محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843564351
چرا عربستان به یمن حمله کرد؟
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
چرا عربستان به یمن حمله کرد؟
تجاوز عربستان به یمن؛ تلاشی در جهت موازنه سازی و سرپوش نهادن بر اختلافات داخلی این کشور ارزیابی می شود.
خبرآنلاین: بحران داخلی یمن یکی از قدیمیترین، پیچیده ترین و پویاترین بحرانهای داخلی در منطقه خاورمیانه است که ریشه در اختلافات قومی و قبیلهای گذشته این کشور دارد. این بحران که بین گروههای شیعه مذهب حوثی در شمال و نیروهای سنی مذهب تحت حمایت عربستان سعودی در جریان است، پس از ماهها در گیری، در نهایت با حمله هوایی ائتلافی از کشورهای منطقه خاورمیانه به رهبری عربستان در 6 فروردین 1394، جنبه کاملاٌ بین المللی به خود گرفته است. با گذشت نزدیک به دو ماه از تجاوز نظامی عربستان به یمن ممکن است این سئوالات به ذهن برسد که چه چیزی باعث شده است عربستان به بحران یمن، بیش از تحولات دیگر کشورهای خاورمیانه و خلیج فارس با قاطعیت واکنش نشان دهد؟ پاسخ این سئوال را میتوان در رقابت استراتژیک این کشور با ایران و وجود اختلافات داخلی در رأس حاکمیت سیاسی این کشور یافت. در ذیل به این عوامل به صورت مفصل خواهیم پرداخت.
1- رقابت استراتژیک ایران و عربستان:
جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی به عنوان دو بازیگر رقیب، مدتهاست وارد یک بازی بزرگ امنیتی در سطح منطقه شدهاند. رقابت این دو قدرت عمدتاً ماهیتی ایدئولوژیک دارد که محدوده جغرافیایی وسیعی از سواحل مدیترانه تا دریای سرخ و خلیج فارس را شامل میشود. یکی از مهمترین نمودهای عینی این رقابت استراتژیک در سالهای اخیر، تحولاتی است که در کشورهای عربی خاورمیانه رخ داده است. در این میان شاید بتوان گفت تحولات یمن بیش از دیگر تحولات کشورهای منطقه، دو کشور را رو در روی هم قرار داده است. کشور یمن با میزان تولید ناخالص داخلی ۶۱ میلیارد دلار و درآمد سرانه حدود ۲۵۰۰ دلار و نر خ بیکاری 35 درصد در سال 2013، فقیرترین کشور عربی محسوب می شود. اما این کشور فقیر دارای اهمیتی استراتژیک در رقابت بین ایران و عربستان است. به گونهای که می توان ادعا کرد بحران یمن در واقع بازی بزرگ ایران و عربستان است. موضوعی که می تواند یاد آور بازی بزرگ روسیه و انگلستان در بیش از یک قرن پیش در افغانستان باشد. در ذیل به مهمترین مولفه های رقابت دو کشور در ارتباط با یمن میپردازیم.
♦ اهمیت ایدئولوژیک:
اهمیت ایدئولوژیک یمن به واسطه ترکیب جمعیتی آن کشور است. یمن کشوری است با جمعیتی حدود 23 میلیون نفر، که حدود 40 درصد آن شیعیان و 60 درصد نیز مسلمانان سنی هستند، بنابراین، نقش مهمی به لحاظ ایدئولوژیک در رقابت ایران و عربستان ایفا میکند. وجود 40 درصد شیعه در این کشور برای جمهوری اسلامی میتواند پتانسیل مهمی در راستای صدور اندیشههای انقلاب اسلامی باشد. عربستان سعودی مدعی است ایران با حمایت از جمعیت شیعه نشین یمن، قصد دارد مناطق شیعه نشین عربستان را (که حدود ده تا پانزده درصد جمعیت این کشور را تشکیل می دهند و در مجاورت یمن هستند) علیه نظام پادشاهی سعودی تحریک کند.
