واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: شیخ جعفر کاشف الغطا اگر امام غایب بود یا حاضر اما غیر متمکن از استیذان، مجتهدان مکلفاند به امر دفاع از مسلمین بپردازند که در بین مجتهدان نیز افضلشان یا ماذون ایشام مقدم خواهد بود...
پایگاه خبری تحلیلی تراز: شیخ جعفر کاشف الغطا ملقب به جعفر کبیر از برجستگان علمای قرون 12 و 13 است. جالب است بدانید علت نامگذاری او به کاشف الغطا نیز اثر معروف و ماندگارش به نام کشف الغطاء در فقه است. شیخ جعفر کبیر علاوه بر سرآمدی در فقه و اجتهاد پا جای پای استاد خویش آیتالله وحید بهبهانی گذاشت و ضمن برخورد با اخباریگری و تأثیر فراوان بر تحولات سیاسی و اجتماعی دوران خویش در جهت تعمیق فقه شیعه گامهای مهمی برداشت. او در کتاب الجهاد معتقد بود قتل و ضرب بر دو نوع است. یکی دفاع محض است که اصلاً جهاد به شمار نمیرود و دیگری آنکه نیازمند رهبر آگاه و پیروان فرمانبر است. چنین رهبری نیازمند اذن از سوی خداوند است و باید ماذون از سوی خدا باشد. لذا مینویسد: «اصل اولیه، عدم ولایت فردی بر فرد دیگر است؛ مگر ولایتی که از جانب خداوند ناشی شده باشد؛ زیرا خلق، همگی در عبودیت و بندگی با هم برابرند و کسی جز خداوند دارای مالکیت و سلطه حقیقی نیست.»او معتقد بود اگر امام حاضر نباشد تکلیف چیست؟ در عصر غیبت چه باید کرد؟ لذا در کتاب ارزشمند کشف الغطا مینویسد:
«اگر امام غایب بود یا حاضر اما غیر متمکن از استیذان، مجتهدان مکلفاند به امر دفاع از مسلمین بپردازند که در بین مجتهدان نیز افضلشان یا ماذون ایشام مقدم خواهد بود. اینجا دیگر کسی غیر از مجتهدان حق تصرف این منصب را نخواهد داشت و نیز اطاعت از مجتهدان و فقها بر مردم واجب است و هرکس که با ایشان مخالفت کند، همانا با امام خویش مخالفت کرده است.»
برخی از نظرات شیخ کبیر در خصوص ولایت عام فقها در دوران غیبت را به اختصار در زیر میخوانیم:
- تولیت اقامه حدود شرعی در صورت متعذربودن امام یا نواب خاص از وظایف نایبین عام و مجتهدین است.
- تمامی اقسام تعزیرات بر عهده امام معصوم یا نایب خاص یا نایب عام او یعنی فقیه و مجتهد است.
- مجتهدین باید در دوران غیبت حدود و تعزیرات را اقامه نمایند.
- همه مکلفین نیز باید او را یاری نمایند.
- مجتهد باید در صورت امنیت به صدور فتوا اقدام نماید.
- جایز نیست که مرد به غیر از مجتهد زنده مراجعه نمایند.
- بردن ترافع و شکایت جز نزد مجتهد جایز نیست و هرکس در امور مذکور به غیر مجتهد مراجعه کند، از جاده شرع منحرف شده است.
- مجتهد و فقیه میتواند از طرف غایب زکات را پرداخته یا از طرف وی، آن را قبض کند یا با مراعات مصلحت صنفی از مستحقین، زکات را تعویض نماید.
- مجتهد میتواند مقداری از زکات را در مقابل انتقال و محافظت از مال زکوی یا امور دیگر بخشیده و آن را ساقط کند.
- در صورت امکان دسترسی به امام سهم امام از خمس به ایشان تحویل میشود و در صورت عدم دسترسی تولیت مصرف آن نیز بر عهده مجتهدین و نواب عام است.
دوشنبه 21 ارديبهشت 1394 ساعت 12:22
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 4]