واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تحرکات غربی- عربی و دیپلماسی سکوت در ایران تهران - ایرنا- سایت خبری الف در یادداشتی نوشت: تحولات سیاسی و نظامی جاری در خاورمیانه در حالی به مسیر پیچیده و چند بعدی خود ادامه می دهد که جمهوری اسلامی ایران کماکان بخش وسیعی از مقدورات دیپلماسی خود را بر محور مذاکرات هسته ای متمرکز ساخته است. در شرایطی که تحرکات همه جانبه ای در فضای امنیتی پیرامون ایران در حال انجام است اقتضائات و ضرورت ها کشور را بر آن می دارد تا نگاهی جامع تر و عمیق تر به این اوضاع داشته باشد.
این یادداشت در ادامه می افزاید: 1- دیپلماسی چندوجهی غربی ها خصوصاً آمریکا و فرانسه بازی طراحی شده و سازمان یافته ای را که با تمرکز و هوشیاری کامل در حال انجام است به نمایش می گذارد. حضور رئیس جمهور فرانسه و وزیر خارجه آمریکا در منطقه، انعقاد قراردادهای بزرگ تسلیحاتی و اعلام حمایت همه جانبه از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و تداوم حملات به یمن، مفاهیم گسترده ای در عرف سیاسی داشته و به طور قطع ابعاد آن در آینده نه چندان دور آشکارتر می شود. این تحرکات البته حاوی پیام های پیدا و پنهان زیادی برای جمهوری اسلامی ایران است.
2- برگزاری نشست وزرای خارجه کشورهای عربی خلیج فارس در پاریس و سپس نشست سران عربی در کمپ دیوید نشان از رونمایی از یک استراتژی جدید منطقه ای از سوی آمریکا و غرب دارد. نشانه هایی در این تحولات وجود دارد که برای آینده منطقه جمهوری اسلامی ایران خوشایند نخواهد بود. در تاریخ ادبیات سیاسی خاورمیانه نام کمپ دیوید حاوی مفاهیم آشکار و معنا داری است. باید دید در کمپ دیوید دوم چه کشوری جای اسراییل را در مقابل اعراب خواهد گرفت که البته پاسخ روشن است.
3- حضور بخشی از کادر دیپلماسی هسته ای آمریکا در مذاکرات پاریس خصوصاً وزیر انرژی آمریکا که گفت و گوهای فنی بسیاری را با رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در همین اواخر داشته است از نقاط ابهام حرکتی است که در سایه دیپلماسی سکوت جمهوری اسلامی در حال انجام است. شکی نیست که تیم هسته ای آمریکا و نمایندگان فرانسوی ها نکته ای را در انتقال هر آنچه که در مذاکرات گذشته است از قلم نخواهند انداخت.
4- نکته حایز اهمیت شباهت این تحرکات به شکل گیری و پیدایش یک تحول بزرگ در منطقه است. آمریکایی ها تلاش دارند تا یک مجموعه قدرتمند و پیوسته سیاسی و نظامی جدید را در منطقه ایجاد کنند تا از این طریق ضعف فقدان یک نیروی خنثی کننده در برابر اوج گیری قدرت و افزایش سطح تاثیرگذاری ایران را پوشش دهد. لازم به ذکر نیست که بسیاری از اندیشکده ها و استراتژیست های آمریکایی هنوز از سرنگونی رژیم صدام به دلیل بر هم خوردن نظم و موازنه دهها ساله منطقه حیران و متحیرند.
به همین دلیل در تلاشند تا بلوک جدیدی در منطقه و با حضور بازیگران منطقه ای و خارج نزدیک در خاورمیانه نظیر مصر، ترکیه و اردن را درگیر ایجاد بالانس قوا در برابر ایران سازند. برای رسیدن به این هدف ضرورت ایجاب می کند تا رقابت تسلیحاتی با شدت هر چه تمامتر دنبال شود. کشورهای منطقه با سلاح های مدرن تر و بیشتر تجهیز و صدها میلیارد دلار به اقتصادهای آسیب دیده غربی ها سرازیر و قابلیت دفاعی کشورهای پیرامونی ایران به طرز چشمگیری افزایش یابد. این امر می تواند منجر به کاهش حضور نظامی غرب در منطقه شده و همان گونه که در عراق تجربه شد واستراتژی اوباما نیز بر آن تاکید دارد، کنترل بحران های منطقه ای به دست نیروهای تقویت شده وابسته به غرب واگذار شود و آمریکایی ها کمترین نقش را در صرف هزینه های نظامی و حضور نیروهای رزمی خود در میادین بحران زده داشته باشند.
تحقق این نگرش مساوی خواهد شد با بسته شدن دست ایران در حمایت از جریانات مقاومت در خاورمیانه و وادار ساختن ایران به پررنگ تر ساختن نگاه به درون. این فرایند یعنی مهار و انزوای ایران در درون مرزهای خود. سیاستی که درباره روس ها به اجرا درآمد و امروز روسیه ناچار است در مرزهای داخلی از امنیت خود دفاع کند. برای تکمیل این پروسه باید در انتظار تغییرات بزرگ میدانی در مناطق بحران زده و جنگی بود. اتحاد عربستان و ترکیه و ورود مستقیم آمریکا به مرحله براندازی قطعی حکومت بشار اسد در سوریه و ایجاد شکل جدیدی از اتحاد مخالفان ضد سوری و حمایت گسترده برای محوریت بخشی به تروریست های ارتش آزاد و جبهه النصره(ترجمه تروریست خوب – تروریست بد) بخشی از این تغییرات است.
ورود مستقیم ترکیه به معادلات نظامی در سوریه با هدف براندازی دولت سوریه که با همراهی و پشتیبانی سعودی ها و عاملیت ترک ها انجام می پذیرد نقطه خطرناکی است که می تواند در شکل گیری شرایط جدید در منطقه موثر باشد.
بر این اساس باید منتظر تفکیک تروریست های فعال در عراق و سوریه بود. تکفیری های داعش و القاعده در این صورت به سمت عراق سرازیر خواهند شد و نیروهایی که توسط ترک ها و آمریکایی ها سازماندهی و آموزش دیده اند با دخالت مستقیم ترکیه برای سرنگونی دولت سوریه حرکت این روندبا تشدید اعزام هزاران تروریست اجاره ای که توسط ترکیه از اقصی نقاط جهان استخدام شده اند و تشدید درگیری ها در سوریه و عراق آغاز شده است.
در عراق نیز با اجرای طرح تجزیه، بخش های تحت سیطره اکراد و سنی ها(داعش و القاعده) و شیعیان به تحقق نزدیک تر می شود. همه این تحولات در گرو مهار ایران است و هیچ عاملی امروز به اندازه بی توجهی به اتفاقاتی که در شرف وقوع است نمی تواند در تضعیف نفوذ و محدودسازی ایران موثر باشد. هر اندازه که منافع ملی کشور به نتایج مذاکرات هسته ای وابسته تر شود به همان میزان سطح آسیب پذیری افزایش می یابد. به خاطر داشته باشیم دیپلماسی ایران تا به امروز در برابر هر آنچه که در منطقه می گذرد ساکت است.
اتفاقات بزرگی در حال تکوین و تحقق است که هیچ یک از آن ها به نفع ما نیست. باید هوشیار بود. دشمنان ایران برای شش ماه آینده به دنبال داغ کردن خاورمیانه هستند و غفلت از وقایعی که در حال شکل گیری و سازماندهی است نیازمند طرح های پدافندی و آفندی در قواره های استراتژیک است.
* منبع: سایت خبری الف
** اول ** 1337
20/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]