واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: حرف دل رهبران پاکستان و افغانستان: تروریسم، دشمن مشترک اسلام آباد – ایرنا – در جریان سفر روز گذشته (سه شنبه) عالی رتبه ترین مقامات ارتش و دولت پاکستان به کابل، دیدارهای بسیار مهمی انجام شد و مقامات دو طرف ضمن تاکید بر ضرورت ادامه و تقویت همکاری ها برای مبارزه با تروریسم، این پدیده شوم را دشمن افغانستان و پاکستان دانستند.
این نخستین بار بود که هیاتی متشکل از نخست وزیر، فرمانده ارتش، عالی ترین مقامات وزارت خارجه، رییس سازمان اطلاعات و امنیت و وزیر اقتصاد و دارایی پاکستان بطور همزمان به کابل سفر می کنند. سفر چنین هیاتی از پاکستان به افغانستان پیش از این سابقه نداشته است.
دو طرف تاکید کردند که دشمنان هر یک از این دو کشور هرگز نمی توانند دوست طرف دیگر باشند بلکه افغانستان و پاکستان دوستان و دشمنان مشترک دارند.
محمد نواز شریف نخست وزیر پاکستان و اشرف غنی رییس جمهوری افغانستان بعد از دیدار دوجانبه و دیدار مشترکی که با حضور فرماندهان ارتش دو کشور برگزار شد، در یک کنفرانس مطبوعاتی حضور یافتند و نتایج گفت و گوها را بازگو کردند. ژنرال راحیل شریف فرمانده ارتش پاکستان و سپهبد رضوان اختر نیز در این کنفرانس خبری حضور یافتند.
اشرف غنی در این کنفرانس خبری با بیان اینکه تروریستم را نمی توان به خوب و بد تقسیم کرد، گفت: تروریسم، تروریسم است و این پدیده، دشمن مشترک مردم پاکستان و افغانستان است.
غنی گفت: اگر کودکی در پیشاور پاکستان کشته شود یا در افغانستان، این برای ما یک درد مشترک است.
** اصول روابط کابل -اسلام آباد از دیدگاه نواز شریف
نواز شریف هم در این نشست خبر گفت: روابط میان پاکستان افغانستان بر سه اصل استوار است: عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر، عدم استفاده از خاک هر یک از دو کشور علیه دیگری و اینکه دشمن هریک از این دو کشور دشمن دیگری نیز تلقی نیز می شود.
نواز شریف در سخنان خود به طالبان هشدار داد که نباید ثبات افغانستان را برهم بزنند. وی گفت که پاکستان دشمنان خود را دشمن افغانستان و دشمن افغانستان را دشمن خود می داند و با هر دو به یک شیوه رفتار می کند.
نخست وزیر پاکستان با بیان اینکه کشورش سهمی مهم در صلح و ثبات افغانستان دارد گفت: در کنار افغانستان ایستاده ایم و اطمینان می دهیم که دشمنان افغانستان نمی توانند دوستان پاکستان باشند.
نواز شریف در این سفر همچنین تاکید کرد که کشورش از مذاکرات صلح میان طالبان و دولت کابل حمایت می کند و معتقد است که این مذاکرات باید تحت رهبری و هدایت افغانستان و بدون دخالت دیگران باشد.
با توجه به پیشرفت هایی که اخیرا در زمینه مذاکرات صلح طالبان و دولت افغانستان ایجاد شده و با بازگشایی دفتر سیاسی طالبان افغانستان در قطر نیز موافقت شده است، هیات عالی پاکستان در کابل تلاش خواهد کرد تا زمینه را برای انجام مراحل بعدی این مذاکرات موسوم به مذاکرات صلح افغانستان فراهم کند.
پاکستان صلح میان طالبان و افغانستان را به نفع خود می داند و تحقق این امر، با یک تیر دونشانه خواهد زد؛ اولا، تحقق چنین صلحی می تواند به تقویت امنیت پاکستان و مناطق مرزی با افغانستان کمک کند.
ثانیا، پاکستان از نفوذ خوبی بر مهره های طالبان افغانستان برخوردار است و درصورت به نتیجه رسید مذاکرات صلح، طالبان سهمی در ساختار قدرت افغانستان خواهند داشت که این موضوع می تواند نفوذ پاکستان را در افغانستان تقویت کند.
گفت و گو درباره عملیات ارتش پاکستان علیه گروه های شبه نظامی و تروریستی در شمال غرب این کشور با مقامات افغانستان نیز در دستور کار سفر هیات عالی پاکستان به کابل قرار داشت.
ارتش پاکستان برای اینکه حملات موثرتری علیه گروه های شبه نظامی و تروریستی در مناطق شمال غرب (هم مرز با افغانستان) انجام دهد، نیازمند همکاری موثرتر و بهتر از سوی افغانستان است. پاکستان از افغانستان انتظار دارد تا با کنترل موثرتر مرزهای خود، از فرار شبه نظامیان از خاک پاکستان به داخل خاک افغانستان و پناه گرفتن در این کشور جلوگیری کند.
این دومین سفر نواز شریف به کابل از زمان آغاز دوره جاری نخست وزیری وی محسوب می شود. وی در آذر ماه سال 1392 نیز که حامد کرزی ریاست جمهوری افغانستان را برعهده داشت، به کابل سفر کرده بود.
رفت و آمدهای مقامات عالی دو کشور از زمان آغاز ریاست جمهوری اشرف غنی در کمتر از یک سال گذشته، حکایت از پایان دوران سرد و بی اعتمادی حاکم بر روابط دو کشور همسایه در زمان ریاست جمهوری حامد کرزی دارد. حامد کرزی به مدت 13 سال در افغانستان حکومت کرد اما در تمام این سال ها، هرگز نتوانست به چشم یک دوست قابل اعتماد به پاکستان نگاه کند.
در دوران ریاست جمهوری حامد کرزی، تنش های سیاسی بین پاکستان و افغانستان، فضای مساعدی را برای فعالیت های شبه نظامیان به ویژه در مناطق مرزی دو کشور ایجاد کرد که نتیجه این فعالیت ها، تشدید ناامنی ها بود.
دولت جدید افغانستان اما با رویکردی جدید کار خود را آغاز کرد. اشرف غنی که سیاستمداری باتجربه است، بخوبی از نقش های مثبت و منفی که پاکستان می تواند به عنوان یک کشور همسایه ایفا کند، واقف است. رییس دولت وحدت ملی افغانستان برای اینکه از همسایگی با پاکستان سود ببرد، از در دوستی با اسلام آباد و به فراموشی سپردن دوران سرد روابط دو کشور در 13 سال گذشته وارد شده است.
آساق*1723
23/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]