واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: به مناسبت روز بزرگداشت حکیم عمر خیام؛ نمایشنامه «آشوب خیام» در تاجیکستان به روی صحنه رفت دوشنبه - ایرنا- نمایشنامه «آشوب خیام» به مناسبت روز بزرگداشت حکیم عمر خیام شاعر پرآوازه ایرانی به اجرا درآمد.
به گزارش ایرنا، به مناسبت روز بزرگذاشت حکیم عمر خیام (28 اردیبهشت ماه این متفکر پرآوازه ایرانی در شهر دوشنبه و در آمفی تئاتر جوانان به نام «محمدجان قاسم اف» نمایش نامه «آشوب خیام» کارگردان شناخته تاجیک «غنی جان عالم اف» اجراشد.
کارگردان که خود نقش خیام را بازی کرده، معتقد است از آنجا که شخصیت خیام آنچنان که باید بین محققان روشن نبوده و ابیات زیادی را به او منسوب کرده اند تهیه این نمایش و ایفای نقش خیام بسیار مشکل بوده است.
اردشیر محمداف، بازیگر نقش مینوش می گوید که «آشوب خیام» در پی آن است که درد دنیوی خیام را نشان دهد.
وی گفت که من در این نقش سیمای اشخاصی را نشان داده ام، که چون آینه زنگ زده در هر گوشه و کنار دنیا افتاده اند و کسی نیست که این آنها را تازه کند و جلای حق را در آنها ببیند، قهرمان من شخص پریشان خاطری است که کسی به او اعتبار نمی دهد اما او دائما در یاد خدا بوده و تنها با خداوند صحبت می کند و من در قالب این نقش از طریق خواندن رباعیهایی از خیام در صدد هستم که پاکی اسلام را نشان دهم.
وی با دعوت از تمام جوانان از آنان خواست که این نمایشنامه را تماشا کنند، زیرا در این نمایشنامه درد زمان و درد جوانان نمایش داده شده است.
اکرم اف مسئول انجن پیوند فارس زبانان در منطقه مستچاه تاجیکستان در گفتگو با خبرنگار ایرنا خیام را شناخته شده ترین شاعر ایرانی در سطح جهان دانست و گفت در دوره اتحاد جماهیر شوروی به گمان اینکه دیدگاههای خیام با ایدئولوژی آنها منطبق است، نسبت به ترویج اشعار و افکار خیام اقدامات وسیعی شده و دیوان خیام به 15 زبان رایج در قلمرو آن زمان اتحاد جماهیر شوروی ترجمه و منتشر شده بود. این پزشک جراح که تعلق خاطر زیادی به خیام داشته و ابیات بسیاری از او را در خاطر دارد، اظهار داشت: لایق شیرعلی شاعر ملی تاجیکستان با کتاب «جام خیام» خود به شهرت رسید.
حکیم عمر خیام، شاعر ادبیات کلاسیک ایرانی فیلسوف، ریاضی دان، ستاره شناس و رباعی سرای ایرانی در دورهٔ سلجوقی است. گرچه پایگاه علمی خیام برتر از جایگاه ادبی اوست و لقبش «حجّةالحق» بوده است؛ ولی آوازهٔ وی بیشتر به واسطهٔ نگارش رباعیاتش است که شهرت جهانی دارد.
افزون بر آن که رباعیات خیام را به اغلب زبان های زنده ترجمه کرده اند، ادوارد فیتزجرالد رباعیات او را به زبان انگلیسی ترجمه کرده که مایهٔ شهرت بیشتر وی در مغرب زمین شده است.
یکی از برجسته ترین کارهای وی را می توان اصلاح گاهشماری ایران در زمان وزارت خواجه نظام الملک که در دورهٔ سلطنت ملک شاه سلجوقی (۴۲۶ - ۴۹۰ هجری قمری) بود، دانست.
وی در ریاضیات، علوم ادبی، دینی و تاریخی استاد بود. نقش خیام در حل معادلات درجه سوم و مطالعات اش دربارهٔ اصل پنجم اقلیدس نام او را به عنوان ریاضی دانی برجسته در تاریخ علم ثبت کرده است. ابداع نظریه ای دربارهٔ نسبت های هم ارز با نظریهٔ اقلیدس نیز از مهم ترین کارهای اوست.
آساق*1*312*1572
28/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]