واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: طرح ظريف براي ايجاد «منطقه حفاظت شده» در يمن
وزير خارجه ايران در سخناني از سازمان ملل خواست منطقه حفاظت شده در يمن ايجاد كند تا كمكهاي بشردوستانه براي مردم اين كشور ارسال شود. اين در حالي است كه نشست رياض در پيشنويسي با طرح فدرالي كردن يمن موافقت كرد كه تأييدي بر تقسيم احتمالي اين كشور است.
وزير خارجه ايران در سخناني از سازمان ملل خواست منطقه حفاظت شده در يمن ايجاد كند تا كمكهاي بشردوستانه براي مردم اين كشور ارسال شود. اين در حالي است كه نشست رياض در پيشنويسي با طرح فدرالي كردن يمن موافقت كرد كه تأييدي بر تقسيم احتمالي اين كشور است.
در شرايطي كه عربستان سعودي و متحدان عربياش از زمين و هوا يمن را محاصره كردهاند واجازه نميدهند كمكهاي بشردوستانه به اين كشور ارسال شود، بايد راههاي جايگزيني براي اين مسئله پيدا شود تا هرچه زودتر كمكهاي بشردوستانه به مردم بيگناه يمن كه در 53 روز اخير آماج حملات وحشيانه سعوديها بودند ارسال شود. هرچند نيروهاي ائتلاف عربي ضديمن پنج روز آتش بس موقت را به منظور ارسال كمكهاي انساندوستانه ايجاد كردند اما در اين مدت شهرهاي يمن باز هم توسط جنگندههاي سعودي بمباران ميشد. وزيرخارجه ايران ميگويد كه سازمان ملل بايد در اين زمينه گامهايي اساسي بردارد و يكي از راهها ايجاد منطقه حفاظت شده تحت نظارت اين سازمان بينالمللي است. به گزارش واحد مركزي خبر، محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه ايران روز دوشنبه گفت: «جامعه بينالملل به خصوص شوراي امنيت سازمان ملل متحد در اجراي مسئوليتهاي خود براساس قوانين بينالمللي و منشور اين سازمان براي اقدامات وحشيانه در يمن شكست خورده است.» ظريف در نشست خبري با همتاي مجارستاني خود، گفت: «معتقديم سازمان ملل نياز دارد يك منطقه حفاظت شده در يمن براي دسترسي كمكهاي بشردوستانه ايجاد كند، البته طرح قبلي با وجود تلاشهاي دبيركل سازمان ملل و نماينده ويژه دبيركل براي يمن انجام نشد.» سازمان ملل تاكنون نه تنها اقدام مؤثري درباره ارسال كمكهاي بشردوستانه به مردم يمن نكرده حتي با حمايت از حملات سعوديها آنها را به ادامه كشتار يمنيها گستاختر كرده است. ظريف با اشاره به بروز فاجعه انساني در يمن تصريح كرد: «مردم يمن به رغم اين تلاشها رنج ميبرند، سازمان ملل كنترل اوضاع را دست خود بگيرد و اجازه دهد كمكها به يمن ارسال شود.» اين درحالي است كه مرزهاي دريايي و هوايي يمن از سوي نيروهاي ائتلاف عربي در محاصره كامل است. ظريف در ادامه سخنان خود افزود: «اطمينان ميدهم اين كمكها از نوع بشردوستانه است، آنان نياز به كمكهاي دارويي دارند و اين كمكها مورد غفلت واقع شده است ما نگرانيهاي جدي در خصوص بحران يمن داريم.» اظهارات ظريف درحالي است كه كاروان كمكهاي بشردوستانه ايران با نام«كشتي نجات» قرار است روز پنجشنبه به بندر الحديده در غرب يمن برسد تا كمكهاي ايران را به مردم يمن انتقال دهد.
ظريف درباره راهكار عملي ايران در صورت ادامه جنگ در يمن با اشاره به كشته شدن حدود 4 هزار يمني به ويژه غير نظاميان، كودكان و بانوان افزود: «ما ميبينيم اين اقدامات در مناطق غيرنظامي ادامه مييابد و تأسفبارتر از آن اين است كه كمكهاي بشردوستانه نميتواند به يمن برسد و آنان نيازهاي جدي به اين كمكها دارند.» ظريف گفت: «اين موضوع چالشي بسيار جدي است و بايد بمباران فرودگاه و غير نظاميان متوقف شود.» ظريف افزود: «از سازمان ملل خواسته ايم از هر روش ممكن استفاده و مسئوليت خود را اجرا كند تا اين آتش بس تمديد شود و ادامه يابد، البته نشانههايي وجود دارد كه اين آتش بس ادامه نيابد.» ظريف افزود: «ما اعتقاد داريم كشورهاي منطقه بايد نقشي اساسي را در تأمين امنيت منطقه ايفا كنند و در اين حركت حذف بازيگران مهم منطقه خليج فارس نتيجهاي جز ناامني براي منطقه ندارد.» ناظران بينالمللي معتقدند ايران نيز بخشي از راه حل يمن است اما كشورهاي حاشيه خليج فارس ايران را متهم ميكنند كه از انصارالله حمايت ميكند و به تنشها در اين كشور دامن ميزند.
طرح فدرالي كردن، مقدمه تجزيه يمن
دولت مستعفي يمن كه در رياض به سر ميبرد، بار ديگر طرح فدرالي كردن يمن را مطرح كرد كه به نوعي زمينه چيني براي تقسيم اين كشور است. خالد بحاح، نخست وزير مستعفي يمن در سخناني عنوان داشت: «يكي از راهحلهاي مطرح براي حل بحران يمن، ايجاد يك كشور فدرال به جاي تجزيه آن است.» بحاح همچنين گفت كه دولت مستعفي تمايل دارد آتشبس موقت در اين كشور از سر گرفته شود. به گزارش ايسنا، به نقل از پايگاه خبري الفجر، وي در اين سخنراني كه در حاشيه برگزاري كنفرانس رياض ايراد كرد، مدعي شد: «تغييراتي كه اخيراً در پستهاي نظامي صورت گرفته، با هدف يكپارچه كردن ارتش بود.» سال گذشته ميلادي پس از آنكه نيروهاي انصارالله كنترل صنعا پايتخت يمن را به دست گرفتند، عبدربه منصورهادي، رئيسجمهور فراري يمن با كمك سعوديها سعي كرد طرح فدرالي كردن يمن به شش ايالت را عملي كند تا نظارت بيشتري بر مناطق تحت كنترل حوثيها داشته باشد كه مخالفت جدي انصارالله با اين طرح آنها را در رسيدن به اين هدف ناكام گذاشت. اكنون نيز اين طرح بار ديگر مطرح شده تا در صورتي كه ائتلاف عربي نتواند در يمن به اهداف اعلاني خود دست پيدا كند، با تحت فشار گذاشتن انصارالله حداقل بخشي از كشور را تحت كنترل خود داشته باشند. همچنين در پيشنويسي كه در كنفرانس رياض نوشته شد، در خصوص جنبش انصارالله آمده است كه بايد اوضاع استان صعده به وضعيت قبل از جنگ 2004 برگردد و همچنين فرصتهاي شغلي براي تمامي يمنيها در كشورهاي حوزه خليج فارس فراهم شود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۱:۲۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]