واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: ضرورت انجام کاوش های باستان شناسی در محوطه باستانی جندی شاپور دزفول دزفول - ایرنا - رییس اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری دزفول گفت:به منظور حفظ حریم محوطه باستانی جندی شاپور (گندی شاپور )دزفول و جلوگیری از تصرف آن توسط کشاورزان انجام کاوش های باستانی شناسی در این محوطه ضروری است.
دانشگاه جندی شاپور واقع در محوطه باستانی شهر جندی شاپور دزفول که اکنون تنها بقایایی از آن برجای مانده در عصر ساسانیان ، نخستین مرکز علمی جهان بود که رشته های پزشکی ، فلسفه و نجوم در آن تدریس می شد.
غلامعلی باغبان کوچک دوشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود:انجام کاوش های باستان شناسی در محوطه جندی شاپور توسط موسسه ای علمی پژوهشی باید انجام شود که در این رابطه با موسسه باستان شناسی دانشگاه تهران طرح موضوع شده است.
وی با اشاره به برگزاری کنگره جندی شاپور نخستین دانشگاه جهان در دزفول در بهمن ماه امسال در دزفول با رویکرد بین المللی افزود:این کنگره باید به انجام پژوهش های باستان شناسی در محوطه باستانی جندی شاپور منجر شود.
باغبان کوچک تصویب پایگاه باستان شناسی جندی شاپور از سوی سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری با هدف انجام کاوش و پژوهش های باستانی در تمام محوطه های تاریخی مرتبط با سایت جندی شاپور را مهم و ضروری دانست و گفت:در کنار پژوهش و مستند نگاری این اثر باستانی ، انجام عملیات مرمت ، احیا و مطالعات نیز باید در دستور کار قرار گیرد.
وی با اشاره به زیر کشت رفتن بیش از 300 هکتار از محدوده شهر باستانی جندی شاپور دزفول توسط کشاورزان افزود:تعدادی از کشاورزان منطقه اقدام به کشت محصول در اراضی این محوطه باستانی کرده، که میراث فرهنگی با همکاری فرمانداری و جهاد کشاورزی در صدد خلع ید و باز پس گیری این اراضی است.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی و گردشگری جندی شاپور نیز به ایرنا گفت:تاکنون کاوش های باستان شناسی در این محوطه باستانی صورت نگرفته است و تنها در سال 1962 میلادی دو باستان شناس آمریکایی گمانه زنی هایی در این منطقه داشته و اهمیت این محوطه باستانی را بیان کرده اند.
یعقوب زلقی افزود:باستان شناسان و کارشناسان میراث فرهنگی کشور توان انجام کاوش و پژوهش در محوطه باستانی جندی شاپور را دارند.
وی با بیان اینکه در سال 1385 کار تعیین حریم محوطه باستانی جندی شاپور صورت گرفته اظهار کرد:با انجام کاوش و مراجعه به مستندات تاریخی باید حریم محوطه باستانی جندی شاپور مجددا بازنگری شود چرا که حریم این محوطه باستانی بسیار گسترده است.
زلقی با اظهار تاسف از به زیر کشت رفتن بخش زیادی از محوطه باستانی جندی شاپور بیان کرد:بخشی از محوطه باستانی جندی شاپور 40 سال است که توسط کشاورزان محلی کشت می شود که باید برای حفظ این اثر باستانی نسبت به پاکسازی حریم باستانی جندی شاپور از کشاورزان اقدام شود.
وی همچنین بر تشکیل یگان حفاظت مستقل برای حراست از حریم باستانی جندی شاپور و جلوگیری از دخل و تصرف را ضروری دانست و افزود:تشکیل پایگاه میراث فرهنگی و گردشگری محور تاریخی گندی شاپور اقدامی ارزشمند از سوی سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری در راستای حفظ این محوطه باستانی بوده که باید تقویت شود.
کنگره جندی شاپور به منظور معرفی نخستین دانشگاه جهان بهمن ماه امسال در تهران و دزفول برگزار می شود.
به دنبال اعلام برگزاری کنگره جندی شاپور در چند ماه اخیر و بنا به تایید سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری ، اجماع جهانی برای کاوش در محوطه باستانی جندی شاپور در حال شکل گیری است.
شهر باستانی جندی شاپور با 800 هکتار وسعت ، در 12 کیلومتری شهر دزفول در مجاورت روستای اسلام آباد واقع است.
نخستین دانشگاه جهان به دستور شاپور اول ساسانی حدود 1800 سال پیش در این شهر تاسیس شد.
دانشگاه جندی شاپور در عصر خود معتبرترین مرکز علمی جهان بود که رشته هایی چون پزشکی و نجوم در آن تدریس می شد.
آثار برجای مانده این شهر در 24 شهریور سال 1310 به شماره 46 در ردیف آثار ملی به ثبت رسید.
6068
22/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]