تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 6 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):روزه ماه شعبان، وسواس دل و پريشانى‏هاى جان را از بين مى‏برد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1844725334




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

حمله به يمن، زخم خون بار عربستان بر پيکر حقوق بشر


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۲۳:۱۰ب.ظ)
حمله به يمن، زخم خون بار عربستان بر پيکر حقوق بشر گروه سياسي خبرگزاري موج
عربستان و همراهانش، درحمله به يمن همه قواعد حقوق بشري و بين المللي را زير پا گذاشته اند و فاجعه انساني را پي ريزي مي کنند. پس از جنگ جهاني دوم و اتفاقات هولناک و وحشيگري هايي که در جهان ديده شد، کشورهاي جهان به اين نتيجه رسيدند که بدون نهاد و سازوکار و توافق فراگير، نمي توان به برقراري صلح و آرامش در جهان اميدوار بود. به ويژه که دو جنگ جهاني با فاصله دو دهه از هم اتفاق افتادند و ميليون ها تن را به کام مرگ و جهان را به ويراني کشيدند.
در اين شرايط بود که سازمان ملل متحد با زير مجموعه هاي آن ايجاد شد و اعلاميه جهاني حقوق بشر به تصويب رسيد.
سپس با تصويب چهار قرارداد بين المللي در ژنو سوييس، حقوق بشردوستانه بين المللي که به حقوق جنگ يا حقوق مخاصمات مسلحانه نيز معروف است به وجود آمد. اين قراردادها عبارتند از:
1- قرارداد درباره بهبود سرنوشت مجروحان و بيماران در نيروهاي مسلح هنگام اردوكشي
2- قرارداد درباره بهبود سرنوشت مجروحان و بيماران و غريقان نيروهاي مسلح در دريا
3- قرارداد درباره معامله با اسيران جنگي
4- قرارداد درباره حمايت افراد كشوري در زمان جنگ
حقوق بشردوستانه به مسووليت ها و حقوق طرف هاي درگير در جنگ و همچنين کشورهاي بي طرف مي پردازد. اين حقوق تلاش دارد از خشونت بي مهار در جنگ ها جلوگيري کند و روش ها و سلاح هاي مورد استفاده در جنگ ها را محدود کند و از قربانيان تا جاي ممکن پشتيباني کند. اين معاهده ها تاکنون تقريبا به تصويب همه کشورهاي جهان رسيده اند. ايران هم در سال 1334 خورشيدي به اين معاهده ها پيوسته است.
مواردي که در قوانين و قراردادهاي بين المللي، تجاوز به خاک کشور ديگر را ممنوع مي دانند زياد هستند. همچنين درباره شيوه ها و سلاح هاي به کار گرفته شده، ممنوعيت هاي زيادي داريم. هر دو کشور عربستان و يمن به پيمان نامه هاي چهارگانه حقوق بشردوستانه ژنو پيوسته اند. اقدام عربستان سعودي در حمله به يمن و به ويژه حمله هاي هوايي به مناطق غيرنظامي، نقض آشکار اين قواعد بين المللي است. در اصل تشکيل ائتلاف به شکل سليقه اي و با بهانه هاي واهي، با پيمان نامه ها و قواعد بين المللي و بشردوستانه مغايرت دارد. براي نمونه در منشور سازمان ملل متحد از همه کشورهاي عضو خواسته شده است تا در روابط بين المللي خود از تهديد به زور يا استفاده از آن عليه تماميت ارضي يا استقلال سياسي هر کشوري يا از هر روش ديگري که با مقاصد ملل متحد مباينت داشته باشد خودداري کنند. روشن است که اقدام عربستان در حمله به يمن در تعارض با منشور ملل متحد است.
بهانه اي که عربستان براي حمله به يمن اعلام کرده اين است که وقايع يمن موجب به خطر افتادن کشورهاي شوراي همکاري خليج فارس و از جمله خود عربستان است. بايد پرسيد چگونه عربستان چنين تشخيصي را داده است و اين که آيا چنين بهانه خيالي براي مداخله نظامي در کشور ديگر قابل پذيرش است؟ پاسخ انديشمندان و کارشناسان به اين پرسش خير است. تنها شوراي امنيت سازمان ملل متحد حق دارد برابر فصل هاي ششم و هفتم منشور ملل متحد، تهديد صلح و امنيت بين المللي را تعيين کند.
