از شرکت های خدماتی جهت تعریض، اصلاح معابر و یا جمع آوری آسفالت های قدیمی اقدام به حفاری در معابر می کنند و چندین تن آسفالت قدیمی به خارج از شهرمنتقل و غیر قابل استفاده می شود.
وی یادآورشد: با توجه به کاهش سرمایه های طبیعی ضروری است غیر قابل استفاده بودن آسفالت متوقف شده و آسفالت های تخریبی با انجام فعل و انفعالاتی دوباره وارد چرخه مصرف شوند و علاوه بر جلوگیری از دور ریز سرمایه ملی کمکی هم به محیط زیست شود.
مدیر راهداری اداره کل راه و شهرسازی استان زنجان گفت: برای اولین بار دستگاه بازیافت آسفالت توسط پیمانکار فعال در حوزه راه و شهرسازی وارد این استان شد که 10 کیلومتر در مسیر ارتباطی زنجان - بیجار به طور آزمایشی توسط این دستگاه آسفالت خواهد شد.
یوسفی خاطرنشان کرد: در صورتی که آسفالت جاده های استان زنجان توسط دستگاه بازیافت آسفالت با شرایط آب و هوای سرد این استان سازگاری داشته باشد، در سال های آینده میزان بیشتری از مسیرهای ارتباطی با این روش آسفالت خواهد شد.
وی ادامه داد: این دستگاه، آسفالت قدیمی را که به مرور زمان ازبین رفته و قابلیت خود را از دست داده است، به طور کامل برداشته شده و ماده احیا و جوان کننده قیر و 10 تا 20 درصد آسفالت جدید به آن اضافه می شود.
یوسفی اظهارکرد: در روش بازیافت مجدد، به آسفالت طوری گرما می دهند تا موجب سوختگی شدید آن نشود و دستگاه بازیافت همه فعالیت های پروژه را از ابتدا تا انتهای آن مرحله به مرحله انجام می دهد.
مدیر راهداری اداره کل راه و شهرسازی استان زنجان، صرفه جویی در منابع مالی، حفاظت از محیط زیست و سرعت در اجرای پروژه و استفاده مجدد از آسفالت را از مهمترین مزایای دستگاه بازیافت آسفالت بیان کرد.
یوسفی تاکید کرد: این دستگاه کمک بزرگی به صرفه جویی در استفاده از مصالح، قیر و سوخت مورد نیاز می کند چرا که استان زنجان به لحاظ داشتن مصالح با کیفیت غنی نیست.
وی تاکید کرد: علاوه برمزایایی که در خصوص استفاده از دستگاه بازیافت آسفالت بیان شد با بکارگیری این دستگاه در انجام پروژه های آسفالت، دستگاه های سنگ شکن، حمل آسفالت، آسفالت تراشی، درزگیری، قیر پاشی، کارخانه آسفالت واکیپ پخش آسفالت از چرخه فعالیت حذف می شوند.
مدیر راهداری اداره کل راه و شهرسازی استان زنجان، یکی از سیاست های این اداره را اجرای پروژه ها توسط بخش خصوصی و پیمانکاران ذکر کرد و گفت: راه و شهرسازی تصمیم به خرید دستگاه بازیافت آسفالت ندارد و این مهم توسط این بخش ها تامین می شود.
یوسفی یادآورشد: تاکنون دو دستگاه بازیافت آسفالت وارد کشور شده است.
7325/6085
29/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 8]