تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 16 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):داناترين مردم كسى است كه دانش ديگران را به دانش خود بيفزايد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826550036




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آل سعود در سراشيبي سقوط


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۷:۴۷ق.ظ)
وطن امروز: آل سعود در سراشيبي سقوط موج -
به گزارش خبرگزاري موج، «آل سعود در سراشيبي سقوط»عنوان سرمقاله روزنامه وطن امروز است که در آن مي خوانيد؛
«سلمان بن عبدالعزيز» پادشاه کهنسال اما تازه به دوران رسيده آل سعود فاز دوم تسويه خاندان پادشاهي از رقبا را طي روزهاي گذشته کليد زد. فاز نخست که اندک زماني پس از مردن «عبدالله بن عبدالعزيز» پادشاه پيشين آغاز شد، چنان گسترده بود که در يک روز آن نزديک به 30 حکم از سوي سلطان تازه به تخت نشسته براي شخم زدن ميراث عبدالله صادر شد.
در فاز دوم هم «سعود الفيصل» وزير خارجه عربستان طي 4 دهه گذشته به بهانه بيماري برکنار و «عادل جبير» سفير آل سعود در واشنگتن به عنوان وزير جديد خارجه معرفي شد. تغيير مهم تر کنار گذاشتن «مقرن بن عبدالعزيز» از ولايتعهدي و جايگزيني «محمد بن نايف» برادرزاده سلمان بود. در تغييري ديگر «محمد بن سلمان» 34 ساله فرزند پادشاه و وزير دفاع کنوني به عنوان جانشين وليعهد يا همان وليعهد دوم منصوب شد.
در فضاي تحولات داخلي، کارشناسان هدف اصلي عزل و نصب هاي اخير را از ميدان به در کردن «شمري ها» يا همان جريان نزديک به پادشاه پيشين از سوي «سديري ها» به سرکردگي سلمان مي دانند. در سال هاي پيشين بين اين دو جريان که از تفاوت در نسل مادري فرزندان «عبدالعزيز بن عبدالرحمن» نخستين پادشاه آل سعود ريشه مي گيرند، توازني از سوي عبدالله برقرار شد. اين در حالي است که تحولات اخير نشان از مصادره قدرت از سوي سديري هاي حاکم و به حاشيه راندن غيرسديري ها دارد.
برکنار از پيامدهاي داخلي اي که به صورت غيرمستقيم کنشگري خارجي سعودي ها را تحت تاثير قرار خواهد داد، تحولات اخير به صورت مستقيم نيز تاکتيک ها و راهبردهاي خارجي عربستان را متاثر مي سازد.
يکي از ويژگي هاي سديري هاي ارتقايافته در ساختار قدرت و نيز چهره اي چون «جبير» نزديکي بسيار زياد به آمريکايي ها است تا جايي که کارشناسان به نوعي به رقابت آشکار و پنهان بين اين شخصيت ها براي جلب نظر و قرابت با واشنگتن اشاره دارند.
طي سال هاي گذشته به رغم ضريب بالاي همسويي سعودي ها با سياست هاي واشنگتن در منطقه و جهان، برخي منافع متعارض در مناطقي چون سوريه و پرونده هايي چون مذاکرات هسته اي سبب اختلاف نظرهايي بين رياض و واشنگتن شد. در شرايط جديد به نظر مي رسد مهره هايي چون جبير و بن نايف دستورکاري چون همراهي بيشتر آل سعود با آمريکايي ها را به طور جدي تري دنبال کنند.
ويژگي ديگر چهره هاي قدرت يافته،
ستيزه جويي عليه جمهوري اسلامي ايران است. جبير پس از طرح اتهام کودکانه آمريکايي ها مبني بر تلاش نهادهاي نظامي- امنيتي ايران براي ترور وي در واشنگتن(!) بر موضع گيري هاي ضدايراني خود افزوده است و در کنار بن سلمان و بن نايف به عنوان اعضاي حلقه ضدايراني در حکومت سعودي پروژه ايران ستيزي را با شدت و حدت بيشتري به پيش خواهند برد.
يکي از مهم ترين نمودهاي گسترش تقابل منطقه اي با جمهوري اسلامي ايران، حذف چهره هاي منتقد حمله نظامي عربستان به يمن و يکدست شدن خاندان پادشاهي براي پيشبرد پروژه تهاجم به همسايه جنوبي است. با برکناري مقرن به عنوان يکي از مخالفان ساکت حمله به يمن، بن سلمان که از زمان روي کار آمدن پدرش با 34 سال سن وزارت جنگ را برعهده گرفته، اجماع بي چالشي را براي يورش به يمن پشت سر خود خواهد داشت.
در اين زمينه توصيف رهبر حکيم انقلاب از وضعيت سياست خارجي عربستان در دوره جديد را مي توان تشريحي دقيق به شمار آورد. به فرموده حضرت معظم له در حالي که تا پيش از اين سياست خارجي عربستان از ويژگي هايي چون متانت نيز برخوردار بود، اينک اداره رياض به دست چند جوان خام افتاده و جنبه وحشيانه آن بر ديگر جنبه ها سلطه يافته است.
يکي ديگر از گمانه هايي که کارشناسان در زمينه کنشگري خارجي سعودي ها بويژه در عرصه غرب آسيا در دوره جديد به آن اشاره دارند، احتمال بالاي تقويت گروه هاي افراطي منطقه است.
به رغم مواضع اعلاني واشنگتن و رياض در زمينه مبارزه با افراطي گري و گروه هاي تروريستي چون «داعش»، کارشناسان با توجه به برخي روابط آشکار و پنهان حلقه هاي دروني خاندان حاکم با سرکردگان گروه هاي افراطي از گسترش حمايت هاي عربستان از اين گروه ها سخن به ميان مي آورند؛ اتفاقي که بر ناامني و بي ثباتي منطقه به شکل چشمگيري خواهد افزود.
در اين ارتباط، افزايش رويکردهاي متصلّب و غيرمنطقي سعودي ها سطح اصطکاک و تنش را در مناطقي چون سوريه، عراق، يمن، بحرين و لبنان افزايش و منطقه را به سمت گسترش بحران ها سوق خواهد داد. رخدادهاي اخير در ساختار حاکميت عربستان را از منظر «واقعگرايي راهبردي» نيز مي توان مورد تحليل و بررسي قرار داد.
از ديد برخي انديشمندان مکتب رئاليسم همچون «توماس شيلينگ»، يکي از مهم ترين الزامات واقعگرايي راهبردي، انعطاف پذيري بازيگران جهاني و منطقه اي در برابر تحولات و ديگر بازيگران رقيب است. اين انعطاف پذيري از طرقي چون باز گذاشتن مسير عقب نشيني خود و بازيگر رقيب، همچنين مذاکره و امتيازدهي و امتيازگيري متقابل تامين مي شود و از اين رو هرگونه تصلّب مانعي در برابر کنشگري منطقي و قاعده مند در رفتارهاي خارجي است.
در شرايط کنوني چينش مهره هاي ساختار سياسي حاکم بر رياض، رفتارهاي غيرمنطقي سعودي ها در تقابل با جمهوري اسلامي ايران و به طور کلي بي ثباتي منطقه اي را تشديد خواهد کرد و به معناي خراب کردن پل هاي پشت سر و راه هاي پيش رو براي کنترل بحران هاي غرب آسياست.
تداوم تهاجم نظامي سعودي ها به يمن که تاکنون هزاران کشته و زخمي از جمله شمار زيادي کودک و زن بيگناه را به دنبال داشته، از رويکرد جديد خاندان پادشاهي سعودي پرده برداري مي کند. اين در حالي است که به رغم اقداماتي نظير مداخله نظامي در بحرين و حمايت از تروريست هاي فعال در عراق و حوزه شامات، جنايتي به اين وسعت، شدت و آشکاري در کارنامه آل سعود طي دهه هاي اخير بي سابقه است.
ادامه چنين رويکردي از ديد بسياري از صاحبنظران و کارشناسان جز به افول قدرت سعودي ها در منطقه و نظام بين الملل نخواهد انجاميد. سعودي ها در پي اين جنايتگري ها و تندروي ها جايگاه خود را در جهان اسلام از دست داده و بيش از پيش تنفر مسلمانان و افکار عمومي جهان را برخواهند انگيخت.
بالا بردن سطح تقابل با رقباي منطقه اي، بستن باب هرگونه تفاهم و توافق و گسترش کاربرد قدرت نظامي، مولفه هايي است که هزينه هاي کنشگري عربستان را به ميزان کمرشکني بالا خواهد برد. تجارب و قواعد بين المللي طي سال هاي گذشته نشان داده است الگوهاي رفتاري سخت اينچنيني نه تنها اهداف و منافع تعريف شده را محقق نخواهد ساخت بل سبب نوعي برانگيختگي پيراموني حول کانون ناامن ساز و غيرمنعطف خواهد شد.
فرجام سخن آنکه تحولات دروني عربستان سعودي جز به افول قدرت و جايگاه اين کشور نخواهد انجاميد و نزديکي با آمريکا نيز نخواهد توانست جبراني بر اين افول باشد، زيرا تجربه رفتار آمريکايي ها نشان داده براي رهبران واشنگتن ارتباط معکوسي ميان همسويي کامل و وزن و اهميت شريکان منطقه اي وجود دارد.

نويسنده: محسن کاظمي













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن