واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نگاه ویژه هند به توسعه تجارت با ایران، زیر ذره بین رسانه های پاکستان اسلام آباد – ایرنا – نگاه ویژه هند به توسعه مناسبات تجاری و اقتصادی با ایران و تفاهم نامه ای که اخیر بین دو کشور با موضوع سرمایه گذاری هندی ها برای توسعه بندر چابهار امضا شد، زیر ذره بین رسانه های پاکستان و محافل مختلف در این کشور قرار گرفته است.
روزنامه های انگلیسی زبان داون و نیوز پاکستان، روز دوشنبه با انتشار مقاله هایی درباره این موضوع، به بیان اهداف هند از سرمایه گذاری در بندر چابهار، سوابق و ویژگی های این طرح و دلایل علاقمندی دهلی نو به آن پرداختند.
در مقاله منتشر شده در روزنامه داون آمده است: هندی ها که به دنبال مسیری امن، کوتاه و مقرون به صرفه برای دستیابی به بازارهای آسیای میانه و کشورهای حاشیه خلیج فارس هستند، سال ها است که به دنبال مشارکت در توسعه بندر چابهار ایران هستند اما این بار که مذاکرات هسته ای ایران با شش قدرت جهانی فاصله زیادی تا رسیدن به توافق نهایی ندارد و تحریم های اقتصادی علیه ایران با حصول این توافقنامه لغو خواهد شد، هند این مهم را کاملا درک کرده و عزم خود را برای سرمایه گذاری کلان در بندر چابهار جزم کرده است.
در این مقاله اشاره شده است که هند به دنبال توسعه روابط تجاری با کشورهای آسیای میانه به ویژه افغانستان است؛ کشوری راهبردی برای هند که دور از دسترس آن و کاملا در خشکی محصور مانده است و پاکستان به عنوان رقیب اصلی هند در منطقه، نمی تواند گزینه و مسیر مناسبی برای دهلی نو برای دسترسی به افغانستان باشد. دهلی نو می تواند به آسانی از طریق بندر چابهار و مسیر ایران، به افغانستان و دیگر کشورهای آسیای مرکزی دسترسی پیدا کند.
براساس این مقاله، طرح بزرگ چینی ها برای توسعه بندر گوادر پاکستان واقع در 70 کیلومتری مرزی ایران و ایجاد کریدور اقتصادی چین - پاکستان، یکی دیگر از دلایلی است که باعث تحریک حس رقابت هند و انگیزه مضاعف این کشور برای توجه بیش از پیش و تسریع در روند توسعه بندر چابهار شده است.
نیتین گادکاری وزیر حمل و نقل ،کشتیرانی و بزرگراههای هند و عباس آخوندی وزیر مسکن و شهرسازی ایران هفته گذشته تفاهمنامه سرمایه گذاری مشترک در بندر چابهار را امضا کردند.
دولت هند در بیانیه ای اعلام کرد، شرکت های هندی دو بارانداز موجود در بندر چابهار را اجاره و به عنوان کانتینر و پایانه چند منظوره فعال می کنند .
براساس این مقاله، اگرچه تحریم ها باعث کندی روند سرمایه گذاری هند در توسعه بندر چابهار شده است اما دولت کنونی هند معتقد است این طرح ارتباطی به تحریم ها ندارد و اصرار دارد که هرچه سریع تر این طرح را اجرا کند.
درمقاله دیگری به قلم آصف ایزدی سفیر سابق پاکستان در آلمان که در روزنامه نیوز منتشر شده است، آمده است: به محض لغو تحریم هاف ایران به یک مقصد بزرگ و جذاب برای سرمایه گذارانی از سراسر جهان تبدیل خواهد شد و دولت هند نمی خواهد در این رقابت، از دیگر رقبای بزرگ خود عقب بماند.
نویسنده این مقاله همچنین به علاقه و نیاز هند به دسترسی به کشورهای آسیای میانه از طریق بندر چابهار و مسیر ایران اشاره می کند و می نویسد: هند با سرمایه گذاری در بندر چابهار اهداف متعددی را دبنال می کند و قصد دارد با یک تیر، همزمان چند هدف را نشانه رود.
در همین حال، روزنامه های تایمز آو ایندیا، ایشین ایج ،پایونیر، هندو و خبرگزاری پی تی آی در گزارش هایی امضای تفاهمنامه سرمایه گذاری در منطقه چابهار را به نفع دو کشور و زمینه توسعه مبادلات بین دوکشور ارزیابی کردند.
خبرگزاری پی تی آی هند در گزارشی با اشاره به امضای تفاهمنامه توسعه بندر چابهار به نقل از «حسن روحانی» رییس جمهوری ایران نوشت: این قرارداد فصل نوینی در روابط دو کشور است.
هند یکی از بزرگترین مشتریان نفت ایران و از بزرگترین شرکای تجاری این کشور است.
آساق*272**1723
21/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 109]