از سوی دیگر نباید این نکته را فراموش کرد که شیعیان یمن همواره برای عربستان به مثابه یک تهدید بوده اند. شیعیان اسماعیلی و زیدیها در جنوب عربستان ساکن هستند و این مناطق به استانهای شیعهنشین یمن نزدیک است. این جمعیت بهصورت مستقیم میتوانند تحت تأثیر قیام حوثیهای یمن قرار بگیرند. در صورت سرایت قیام حوثیها به مناطق شیعه نشین جنوب عربستان (مناطق الشرقیه)، عربستان نیز دچار بی ثباتیهای سیاسی خواهد شد. بر همین اساس است که عربستان سعودی به منظور موازنه سازی در قبال نفوذ ایران، از گروههای سنی مذهب با مرام سلفی گری و اندیشه وهابی گری حمایت نموده است. وجود بخش زیاد اهل تسنن( حدود 60 درصد) در این کشور، عربستان را در موقعیت بهتری در مقایسه با ایران برای نفوذ در یمن قرار داده است. حمایت از جریانهای تکفیری مثل القاعده و جریان اخوان المسلمین یمن توسط عربستان در راستای همین موازنه سازی در قبال نفوذ ایران صورت گرفته است. هر چند باید توجه کرد که همهی گروههای اهل تسنن در یمن از عربستان حمایت بعمل نمیآورند. حتی بخشی از گروههای اهل تسنن نیز به ویژه سوسیالیست ها، ناسیونالیست ها طرفدار جنبش انصارالله هستند.
♦ اهمیت ژئوپولیتیک:
یمن در میان دو دریای مهم سرخ اقیانوس هند قرار دارد. واقع شدن در کنار تنگه باب المندب، اهمیت خاصی به ژئوپولیتیک این کشور بخشیده است. این تنگه در بخش شمال غربی و شمال شرقی به یمن میرسد. آنچه بر حساسیت و اهمیت این آبراه بین المللی افزوده است، نقشی است که در میزان انتقال حجم تجارت انرژی دارد. به گونهای که از این نظر پس از تنگه هرمز، تنگه مالاکا و کانال سوئز مهمترین آبراه بین المللی محسوب میشود. در سال 2013 حدود 3.8 میلیون بشکه در روز از خلیج عدن و تنگه بابالمندب عبور کرده است و اختلال در این مسیر میتواند موجب شوک نفتی شود و بویژه برای اروپا که در سالهای اخیر در نتیجه تحریمهای نفتی ایران، به نفت عربستان وابستگی دارد، مشکل ایجاد کند.
یمن با تسلط بر تنگة "بابالمندب" قادر به کنترل دریای سرخ بوده و حتّی میتواند آنجا را با دارا بودن جزیرة مهم و استراتژیکی "پریم" ببندد. بسته شدن تنگه باب المندب که بعد از تنگه هرمز برای عربستان نقش حیاتی در صادرات انرژی این کشور دارد، میتواند امنیت انرژی این کشور را به شدت تهدید کند. عربستان سعودی که بعد از تهدیدات جمهوری اسلامی در سالهای اخیر مبنی بر بستن تنگه هرمز، تلاش داشته است از میزان وابستگی خود به تنگه هرمز بکاهد، با روی کار آمدن حکومت شیعیان حوثی که مدعی است با ایران رابطه نزدیکی دارند، بدون شک با تهدید امنیتی در بازار صادرات انرژی روبرو خواهد بود. این موضوع با بالا گرفتن اختلافات عربستان و ایران در زمینه سقف تولید نفت اوپک، بیش از پیش مقامات سعودی را به احتیاط واداشته است. علاوه بر این باب المندب در سناریوی تقابل نظامی ایران و عربستان، و بسته شدن تنگه هرمز توسط ایران، نقش بدیل تنگه هرمز برای عربستان ایفا خواهد کرد. بنابراین، شاید بتوان گفت یکی از عوامل حملات هوایی عربستان و نیروهای ائتلاف، ترس از بسته شدن این تنگه توسط حوثیهای شیعه مذهب بود.
