تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 28 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):زباله را شب در خانه هاى خود نگه نداريد و آن را در روز به بيرون از خانه منتقل كنيد،...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1854069992




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

تکفيري ها ابزار عربستان براي کسب حمايت کشورهاي اسلامي در تحولات يمن


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۸:۲۲ق.ظ)
قنادباشي در گفت و گو با موج: تکفيري ها ابزار عربستان براي کسب حمايت کشورهاي اسلامي در تحولات يمن گروه اقتصاد سياسي خبرگزاري موج؛
سودان کشوري اسلامي-آفريقايي با برخورداري از جغرافياي استراتژيک در درياي سرخ، از زمان پيروزي انقلاب اسلامي 57 در ايران، وارد تعاملات گسترده اي با تهران شده است. جهت گيري هاي مشترک ضد آمريکايي در کنار حمايت از آرمان فلسطين اصلي ترين عامل اين پيوند بود. اما در يک سال گذشته ما شاهد کاهش روابط دو کشور در تمامي حوزه و سپس اعلام حمايت رئيس جمهوري سوان از تجاوز عربستان به يمن هستيم.
در اين خصوص، گفت و گويي را با دکتر جعفر قنادباشي، کارشناس مسائل خاورميانه و شمال آفريقا، ترتيب داده ايم تا علل تغيير جهت گيري سودان در حوزه بين الملل را از وي جويا شويم:
نخست، در خصوص تاريخچه و سطوح همکاري سودان و جمهوري اسلامي ايران توضيحاتي را ارائه بفرماييد.
بعد پيروزي انقلاب اسلامي ايران و به خصوص بعد از اينکه ژنرال جعفر نميري از صحنه سياسي سودان کنار رفت، روابط تهران و خارطوم مشکل گرفت. اين روابط در دوران حکومت صادق المهدي به سطح سفارت ارتقا يافت. اما با روي کار آمدن عمر البشير و جهت گيري هاي ضد آمريکايي و اسرائيلي و نيز تعهدات اسلامي اين شخص در عرصه بين المللي، ارتباطات دو کشور گسترش پيدا کرد.
در همين دوره بود که رئيس جمهور وقت ايران، هاشمي رفسنجاني، به سودان سفر کرد و همکاري ها در حوزه اقتصاي، سياسي و فرهنگي بيشتر شد؛ به ويژه آنکه سودان به دليل اتهام به همکاري با ايران براي توليد سلاح براي حماس، چندين نوبت از سوي اسرائيل مورد حمله نظامي قرار گرفت. گفتني است؛ سودان تنها نمونه کشوري است که به دليل همگرايي با ايران در سمت گيري هاي ضد اسرائيلي مورد تجاوز دشمن واقع شد. در همين راستا بود که اسرائيل يک کارخانه مواد شوينده و دارويي را به بهانه اجراي عمليات ساخت سلاح در آن، موشک باران کردند.
با وجود اين ما شاهد هستيم که در اوايل سال 1393 دفتر رايزني فرهنگي ايران در سودان بسته شد و در ماه هاي پاياني همين سال روابط دو کشور تيرگي گراييد. از ديد من علت اين وضعيت تاثير پذيري دولت عمرالبشير از عربستان است. لکن روابط تهران و خارطوم کماکان ادامه دارد. هر چند که در نتيجه بسته شدن دفتر رايزني فرهنگي، روابط سياسي ضربه خورده است. البته اميد است که در دروه جديد حکومت عمرالبشير مجددا همکاري هاي ايران و سودان به حالت سابق بازگردد.
در اين ميان لازم است به نياز سوداني ها به کمک کشورهاي عربي براي برگزاري انتخابات رياست جمهوري نيز اشاره شود. امري که در نهايت به کاهش سطح تعاملات تهران-خارطوم منتهي شد.
علاوه بر سياست هاي ضد اسرائيلي مشترک ايران و سودان در محيط بين الملل، چه عوامل و منافع ديگري باعث شده است تهران به سمت همکاري با سودان برود؟
سودان جزو کشورهاي گروه غير متعهد محسوب مي شود و استراتژي ايران ايجاد ارتباط با کشورهاي اين گروه است. همچنين اين کشور در زمره جهان اسلام قرار دارد و در سياست هاي کشور ما، همکاري با يک دولت اسلامي حائز اهميت است. ضمن آنکه وزارت خارجه ايران برقراري پيوندهاي دوستي با کشورهاي آفريقايي را در سرلوحه اهداف خود دارد. از اين رو سودان کشوري است که بنا به برخورداري از سه ويژگي مذکور، در ليست کشورهاي مهم حوزه روابط خارجي ايران است.
به خصوص آنکه ارتباط با کشورهاي ضد آمريکايي دامنه قدرت سياست ايران در سازمان ملل را افزايش مي دهند؛ چرا که يارگيري در سازمان ملل از اهرم هاي پيشبرد ديپلماسي محسوب مي شود. از اين رو سودان مي تواند در زمينه هايي همچون مسائل حقوق بشري به ايران کمک کند.
