واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۱۴:۱۷ب.ظ)
نگاهي به اقتصاد مرگ موج - اخيرا هزينه هاي مراسم ترحيم هم در سبد مشکلات اقتصادي مردم قرار گرفته که نيمي از آن به خاطر تغيير شرايط اجتماعي و سبک زندگي است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، همه ما در طول زندگي يکي از عزيزان و دوستان يا آشنايان مان را از دست داده ايم. حتما از مراسم و هزينه هايي هم که صورت مي گيرد اطلاع داريم. حالا اين مراسم در شهر و روستا فرقي نمي کند. به هر حال هر طيفي بر حسب آداب و رسوم خود مراسم خاصي را براي متوفي خود انجام مي دهد، اما؛ اين روزها حکايت مردن حکايت عجيبي شده است؛ چرا که آنقدر هزينه کفن و دفن بالا رفته است که بعضي به طنز مي گويند زندگي کنيم هزينه کمتري دارد تا بميريم! در اين ميان اشخاصي هم هستند که از ميان مرگ و ميرها روزي مي خورند. حالا مي خواهد اسمشان دلال مرگ باشد يا چيز ديگر. البته موضوعي که گفته شد در تهران عمق بيشتري دارد. هر چند در شهرستان ها هم بايد بابت خريد خانه آخرت پول پرداخت کرد، ولي؛ قيمت ها درآنجا پايين تر است. البته اگر کسي بخواهد خانه آخرت خود را در يک امامزاده بخرد قيمت آن در فضاي مختلف صحن آن امامزاده متفاوت است که معمولا از 400 هزار تومان شروع مي شود و به نرخ هاي ميليوني مي رسد، اما؛ در بهشت زهراي تهران وضع به گونه اي ديگر است. اين سازمان امسال، 11 نوع قبر با قيمتهاي کاملا متفاوت ارائه ميدهد که ارزانترين آن معادل 500 هزار در قبور جديد جانمايي شده و بهاي گرانترين قبر نيز 20 ميليون تومان است که در فاز اول بهشت زهرا جانمايي ميشود. البته قبرهاي سه طبقه و دو طبقه هم ساخته مي شود.
هر چقدر هم ظرفيت دفن کمتر ميشود و تعداد قبرهاي ايجاد شده افزايش مييابد، قيمت فروش قبر نيز بالاتر ميرود. حداقل قيمت قبر در فاز 2 رقمي معادل يک ميليون و 500 هزار تومان تعيين شده و براي فاز يک که قديميترين منطقه گورستان محسوب ميشود، حداقل قيمت 17 ميليون تومان است. البته گفته شده که قيمت بعضي قبرها تا 450 ميليون هم به مزايده گذاشته بودند!
پيشتر، تراکم دو طبقه در بهشت زهرا براي دفن بستگان درجه يک، مرسوم بود اما امسال بازماندگان اموات دفن شده در گورستان پايتخت، مشروط به گذشت حداقل30 سال از سن احداث قبر، ميتوانند دو طبقه اضافي در همان قبر براي بستگان درجه يک و دو متوفي دريافت کنند که در اين حالت، بهاي هر طبقه 3 ميليون و 500 هزار تومان گفته شده است که البته تا 5 يا 6 ميليون هم گرفته شده است! البته گفته شده که شهرداري براي دفن اموات بيبضاعت و بلاصاحب ميتواند، قبر رايگان اختصاص دهد، اما؛ چنانچه بازماندگان اين اموات، درخواست ايجاد طبقه دوم براي قبر را داشته باشند بايد 700 هزار تومان پرداخت کنند.
از قيمت قبر که بگذريم سنگ قبر هم قيمت متفاوت دارد. ارزانترين سنگ مزار حدود 200 هزار تومان قيمت دارد و جنسهاي مرغوبتر گرانيتي بسته به ظرافت و نوع کاري که بر روي سنگ شده، تا ميليونها تومان هم ميتواند باشد.
بنابراين براي اينکه جنازه بر روي زمين نماند بايد چيزي بين دو تا 100 ميليون تومان فقط براي هزينههاي تغسيل و تدفين کنار گذاشته شود.
هزينه برگزاري مراسم ترحيم در تالارها بسته به موقعيت اجتماعي جغرافيايي تالار، ليست خدمات و همچنين شرايط تقويمي متفاوت است و بايد حداقل مبلغي بين 10 تا 50 ميليون تومان هزينه کرد.
از آن گذشته با تغيير سبک زندگي و افزايش مصرف گرايي مرگ و ميرها هم تجملي تر شده اند. از سالن و غذا گرفته تا مجلس گرم کن و گريه کن هاي حرفه اي که در مراسم عزا ضجه مي زنند.
به اين اقلام بايد روضه خوان هاي سر قبر را اضافه کرد که از لحظه اي که ميت را در خانه ابدي گرانقيمت خود مي گذارند پول مطالبه مي کنند. البته مشاغل جديدي هم اضافه شده است. عده اي چند شيشه گلاب در قبر مي ريزند پول مي گيرند. عده اي هستند که خاک هاي دور قبر را جارو مي کنند. خلاصه بازار مرگ و مير خيلي داغ شده است. از قبرهاي 300 هزار تومان شهرستان گرفته تا 100 ميليوني تهران هر يک به نوعي براي صاحب عزا دردسر ساز و براي برخي دلال خوش يمن شده است.
مساله اي که در اين ميان مهم است سطح و نگاه افراد است که مدام در حال تغيير است. به نوعي با تغيير مؤلفه هاي فرهنگي و عرفي هزينه هاي اقتصادي هم زياد مي شود. برخي هزينه ها اجباري است، ولي؛ بسياري ديگر را مي توان حذف کرد و قلم گرفت و نيازي نيست سفر آخرت هم اين همه هزينه بر شود.
اگر يک حساب سرانگشتي بکنيم با مرگ يک نفر، بيمارستان و آمبولانس، غسال و تدفين گر، گل فروش و روضه خوان، رستوران دار و آشپز، شيريني فروش و طراح و گرافيست، گريه کن حرفه اي و فيلمبردار و مداح... همه رزق و روزي مي خورند. البته اين قضيه غير از مواردي است که برخي از اعيان و ثروتمندان براي مراسم عزاي عزيز خود نويسنده دعوت مي کنند، کليپ و فيلم مي سازند، به آرايشگاه مي روند و... به نظر مي رسد بازار مرگ و مير در آينده رونق بيشتري بگيرد و البته که دولت بايد فضاي بيشتري براي قبرستان در نظر بگيرد؛ چرا که انبوه جمعيت جوان کنوني به مرحله سالمندي مي رسند و احتمالا دلالان مرگ، از جمله فعالان اقتصادي در آينده نزديک باشند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 10]