واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: جایی که تخصص غایب است مهاباد - ایرنا - نبود تخصص در بدنه روابط عمومی ها از یک سو و عدم توجه مسوولان دستگاه های اجرایی به شان و جایگاه روابط عمومی از سویی دیگر موجب تنزل پل ارتباطی بین مردم و مسوولان شده است.
نبود نیروهای متخصص و کاربلد در روابط عمومی موجب لطمات فراوانی به آنها شده است و جایگاه روابط عمومی ها به شدت کاهش پیدا کرده است.
یکی از مهمترین کارکردهای ارتباطی روابط عمومی ها کمک به گردش اطلاعات با ارزش، صحیح و کافی در جامعه و در نتیجه گرایش جامعه به خردورزی، تعقل و اندیشه ای نقاد و منطقی است.
در این ارتباط اگر روابط عمومی تخصص نداشته باشد و از طرفی مورد حمایت جدی مسئول خود قرار نگیرد تعادل و توازن اجتماعی در میان نیروها و نیز بین مردم و دولت به وجود نمی آید و این نوعی آسیب در حوزه روابط عمومی به شمار می رود.
تعدادی از روابط عمومی های ادارات به دلیل ناآشنایی به فن خبرنویسی و تهیه گزارش های تصویری با مشکل مواجه هستند و مجبور می شوند در هر دو زمینه فقط برای رفع تکلیف اقدام کنند.
نگاهی گذرا به اخباری که در سایت برخی سازمان ها و ادارات که گاهی در حد دو پاراگراف و یا جمله و آن هم به صورت نامفهوم منتشر می شود و خواننده را با سوالات متعدد و بی جواب تنها می گذارد نشان دهنده این نقص بزرگ بیشتر روابط عمومی هاست.
متاسفانه در حال حاضر افرادی به عنوان مسوول روابط عمومی برگزیده می شوند که هیچگونه تخصص و آشنایی با آن ندارند و تنها برای آنکه آن پست خالی نباشد بکار گمارده می شوند.
علاوه بر نبود افراد متخصص و کاربلد در پست روابط عمومی ها، متاسفانه مدیران نیز به ارزش و جایگاه این پست واقف نیستند و شاید به جرات بتوان گفت که حتی با وظایف آنها نیز آشنایی ندارند.
این عدم توجه مدیران به روابط عمومی باعث شده که افراد متخصص نیز نتوانند در این پست حساس اداری دوام داشته باشند.
در برخی از ادارات بی توجهی به روابط عمومی به جایی می رسد که حتی در آن اداره پستی به نام روابط عمومی اصلا تعریف نشده و مسوولیتی به عنوان روابط عمومی وجود ندارد که باید به طور جد به آسیب شناسی آن پرداخته شود.
در همین حال در ادارات و دستگاه های اجرایی که پست روابط عمومی نیز وجود دارد افرادی در این پست گمارده می شوند که کوچکترین اطلاعاتی در زمینه وظایف روابط عمومی ندارند و صرفا با کپی کردن اخبار خبرگزاری ها و آن هم به نام خودشان در حال فعالیت هستند.
روابط عمومی ها می توانند ظرفیت کارشناسی و علمی جامعه را بارور کرده و آن را در خدمت دستگاههای ذیربط قرار دهند و این امر جز با حضور نیروهای متخصص در متن تصمیم سازیها و تصمیم گیریها محقق نمی شود.
یک روابط عمومی موفق آن است که بتواند ارتباط مناسب، علمی و منطقی را با رسانه های جمعی برقرار کند و بخشی از وظایف و اهداف سازمانی خود را از این طریق جامه عمل بپوشاند.
گاهی روابط عمومی ها به دلیل عدم آشنایی و نداشتن تخصص دچار مشکل هستند و رسانه ها را به عنوان یک رقیب برای خود تلقی می کنند.
در کشور ما به دلیل اهمیتی که روابط عمومی دارد در تقویم رسمی کشور روز 27 اردیبهشت را به نام روز روابط عمومی نامگذاری کرده اند ولی با این وجود ادارات کوچک ترین اهمیتی را نه به این پست و نه به این روز قائلند.
** محمد ادیب خبرنگار ایرنا در بوکان
7510/6185/6008
28/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]