از طرفي ديگر، در حوزه تجاري و اقتصادي نيز اين کشور مي تواند کمک زيادي به اقتصاد ايران کند. سودان را بايد به عنوان بازار کالاهاي ايراني و خدمات فني و مهندسي در نظر گرفت که با اعزام فارغ التحصيلان اين رشته ها، از فرصت موجود بهره برد. سودان نيز برخي از اقلام مورد نياز ما از جمله ماده غذايي پر استفاده کنجد را تامين مي کند. بيشتر کنجدهاي بازار ايران، از سودان وارد مي شود.
همچنين سودان به دليل برخورداري از بندري در درياي سرخ، کشوري استراتژيک در حوزه دريانوردي است. از اين رو کشتيراني ما به دليل نياز به بنادر بين المللي، مي تواند از اين بندر براي عبور و مرور در درياي سرخ استفاده کند.
به رغم اين توضيحات، ما شاهد هستيم که عمر البشير در آخرين موضع گيري خود از ائتلاف نظامي عربستان و حتي حمله زميني به يمن حمايت کرد. بر اين اساس به نظر شما، رياض چگونه و با چه ابزارهايي توانست جهت گيري سودان را در قبال حوادث اخير خليج فارس و همچنين ايران تغيير دهد؟
دراين رابطه اخباري مبني بر پرداخت 8 ميليارد کمک مالي از سوي عربستان، امارات متحده عربي و کويت به سودان شنيده مي شود که خب اين ارقام دقيق نيست و صرفا در نتيجه تبليغات مطرح شده اند. سوداني ها نشان داده اند در حوزه ديپلماسي بندبازهاي خوبي هستند. آنها براي حفظ منافع خود تلاش کرده اند با برقراري رابطه دوجانبه، سود خود را افزايش دهند.
اما مساله اين است که مواضع سياسي عمر البشير به ايران نزديک است. به همين دليل به زعم بنده روابط سودان با عربستان صرفا تاکتيکي و مقطعي است و سخنان رئيس جمهور اين کشور آفريقايي مربوط به قبل از انتخابات رياست جمهوري سودان است. انتخابات اين کشور تنها چند روز قبل و در تاريخ 10 ارديبهشت با اعلام پيروزي مجدد عمر البشير پايان يافت. از اين رو از زمان انتخاب دوباره وي به مقام رهبري سودان، خارطوم نه تنها تاکيدي بر مواضع قبلي خود در رابطه با رياض نداشته، بلکه اظهارات جديد هم مطرح نشده است.
به واقع عمر البشير تنها براي تحت فشار گذاشتن مخالفان داخلي خود در انتخابات، دست به حمايت را عربستان زد.
بر اين اساس، سودان منافع و چشم انداز بلند مدتي براي خود را رابطه با عربستان در نظر ندارد.
سودان هميشه سعي کرده است با کشورهاي عربي و آفريقايي تعاملات خوبي داشته باشد. به طور کلي اين کشور در جهان معروف به برقراري روابط با همه کشورهاي جهان است. اما در مورد عربستان بايد خاطر نشان کنم که به دلايل سوابق تاريخي و چينش نيروهاي حزبي در سودان، همکاري خارطوم و رياض پايدار نخواهد بود و صرفا محدود به حوزه هاي خاصي است.
آيا مي توان چنين نتيجه گيري کرد عربستان براي ايجاد بلوک بندي عليه ايران در جهان اسلام، تلاش دارد سودان را موافق و حامي ائتلاف نظامي نشان دهد؟
مساله مهم اين است که ائتلاف نظامي عربستان بسيار خل الساعه و از روي دستپاچگي بود. اين کشور چون نگران پيامدهاي حمله نظامي يکجانبه به يمن بود، ليستي از کشورها تهيه کرد که نشان مي داد حامي اين ائتلاف هستند، اما؛ اين فهرست کاملا صوري و نمايشي بود. لذا در رابطه با سودان علاوه بر هدفي که شما با توجه به پيش زمينه عناد عربستان با ايران، مطرح کرديد بايد اضافه کنم که رياض صرفا به دنبال افزايش سياهي لشکر خود نيز بود.
از اين موضوع مي توان اينچنين هم برداشت کرد که عمر البشير علاوه بر استفاده هاي تاکتيکي از حمايت عربستان در برهه انتخابات رياست جمهوري، به دليل ترس از حضور تروريست هاي مورد حمايت رياض در اين کشور، پذيرفت که از تجاوز نظامي به يمن پشتيباني کند؟
بله. تا حدي همين طور است. هرچند که هنوز حرکت هاي داعش گونه در سودان ديده نشده اما امکان دارد گروه هاي تکفيري مورد حمايت عربستان در اين کشور فعال شوند. از اين رو حمايت لفظي از اقدامات مقامات سعودي در خليج فارس، مانع اجراي چنين برنامه هايي در اين کشور بحران زده آفريقايي خواهد شد.
لازم به ذکر است، عمر البشير علاوه بر تحرکات نظامي گروه هاي سلفي، نگران فعاليت هاي احزاب سياسي مخالف خود نيز در عرصه انتخابات بود. رئيس جمهور سودان احتمال مي داد اگر با برنامه عربستان همراهي نداشته باشد، مخالفانش مورد حمايت رياض قرار بگيرند.

مصاحبه گيرنده: زهرا سادات حسيني













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن