واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: زنان عشایر و نقش گمنام آنها در تولید - ناهید ابراهیمی* برخلاف برخی از زنان شهری و برخورداری آنان از انواع وسایل رفاهی برای آسایش و آرامش در زندگی، زنان عشایر به عنوان بخشی از جمعیت فعال پا به پای مردان در حال تلاشند و نقش موثری در تولید دارند اما این نقش آنچنان که باید دیده نمی شود.
در میان عشایر کوچرو که زندگی کنی و یا از دور یک روز شاهد تلاش و کوشش این فعالان عرصه تولید باشی، بی شک حضور و نقش موثر و کارساز زنان عشایر و مشارکت شان در تولید را درک خواهی کرد.
قبل از طلوع خورشید و آخرین سو سوی ستارگان در آسمان، زنان عشایر همچون خورشیدهای درخشان در سیاه چادرها می تابند و امور زندگی را مهیا می کنند، از تهیه صبحانه گرفته تا دوشیدن شیر و آماده کردن رمه برای چرا، رسیدگی به تربیت فرزندان و پخت و پز و در زمان فراغت ساخت صنایع دستی.
در حالی که در کنار دوشیدن شیر با تهیه انواع فرآورده های لبنی نظیر دوغ، ماست، کره، توف، کشک، خامه، روغن، پنیر و ...نقش خود را در تولید بیش از همه به نمایش می گذارند آنگاه به توانمندی آنها درخواهی یافت، زیرا بی وجود گرانبهای این نگین خانواده هیچ کدام از این تولیدات فراهم نمی شود.
بسیاری از زنان عشایر ایلام که این روزها در مناطق میان بند و ییلاقی بسر می برند بیشتر اوقات شان را با تهیه فرآورده های لبنی و فروش آن به برخی مشتریان شهری سپری می کنند تا از این راه بخشی از مخارج سنگین زندگی را تامین کنند.
این در حالی است که از جمعیت 60 هزار نفری عشایر ایلام 28 هزار و 322 نفر را زنان عشایر تشکیل می دهند که تقریبا حدود 50 درصد کل جمعیت را نشان می هد بخشی که پا به پای مردان و حتی در بسیاری مواقع با پیشی گرفتن از آنها در امور خانواده و اقتصادی جامعه نقش فعال و چشمگیری ایفا می کنند.
بر اساس بررسی ها، زنان عشایر کشور در سال با تولید محصولات دامی نظیر روغن حیوانی، کشک، پشم، شیر و ... سالانه سه هزار میلیارد ریال درآمد حاصل می کنند.
این میزان درآمد از تولید سالانه 465 تن روغن حیوانی، 172 تن کشک، هفت هزار و 900 تن گوشت، 25 هزار و 178 تن شیر، 88 تن عسل، سه هزار و 67 تن محصولات باغی، 41 هزار و 998 تن محصولات زراعی و یک هزار و 570 تن پشم به دست می آید.
در استان ایلام بیش از 9 هزار و 736 خانوار عشایری با یک میلیون و 400 هزار راس دام زندگی می کنند که با اضافه شدن شمار عشایر کوچرو میهمان و دام های آنها به 11 هزار خانوار با سه میلیون و 300 هزار راس دام می رسند.
این در حالی است که در کنار سایر فرآورده های دامی، این قشر از جمعیت مولد استان نقش مهمی در تامین گوشت قرمز، سایر فرآورده های دامی و تولید انواع صنایع دستی استان نیز دارند.
زنان عشایر نقش بسیار مهم و تاثیر گذاری در تولید دارند اما همواره این تلاش بی قفه و خستگی ناپذیر آنان بدلایلی به فراموشی سپرده می شود.
هرچند که در سال های اخیر بواسطه آب رسانی و سوخت رسانی و تامین آذوقه مورد نیاز جمعیت عشایری از سوی سزمان امور عشایری برخی از مشکلات زنان عشایر از جمله تهیه آب از چشمه های بسیار دور تا حدودی برطرف شده اما بی شک این خستگی ناپذیران عرصه تولید فارغ از هر ناز و نیازی تنها برای شادابی و سلامت خانواده در تلاش اند تا بتوانند پشت و پناه مردان خانواده باشند و دست در دست هم برای داشتن زندگی ساده و بی آلایش تکاپو کنند.
شاید واگویه این تلاش های شبانه روزی تلنگری باشد به بسیاری از زنان و دختران شهری که بواسطه چشم و هم چشمی و تقلید از فرهنگ بیگانه زندگی آسوده را بر کام پدران یا همسران خویش تلخ می کنند و هر بار به بهانه ای آسیبی به آسیب های اجتماعی اضافه می کنند.
چه خوب است یاد بگیریم برای داشتن یک زندگی سالم باید همواره چه در شهر و چه در روستا همپای مردان خانواده در تلاش و تکاپو باشیم تا با تربیت یک فرزند صالح، مهیا کردن یک خانه امن توام با آرامش برای همسر و داشتن یک زندگی سالم خستگی را از تن مردان خانواده به در آوریم.
*خبرنگار ایرنا مرکز ایلام
21/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]