در اين زمان است که مقام معظم رهبري در سخنان روز عيد مبعث اظهار کردند: «امروز يمن به صحنه کشتار زنان و کودکان بي گناه تبديل شده است که عامل آن کشورهاي به ظاهر مسلمان هستند. ما هر اندازه که بتوانيم از مظلوم دفاع و با ظالم مقابله خواهيم کرد.» عربستان با حمله نامشروع نظامي به يمن و بمباران مناطق مسکوني، غيرنظاميان مانند زنان و کودکان را که برابر مقررات حقوق بشردوستانه در هر شرايطي مصون از تعرض هستند را کشتار مي کند. کار عربستان چنان بي شرمانه و غيرانساني بوده است که صداي بسياري از مجامع حقوق بشري را هم درآورده است. اين مجامع به طور معمول در برابر نقض هاي حقوق بشري مواضعي دوگانه دارند و گاهي برابر کشورهاي قدرتمند يا ثروتمند چشم خود را بر واقعيت ها مي بندند يا واکنش هاي بسيار کند و کمي را نشان مي دهند. اکنون هم «کنت راث»، مدير اجرايي سازمان ديده بان حقوق بشر گفته است که جنگنده هاي عربستان از بمب هاي خوشه اي استفاده کرده اند. بمب هايي که نبايد در هيچ جا به ويژه در نزديکي مناطق مسکوني استفاده شوند و عربستان هيچ دليلي براي استفاده از سلاح هاي نامتعارف در يمن ندارد. در سطح جهاني قراردادي (معاهده اي) براي منع استفاده بمب هاي خوشه اي وجود دارد اما متاسفانه عربستان و امارات به آن نپيوسته اند و نکته مهم اينجا است که آمريکا اين بمب ها را توليد کرده و به عربستان و امارات فروخته است که هم توليد و هم فروش چنين سلاح هايي خلاف حقوق بشر است.
بمباران هاي عربستان، موجب فاجعه انساني در يمن شده است. کمبود خوراک و سوخت مشکلات بسياري مانند مشکلات بهداشتي را ايجاد مي کنند و صندوق کودکان سازمان ملل متحد (يونيسف) اعلام کرده است صدها هزار کودک يمني در معرض خطر هستند چون امکانات ابتدايي بهداشتي و خوراک به مقدار کافي ندارند. عربستان نه تنها جلوي کشتي هاي کمک رساني کشورهايي مانند ايران را گرفته است بلکه در حمله هاي خود کار را به جايي رسانده که به نهادهاي امدادرساني بين المللي هم حمله مي کند از جمله به انبارهاي آکسفام که يکي از نهادهاي امدادرسان بين المللي است.
شايان يادآوري است که جنايت عليه بشريت و جنايت جنگي از مواردي هستند که در اساسنامه ديوان بين المللي کيفري به عنوان جرايم بين المللي شناخته شده اند. اين که آيا ديوان به جنايت هاي عربستان در يمن هم رسيدگي خواهد کرد يا خير بر عهده زمان خواهد بود اما در عمل تاکنون ديده نشده است که ديوان بين المللي کيفري بتواند سران و مقام هاي کشورهاي قدرتمند يا ثروتمند را مورد تعقيب قرار دهد. معمولا مقاماتي از کشورهاي ضعيف تر و جهان سوم بوده اند که مورد احضار و بازجويي و گاهي محاکمه قرار گرفته اند.
وجدان جهانيان از اقدامات عربستان در يمن به شدت آزرده شده است و اعتراض هايي در گوشه و کنار شنيده مي شود. هرچند کم اما برخي افراد و نهادهاي حقوق بشري و کشورها هم که از ديدن وحشيگري عربستان در يمن شوکه شده اند صدايشان بلند شده است اما در همين حال مي بينيم که عربستان با دلارهاي نفتي و ثروت هاي افسانه اي که در دست شيخ هاي عرب است، سکوت بسياري از کشورها و رسانه ها را خريده است و تقريبا هر کار خلاف حقوق بشري را که مي خواهد در يمن انجام مي دهد و کمتر نگراني دارد که مورد شماتت قرار گيرد.
جاي شگفتي است که عربستان به يمن که فقيرترين کشور خاورميانه است حمله مي کند و مناطق مسکوني و زيرساخت ها را بمباران مي کند در حالي که دو کشور نه از نظر ثروت و نه از نظر امکانات قابل مقايسه با هم نيستند. يمن پيش از ناآرامي هاي اخير هم وضعيت ناگواري از لحاظ حقوق ابتدايي بشري داشت و بنا بر گزارش دفتر امور بشردوستانه سازمان ملل متحد درباره وضعيت يمن که در پايان سال 2014 ميلادي منتشر شد آمده است که حدود شانزده ميليون نفر يعني 61 درصد جمعيت يمن نياز به کمک هاي بشردوستانه دارند و اين رقم در مقايسه با سال پيش از آن هشت درصد افزايش يافته است. نيمي از مردم يمن دچار ناامني خوراک و سوتغذيه بوده اند و حدود سيزده و نيم ميليون نفر هم به آب آشاميدني سالم دسترسي نداشته اند. اينها پيش از ناآرامي هاي داخلي چند ماه اخير و سپس بمباران هاي عربستان بوده است. اکنون حتما وضعيت انساني در يمن بسيار وخيم تر و غيربشري تر از اين آمار است. هم افزايش جمعيت زياد در خود يمن و هم آوارگاني که از کشورهاي ناآرام ديگر آفريقا وارد يمن شده اند کمک رساني به مردم يمن را بسيار سخت کرده است.