♦ دیپلماسی موفق ایران
یکی دیگر از عوامل تأثیر گذار بر اهمیت یافتن بحران یمن برای عربستان، دیپلماسی فعال ایران در منطقه و جهان است. پس از روی کار آمدن دولت اعتدال گرا و در پیش گرفتن رویکرد تعامل سازنده، جمهوری اسلامی ایران به میزان قابل توجهی توانسته از موقعیت انزواگرای خود در 8 سال دولت پیشین خارج شود و خود را در قامت یک بازیگر کنشمند در سطح منطقه و جهان ببیند. مذاکرات هستهای با قدرتهای بزرگ و رسیدن به یک تفاهم اولیه بدون شک از جمله مواردی است که عربستان را به موازنه سازی وا داشته است. کارشکنی این کشور در روند مذاکرات هستهای به منظور اعمال فشار هر چه بیشتر از طریق شرکای آن از جمله انگلیس و فرانسه، توطئه نفتی و ... را می توان تلاشی در همین راستا ارزیابی کرد.
عربستان سعودی پس از ناکامی در محدود کردن نقش دیپلماسی فعال ایران در سطح منطقه و جهانی، هم اکنون با ترفند دیگری سعی در مخدوش کردن جلوه ایران در نزد افکار عمومی دنیا دارد. این کشور با متهم کردن ایران به دست داشتن در بحران داخلی یمن و دامن زدن به اختلافات داخلی این کشور، مدعی است جمهوری اسلامی ایران با حمایت از گروههای شیعی حوثیها امنیت و ثبات کشورهای منطقه را با تهدید جدی مواجه کرده است. بر همین اساس است که این کشور به منظور محدود کردن نقش فعال ایران، تصمیم گرفت با ائتلافی از کشورهای منطقه و دیگر کشورها دست به حمله به یمن بزند تا ضمن نشان دادن قدرت دیپلماتیک خود در همراهی کردن افکار عمومی دنیا، به جمهوری اسلامی نشان دهد که این کشور هم چنان بیش از ایران توانایی مدیریت معادلات منطقه ای را دارد. این در حالی است که عربستان در همراهی کردن برخی کشورهای متحد خود در حمله به یمن با ناکامی مواجه شده است. تلاش برای کشاندن پاکستان و ترکیه استفاده از ظرفیت های نظامی این کشورها علیه یمن، از جمله مواردی است که دیپلماسی فعال ایران مانع عملیاتی شدن آن شد.
2- اختلافات داخلی عربستان:
در اهمیت یافتن بحران یمن در نزد کشور عربستان در نهایت باید به عامل دیگری اشاره کرد که به اختلافات داخلی دستگاه حاکمیت این کشور در ماههای اخیر بر میگردد. تحولات و اختلافات جانشینی بعد از ملک عبدالله پادشاه متوفی عربستان، این کشور را با یک بحرانی داخلی در سطح بالای دستگاه حاکمیت تبدیل کرده است. بالا گرفتن جنگ قدرت در این کشور و ناآرامیهای داخلی ناشی از آن، عربستان را در آستانه یک بحران داخلی قرار داده است. مهمترین نشانههای اختلافات درونی در سطح حاکمیت این کشور تغییراتی است که اخیراً در رأس حاکمیت این کشور از جمله وزارت خارجه و جانشینی ولیعهدی بوجود آمده است. روی کار آمدن نیروهای جوان و بی تجربه در دستگاه حکومت عربستان بعد از مرگ ملک عبدالله باعث این تغییرات و نا امنی شده است. با بروز اختلافات داخلی در این کشور، مقامات آل سعود به منظور سرپوش نهادن بر این اختلافات داخلی، در تلاش بودند توجه افکار عمومی را به یک عامل تهدید زای بیرونی جلب کنند تا حداقل در کوتاه مدت این اختلافات از مظان افکار عمومی خارج شود. بر این اساس بحران یمن این فرصت را در اختیار مقامات آل سعود قرار داده است تا گروههای داخلی را متوجه یک دشمن خارجی کند که به ادعای آن از جانب ایران حمایت میشود.
با توجه به آنچه گفته شد می توان بحران یمن و دخالت عربستان در این کشور را تلاشی در جهت موازنه سازی در مقابل ایران و نیز سرپوش نهادن بر اختلافات داخلی در سطح عالی نظام سیاسی این کشور دانست.
تاریخ انتشار: ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۰:۳۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 142]
صفحات پیشنهادی
آیت الله نوری همدانی: عربستان برای امنیت رژیم صهیونیستی به مردم یمن حمله کرده است
آیت الله نوری همدانی عربستان برای امنیت رژیم صهیونیستی به مردم یمن حمله کرده است قم - ایرنا - آیت الله حسین نوری همدانی از مراجع تقلید گفت هدف دشمنان از لشکر کشی عربستان به یمن ایجاد حاشیه امن برای رژیم اسراییل و آمریکا است به گزارش ایرنا از مرکز خبر حوزه وی روز سه شنبه در دیچرایی شکست عربستان در تهاجم به یمن/عربستان می بایست وارد خاک یمن شود
چرایی شکست عربستان در تهاجم به یمن عربستان می بایست وارد خاک یمن شود عللی وجود دارد که چرا آنها توانسته اند به نتیجه برسند و اینکه چرا آنها موفق نخواهند بود نخست اینکه انقلابیون که در یمن در حال مبارزه اند بر آمده از دل مردم و بومیان این کشورند هر کس که بخواهد با این مردم بجنگرسانه روسی: عربستان سعودی و متحدانش در حمله به یمن قوانین بین المللی را نقض می کنند
رسانه روسی عربستان سعودی و متحدانش در حمله به یمن قوانین بین المللی را نقض می کنند مسکو-ایرنا- یک رسانه روسی اعلام کرد عربستان سعودی و متحدان عربی این کشور در تهاجم هوایی به یمن قوانین بین المللی را نقض می کنند خبرگزاری روسیا سگودنیا روز دوشنبه در گزارش خود خاطرنشان کرد تهاجم هحمله عربستان به یمن یک رسوایی بینالمللی است
آقامحمدی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران حمله عربستان به یمن یک رسوایی بینالمللی است یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس معتفد است عربستان با حمله به یمن تکثیر حکومت و حاکمیت خود را در این کشور دنبال میکند ابراهیم آقامحمدی نماینده مردم خرم آباد در گفتوگو با خبرنگار پاحمله زمینی به یمن بعید نیست/ با عملیات یمنی ها دست عربستان کوتاه می شود
حمله زمینی به یمن بعید نیست با عملیات یمنی ها دست عربستان کوتاه می شود مدیر مرکز مطالعات خلیج فارس در واشنگتن گفت نشست کمپ دیوید فرصتی است برای اینکه اجازه ندهند عربستان پیشرفت نظامی داشته باشند احتمال حمله زمینی به یمن را نباید بعید دانست عملیات یمنی ها قبل از نشست کمپ دیواستاد دانشگاه صنعا: عربستان برای سرکوب استقلال مردم به یمن حمله کرد
استاد دانشگاه صنعا عربستان برای سرکوب استقلال مردم به یمن حمله کرد اردبیل - ایرنا - رییس اتحادیه علمای یمن گفت عربستان برای سرکوب رویکرد استقلال طلبانه مردم یمن از سلطه به این کشور حمله کرد به گزارش خبرنگار ایرنا علی یحیی شرف الدین شمس الدینی روز دوشنبه در همایش نگاهی به ان- امام جمعه کاشان: حمله عربستان به یمن در دربار آل سعود زلزله سیاسی ایجاد کرد
امام جمعه کاشان حمله عربستان به یمن در دربار آل سعود زلزله سیاسی ایجاد کرد کاشان - ایرنا - نماینده ولی فقیه و امام جمعه کاشان گفت حمله عربستان به یمن به جای سازش زلزله سیاسی در دربار و خاندان آل سعود ایجاد کرده است آیت الله عبدالنبی نمازی در خطبه های آیین عبادی سیاسی نمازجمعهآمار کشته شدگان حمله عربستان به يمن
آمار کشته شدگان حمله عربستان به يمن سازمان بهداشت جهانی آخرین آمار کشته شدگان تهاجم شش هفته ای عربستان و حامیانش به یمن را بیش از یک هزار ۲۵۰ و زخمی ها را پنج هزار و ۴۴ تن اعلام کرد خبرگزاری ایرنا سازمان بهداشت جهانی آخرین آمار کشته شدگان تهاجم شش هفته ای عربستان و حامیانش به یجزییات حمله زمینی عربستان به یمن
جزییات حمله زمینی عربستان به یمن عربستان که با همراهی 9 کشور عربی و آمریکا عملیات طوفان قاطعیت را برای سیطره بر کشور یمن با تجاوز هوایی و دریایی به این کشور آغاز کرد شاید در ابتدا پیش بینی نمی کرد که در باتلاقی فرو رود که خروج از آن مدتها طول بکشد خبرگزاری ایرنا عربستان که بتصاویر/ تظاهرات در شهرهای ایران علیه حمله عربستان به یمن
تصاویر تظاهرات در شهرهای ایران علیه حمله عربستان به یمن راهپیمایان همچنین شعارهایی مانند آل سعود جیره خور آمریکا است با قاتلان صهیونیست همصدا است وهابی یهودی دائم کند جنایت اسراییل و آمریکا از او کند حمایت و سردادند آفتاب تاریخ انتشار ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۲ ۱۲فرمانداراسلام آبادغرب: حمله عربستان به یمن در شان یک حکومت اسلامی نیست
فرمانداراسلام آبادغرب حمله عربستان به یمن در شان یک حکومت اسلامی نیست کرمانشاه - ایرنا - فرماندار اسلام آباد غرب گفت این روزها شاهد حمله عربستان به مردم بی دفاع یمن هستیم و این رفتار خشن و بی منطق در شان حکومتی نیست که خود را متولی حرمین شریفین می داند به گزارش خبرنگار ایرنا اآمریکا: حمله به یمن حق عربستان است!
آمریکا حمله به یمن حق عربستان است سخنگوی کاخ سفید با تاکید بر حمایت آمریکا از عملیات نظامی عربستان علیه یمن مدعی شد عربستان برای دفاع از مرزهای خود حق قانونی دارد خبرگزاری ایسنا سخنگوی کاخ سفید با تاکید بر حمایت آمریکا از عملیات نظامی عربستان علیه یمن مدعی شد عربستان برای دفائو: اوضاع یمن پس از حمله عربستان فاجعه است/ ادامه تهاجم عربستان
فائو اوضاع یمن پس از حمله عربستان فاجعه است ادامه تهاجم عربستان سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد فائو اوضاع یمن را پس از حملات عربستان فاجعه بار توصیف کرد به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر این سازمان اعلام کرد میلیون ها تن در یمن دچار بحران اند در تحولات نظامیعربستان پاسخ دهد چرا نوزادان، زنان باردار و پیرمردها را در یمن به خاک و خون کشیده است؟
سهشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۲ ۵۸ یک عضو هیات رییسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی دلایل پادشاه عربستان برای حمله به یمن را غیرقابل قبول دانست و گفت که به خاک و خون کشیدن زنان و کودکان بیگناه در یمن سند گویای دروغین بودن ادعاهای آل سعود است محمدحسن آصفری در گفتعربستان پاسخ دهد چرا نوزادان و زنان باردار را در یمن به خاک و خون کشیده است؟
سهشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۲ ۵۸ یک عضو هیات رییسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی دلایل پادشاه عربستان برای حمله به یمن را غیرقابل قبول دانست و گفت که به خاک و خون کشیدن زنان و کودکان بیگناه در یمن سند گویای دروغین بودن ادعاهای آل سعود است محمدحسن آصفری در گفت- امام جمعه موقت مهران: حمله عربستان به یمن نشان دهنده اوج دشمنی آل سعود با اسلام است
امام جمعه موقت مهران حمله عربستان به یمن نشان دهنده اوج دشمنی آل سعود با اسلام است ایلام - ایرنا - امام جمعه موقت مهران گفت اقدام عربستان در حمله به یمن نشان دهنده اوج دشمنی آل سعود با اسلام است به گزارش ایرنا حجت الاسلام فائز حسینی منش در خطبه های این هفته نماز جمعه با محکوملاریجانی در نطق پیش از دستور: حمله عربستان به یمن تداعیکننده منطق جاهلی در جزیرةالعرب است
لاریجانی در نطق پیش از دستور حمله عربستان به یمن تداعیکننده منطق جاهلی در جزیرةالعرب استرئیس مجلس شورای اسلامی با طرح این پرسش که آیا جنگی که امروز آل سعود به یمن تحمیل کرده با منطق نبوی سازگار است یا با منطق جاهلی تصریج کرد باید گفت صد رحمت به جاهلیت چون در آن زمان آنها با-
سیاسی
پربازدیدترینها