واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۱۱:۲۰ق.ظ)
کاهش سود بانکي به سود توليد مسکن و به ضرر بازار اجاره موج - مدير کل دفتر برنامهريزي و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازي اظهار داشت: بانکها به انبوهسازان وام ميدهند و از آنجايي که سود تسهيلات کاهش يافته، قيمت تمام شده براي انبوهساز نيز کاهش مييابد که سبب کاهش کل قيمت مسکن براي عرضه شده و مصرفکننده نيز از اين کاهش سود ميبرد، پس توليد مسکن روانسازي ميشود.
به گزارش خبرگزاري موج، چگني، مدير کل دفتر برنامهريزي و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازي، درباره اثر کاهش سود تسهيلات در رونق ساخت و ساز مسکن پرداخته است، گفت: در روزهاي اخير کارشناسان و مديران بسياري در خصوص اثرات کاهش سود سپردهها و تسهيلات بانکي بر اقتصاد کلان و خرد کشور، از جمله بخش مسکن اظهار نظر کردهاند، اما؛ به نظر من تأثيرات اين اقدام بانک مرکزي و شوراي پول و اعتبار بر صنعت ساختمان از زواياي مختلفي قابل بررسي است، اصولا نرخ سود تسهيلات و سپردههاي بانکي تابع نرخ تورم هستند.
بانکها از سپردهگذار پول ميگيرند تا به مردم وام بدهند؛ از اين مبلغ (درآمد بانکها از وصول اقساط تسهيلات اعطايي) چيزي به عنوان کارمزد براي بانک کم کرده و مبلغي هم به عنوان سود به سپردهگذار ميدهند.
در اقتصاد، اين نرخها بايد تابع نرخ تورم باشند که متأسفانه در سالهاي گذشته به صورت دستوري تعيين ميشدند، در حال حاضر با توجه به کاهش تورم، سياستگذاران بانکي و پولي معتقدند سود تسهيلات بانکي و سپردهها هر دو بايد کاهش يابند.
همان گونه که در بالا ذکر شد، تعديل سود سپردهها و تسهيلات در بخش مسکن آثار متفاوتي دارد؛ اگر کاهش، قابل توجه و منجر به خروج سپردهها از بانکها شود، ممکن است بخشي از سپردهها وارد بخش مسکن، اعم از توليد و مبادله شود که تا حدودي افزايش قيمت را به دنبال دارد، اما؛ از منظر ديگري هم بايد به اين موضوع (کاهش سود سپرده و تسهيلات) نگاه شود.
بانکها به انبوهسازان وام ميدهند و از آنجايي که سود تسهيلات کاهش يافته، قيمت تمامشده براي انبوهساز نيز کاهش مييابد که سبب کاهش کل قيمت مسکن براي عرضه شده و مصرفکننده نيز از اين کاهش سود ميبرد، پس توليد مسکن روانسازي ميشود.
در حال حاضر در دوره رکود، سالي ۴۰۰ تا ۴۳۰ هزار پروانه ساختماني صادر ميشود، اما؛ در دوره رونق بازار مسکن، سالانه ۸۰۰ هزار پروانه ساختماني صادر ميشد، طبيعتا اين کاهش صدور پروانههاي ساختماني امسال نيز ادامه مييابد.
وي در ادامه تصريح کرد: ممکن است کاهش سود سپرده و تسهيلات بانکي در بخش اجاره اثر منفي داشته باشد، چون تا پيش از اين کاهش، مالکان پول رهن را به بانکها ميسپردند و اگر نرخ سود سپردهها کاهش يابد، طبيعتا صاحبخانهها خواهان دريافت اجارهبها به جاي پول پيش (رهن) از مستأجران خواهند بود، البته کاهش دو درصدي سود سپرده در بازار ايران اثر چندان زيادي ندارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]