با وجود اين همه مشکلات، عربستان هم با نقض شديد حقوق بشر و قواعد بين المللي، بر مشکلات مي افزايد و چنان با افتخار از پيروزي هاي خود دم مي زند که تکان دهنده است. رسانه هاي همسو با عربستان مدام بهانه هاي سعودي ها را تکرار مي کنند که شيعيان حوثي، دولت قانوني يمن را سرنگون کرده اند و براي امنيت عربستان خطر ايجاد کرده اند اما نمي گويند که رئيس جمهور يمن (عبد ربه منصور هادي) پيش از فرار استعفا کرده بود و دولتي باقي نمانده بود که حوثي ها سرنگون کنند.
نکته ديگر اين که چگونه عربستان به خود اجازه داده است در امور داخلي همسايه خود اين گونه دخالت کند که حتي حق تعيين سرنوشت که از اصول بنيادين حقوق بشر است را از مردم يمن بگيرد و بخواهد براي آنها دولت تعيين کند و يا دولتي را با ديگري جايگزين کند.
کارشناسان واقع نگر بين المللي و بسياري از مقامات ايراني از جمله دکتر روحاني رياست جمهوري کشورمان اعلام کرده اند که راه حل نظامي براي مشکل يمن کارساز نيست و پيامدهاي بسيار ناگواري براي همه دارد و تنها راه حل موضوع، راه سياسي و مذاکره است. رييس جمهوري در اشاره اي غيرمستقيم به سعودي ها در روز عيد مبعث تاکيد کرد:طبق آموزه هاي بعثت، آنچه مي تواند تاريخ آينده و جامعه توأم با قسط و عدل را بسازد، نه شمشير و گلوله و کاخ هاي مرتفع، بلکه حق و وحي است. اگر بنا باشد شيوخ عرب به بمباران يمن ادامه دهند و همچنان جلوي رسيدن کمک هاي بشردوستانه به مردم يمن را بگيرند، همه قواعد حقوق بشري و بين المللي را زير پا گذاشته اند و فاجعه انساني را در يمن پي ريزي مي کنند. در اين وضعيت، مي بينيم که شوراي امنيت سازمان ملل به جاي محکوم کردن عربستان سعودي و جلوگيري از اقدامات خلاف حقوق بشري آن با صدور قطعنامه اي حوثي ها را تحريم تسليحاتي مي کند.
نکته عجيبي که در فضاي سياسي و حقوقي بين المللي ديده مي شود اين است که عربستان و تعدادي از متحدانش که اکنون ائتلاف خودخوانده براي حمله به يمن و حوثي ها تشکيل داده اند، گروه هاي تندرويي مانند القاعده، دولت اسلامي داعش، طالبان، بوکوحرام و الشباب و... را به وجود آورده اند و از آنها پشتيباني آشکار و نهان مي کنند. چگونه است که اکنون حوثي ها را تنها به جرم شيعه بودن و فرمان نبردن از شيخ هاي سعودي، مورد حمله قرار مي دهند. در همين حال رفتار دوگانه در برخورد با سوريه از يک سو و يمن و بحرين را از سوي ديگر مي بينيم که مخالفان دولت قانوني سوريه، آزادي خواه نام مي گيرند و هر گونه پشتيباني مالي و نظامي دريافت مي کنند و حتي ترکيه راه را براي رفت و آمد تروريست ها به اروپا باز مي گذارد اما در يمن حتي فرودگاه را بمباران مي کنند که کمک هاي بشردوستانه به مردم نرسد.
پيامدهاي بسيار مهمي درباره حمله عربستان به يمن وجود دارد که يکي از آنها ايجاد حق دفاع مشروع براي مردم يمن در حقوق بين الملل است. پيامد ديگر اين است که کشورهاي عضو سازمان ملل متحد مي توانند با شکايت از مقامات عربستان سعودي در سازمان هاي بين المللي و حقوق بشري حتي آنها را مورد پيگرد و بازداشت قرار دهند و شايد تحريم ها يا حمله هاي نظامي محدودي را عليه عربستان خواستار شوند. البته احتمال اين موارد به دليل حمايت هاي غير انساني برخي دولت هاي قدرتمند از عربستان ضعيف است اما امکان انجام آنها وجود دارد.

«علي فرهي»













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن