واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نگرانی کارشناسان تاجیک از فعالیت طالبان در مناطق مرزی تاجیکستان دوشنبه – ایرنا- درگیریهای شدید بین طالبان و مقامات نظامی افغانستان در منطقه قندوز که همجوار با تاجیکستان است نگرانی ها میان مقامات و کارشناسان سیاسی تاجیک را افزایش داده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا از دوشنبه ، خبرگزاری آزادگان تاجیکستان با توجه به اینکه طالبان طی روزهای اخیر در برخی از مناطق مرزی افغانستان تحرکاتی داشته و بنا به استناد به برخی از گزارشها بیش از 65 درصد استان قندوز افغانستان که هم مرز با تاجیکستان می باشد را به تصرف خود درآورده است، در گفت وگویی با کارشناسان سیاسی تاجیک ، حضور نیروهای طالبان در مرز تاجیکستان و نگرانی های امنیتی را مورد بررسی قرار داده است .
بر اساس این گزارش ، عبدالله حبیب اف، ژنرال بازنشسته تاجیک در این باره گفت که ناآرامی هایی که امروزه در افغانستان وجود دارند، باعث نگرانی جدی است چرا که نیروی نظامی زیر نظر افرادی است که قصدشان اخلال در امنیت منطقه است. وی افزود: از این روی لازم است تا نیروهای مسلح با آمادگی کامل از مرزها حفاظت کرده و آماده مقابله با هر نوع خطری باشند. از سوی دیگر با وجود استقرار پایگاه روسی در تاجیکستان این نیروها جرات حمله به تاجیکستان را نخواهند داشت.
رشید غنی عبدالله، کارشناس مسایل سیاسی نیز گفت: احساس خطر از خود طالبان نیست، چرا که طالبان از همان دوره نخست به قدرت رسیدن در افغانستان در پی برپایی دولت بوده و توجهی به کشور های دیگر نداشته است ولی نگرانی از این است که افرادی که از آسیای میانه به طالبان پیوسته اند بخواهند افغانستان را ترک کرده و به کشورشان برگردند، که در این مورد مسئولین مربوطه باید تدابیر امنیتی را اجرا کنند .
وی ادامه داد : اگر هم اعضای طالبان به تاجیکستان ورود کنند فکر می کنم بر اساس اصول تاجیکی و تجربه صلحی که تاجیکستان دارد ناچار خواهند شد که سلاح را بر زمین بگذارند .
نورعلی دولت از تاریخ نگاران تاجیکستان گفت :افغانستان یک کشوری با صدها مشکل بوده که طالبان هم زمانی که بر سر قدرت بود نتوانست این مشکلات را حل نمایند اما پیشروی و دوباره فعال شدن آنها پس از سرکوب شدن آنها در سال 2001 بدون همکاری کشور های غربی، که بیش از 14 سال در افغانستان حضور دارند، ممکن نبوده ، بنابر این، کشور های آسیای میانه نباید این خطر را نادیده بگیرند.
سلطان حمد، کارشناس مسایل امنیتی نیز گفته است که: هرچند مطمئنیم ، که مرزبان ها و نهاد های نظامی تاجیکستان قادرند ثبات و امنیت مرز ها را تامین کنند، ولی باز هم نمی توانیم از حوادث قندوز احساس خطر نکرده و نگران نباشیم.
وی افزود: این یک باور ما می باشد که گروه های تروریستی در استان قندوز افغانستان بالاخره سرکوب می شوند، ولی نه همه آنها و نگرانی از بازماندگان آنهاست که کجا خواهند رفت. همچنانکه بعد از سرکوبی طالبان در وزیرستان پاکستان باقیمانده هایشان به افغانستان فرار کردند و افغانستان را نا امن ساختند.
حکمت الله سیف الله زاده تحلیلگر مسائل سیاسی معتقد است که هر چند این گروههای خطرناک وجود دارند و به مرز های ما نیز می رسند ولی سوال این است، که چرا فقط از این خطر برای تاجیکستان گفته می شود؟ آیا بازیگران فراملی، کشور ما را هدف بعدی خود قرار داده اند ؟
وی ادامه داد: به هر حال در مورد حمله طالبان به تاجیکستان و تاسیس دولت اسلامی در بخارا خیلی زیاد شنیده ایم و نگران هایی نیز داشتیم .
اعظم شاه شرگاودی ، کارشناس سیاسی در پاسخ به سوال خبرگزاری آزادگان که آیا فعال شدن طالبان در محدوده مرزهای تاجیکستان شما را نگران نمی سازد گفته است که ؛ نخست این را نباید از یاد برد که طالبان امروز آن توان را ندارد، که نیر وهای نظامی افغانستان را درهم شکسته و به مرز های تاجیکستان نزدیک شوند و دوم این که منطقه شمالی افغانستان همواره مثل یک دیوار نگهبان برای کشور های آسیای مرکزی و تاجیکستان بوده است.
وی افزود: در گذشته هم طالبان با تمام توانا ش نتوانست موفق شود، اما نگرانی این است که چه گونه بعد از 13-14 سال طالبان در شمال افغانستان به طور گسترده حملات خود را شروع نموده است؟ آیا در واقع اینها همان طالبان هستند یا بازیگران نو برای تهدید حکومت افغانستان و کشور های آسیای میانه اند؟ و چرا بیشتر از همه روسیه اظهار نگرانی می کند و از موجودیت افراد چچن و تاجیک و ازبک در صف طالبان می گوید؟
این کارشناس افزود: بارها در رسانه های گوناگون از تاجیک هایی در داخل این گروه های تروریستی گفته اند، ولی تا به حال هویت و یا نام هیچ کدام از آنها را نگفته اند . این موضوعی پیچیده است و به راحتی نمی شود آن را تحلیل کرد. در زمانی که چهار گوشه جهان در زیر آتش برخورد قدرت ها می سوزد، به هر صورت دولتمردان تاجیک را ضرورتی است که آمادگی همه جانبه را برای پیشگیری از هر گونه تهاجم بیرونی داشته باشند.
مهدی صابر، کارشناس مسائل سیاسی معتقد است که همواره مرزهای جنوبی، جمهوری تاجیکستان در معرض خطر و تهدید بوده ، با افغانستان نا آرام هم مرز بودن برای همه کشور های منطقه تهدید است. اما اکنون که طالبان فعالیت خود را متوجه شمال افغانستان کرده ، خطر ها در مرزهای تاجیکستان افزایش یافته است.
شرف ملایف، استاد دانشگاه اسلاویانی تاجیکستان بر این باور است که هر حادثه ای که از طرف طالبان رخ می دهد، باعث توجه همگان می گردد و حوادث قندوز هم هشداری است ، برای مسئولین تاجیکستان. ولی مطمئنم که این حوادث تاثیر منفی بر تاجیکستان نخواهد داشت.
طلب شاه سلام، یکی از ساکن مرزی به خبرگزاری آزادگان تاجیکستان گفت که از نزدیک شدن طالبان به مرز کشور هیچ خطری را احساس نمی کنم، زیرا خود طالبان فعالیت هایش را کم کرده ، زمینه اصلی فعالیت آنها در پاکستان بوده و حالا دیده می شود، که این کشور با راه اندازی عملیات های مختلف طالبان را از مرزهای خود دور کرده است.
آساق*5*312*1095
23/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]