واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نخست وزیر هند در چین به دنبال حل اختلافات ارضی با پکن است پکن - ایرنا - «نارندرا مودی» نخست وزیر هند فردا - پنجشنبه - به پکن می رود تا در گفت و گوی رودررو با «شی جین پینگ» رییس جمهوری چین راهکاری برای رفع اختلافات عمیق و طولانی مدت ارضی دو کشور بردارد و سایه اختلافات را از سر تفاهمات آینده برچیند.
این نخستین سفر «مودی» به چین از زمان انتخاب وی به سمت نخست وزیری در سال گذشته است.
مناسبات تجاری و بازرگانی چین و هند در سالیان اخیر همواره رو به گسترش بوده و دو کشور روابط تاریخی دیرینه دارند، اما تاریخ معاصر مناسبات پکن و دهلی نو، تحت الشعاع یک رشته بدگمانی ها و شک و تردیدها قرار دارد و دو طرف هنوز نتوانسته اند در خصوص یک سری از اختلافات کهنه مرزی به توافق برسند.
بدگمانی میان دو کشور در اثر اختلافات مرزی فیمابین که پس از جنگ سال 1962 به وجود آمد، همچنان ادامه دارد و پکن حتی مدعی مالکیت ایالت «آروناچال پرادش» هند است و از صدور روادید عادی برای اهالی این منطقه خودداری می کند.
نخست وزیر ملی گرای هند البته تلاش می کند در پکن، اختلافات ارضی با چین را که بر مناسبات تجاری رو به گسترش میان دو کشور سایه افکنده، حل کند، البته برای این مناقشه که قدمت آن به تصمیمات دوران استعماری انگلیس در باره تبت باز می گردد، راه حل ساده وجود ندارد و «مودی» به خوبی از این موضوع مطلع است.
نکته جالب در سفر مقام ارشد هندی به چین آن است که رسانه های چین اعلام کردند، ملاقات سران دو کشور به جای پایتخت در شهر «شی ان» مرکز استان «شا آنشی» در شمال غرب چین صورت می گیرد و «شی جین پینگ» در این شهر میزبان «مودی» است. این موضوع البته اقدامی «نادر» دانست و سران عالی رتبه چین به ندرت در خارج از پایتخت از میهمانان خود میزبانی می کنند.
بسیاری به این باور هستند که این می تواند حرکتی از سوی چین برای پشت سر گذاشتن اختلافات دو کشور بزرگ باشد.
اما از لحاظ کاربردی می توان پیش بینی کرد که طرح احیای جاده ابریشم چین که یکی از کانون های اصلی آن هند است، باید با همکاری دو کشور اجرایی شود و «شی» آن را به عنوان مبدا جاده ابریشم همواره مد نظر داشته است.
«لی لی» کارشناس موسسه مطالعات بین المللی معاصر چین می گوید که دیدار دو رهبر در شهر «شی ان» اهمیت فراوانی دارد و نشانه ای از حسن نیت طرف چینی برای حل اختلافات است.
شاید این ایده و این اظهارنظر مربوط به اختلافات مرزی دو کشور باشد که یک بار آنها را در سال 1962 میلادی رودرروی یکدیگر قرار داد.
نزدیک به 13 سال است طرفین در باره مسایل مرزی گفت وگو می کنند، اما هرگز موفق به تعیین دقیق سرحدات و حل آن نشده اند.
سال گذشته هندی ها و نخست وزیر این کشور از رییس جمهوری چین استقبال گرمی کردند و چینی ها هم در تلاش هستند رسم میهمان نوازی را مراعات کنند.
«لی لی» کارشناس مسایل هند در چین می گوید که ما از مسایل مرزی گرفته تا در باره پاکستان و موضوعات دیگر اختلاف داریم و قرار است در باره همه موضوعات گفت و گو شود.
رسانه های چین نوشتند در این سفر که چهار روز به طول می انجامد، طرفین امضای قراردادهای چند میلیارد دلاری را نیز در دستور کار دارند.
بررسی ها نشان می دهد که چین با هند در خصوص 90 هزار کیلومتر مربع منطقه مرزی هیمالیا در منازعه است.
در حالی که هندی ها این مرزها را کنترل می کنند، مدعی هستند که چین هم 38 هزار کیلومتر مربع از فلات «آکسای» چین در غرب را به تصرف خود در آورده است. بخش اعظم این اراضی در ایالت «آروناچال پرادش» واقع است که در چین به «تبت جنوبی» معروف است.
به هر صورت این نخستین سال به قدرت رسیدن نخست وزیر هند است و برگزیدن چین برای این سفر در این شرایط نشان از تلاش او برای شکستن بن بست ها دارد، اختلافات دیرینه ای که در روزهای اخیر در مرزهای دو کشور سرباز نکرده و در پوششی از سکوت بسر می برد.
آساق*1597**1545
23/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]