واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نمایشگاه بیستم و چهره اقتصاد فردای ایران-سیدهادی میر باقری* آمار و اعداد به روشنی از یک اتفاق بزرگ خبر می دهد: 600 شرکت از 29 کشور. این، تعداد میهمانانی است که در نمایشگاه بین المللی نفت تهران گردآمده اند. به عبارت دیگر اجتماع بزرگ نفتی تهران هیچ غایبی نداشته است.
فهرست منتشر شده از ترکیب میهمانان گویای آن است که سرمایه گذاران و صاحبان صنایع نفتی از هر 5 قاره جهان حضور داشته اند و در این میان حضور نمایندگان غول های انرژی امریکا و اروپا بیش از دیگران نگاه ها را به خود جلب کرد. اما همه اهمیت این رویداد نفتی در عده و عدد شرکت کنندگان خلاصه نمی شود. نکته مهم تر این است که این رقابت جویی برای حضور در ضیافت انرژی تهران در حالی صورت گرفته است که نفت ایران هنوز در کانون تحریم ها قرار دارد و مجوزهای بین المللی برای سرمایه گذاری و شرکت کمپانی های خارجی در میادین نفت و گاز ایران صادر نشده است.
در واقع بازیگران اقتصاد و انرژی در غرب منتظر تیرماه و توافق نهایی ایران و 1+5 نماندند.
برای فهم این نکته کافی است در گزارش هایی که رسانه های برتر اروپا و امریکا از این نمایشگاه منتشر کردند تأمل شود. این رسانه ها از نمایشگاه بین المللی مذکور به عنوان تابلویی از چرخش نگاه جدید غرب تعبیر کرده اند. با آنکه قبل از این، خبرهای بسیاری از اشتیاق سرمایه گذاران امریکایی و اروپایی به حضور دوباره در ایران اعلام شده بود اما هیچ کدام به اندازه صف بلند میهمانان اردیبهشت ماه تهران این موضوع را جلوی دیدگان افکار عمومی مجسم نکرد. روحانی و وزیر نفت اش(بیژن زنگنه) در روزهای گذشته بارها از نامه ها و پیام های رد و بدل شده طرف های غربی برای فعالیت اقتصادی در ایران سخن گفته بودند اما بعد از عزیمت کاروان پرتعداد مقام ها و مهندسان نفتی اروپایی، امریکایی و آسیایی در نمایشگاه بین المللی بود که ابعاد این اشتیاق روشن تر شد.
اغلب رسانه ها و ژورنال های پرآوازه اقتصادی مثل وال استریت ژورنال، فایننشال تایمز، بلومبرگ، رویتر و اکونومیست همزمان با عزیمت کـــاروان سرمایه گذاران انرژی به تهران، مقاله ها و گزارش های جالب توجهی را به ایران بعد از تحریم اختصاص دادند.
با آنکه نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی سابقه ای 20 ساله دارد اما به گفته این گزارشگران هیچ گاه این اندازه خبر ساز نشده بود. در تحلیل کارشناسان اروپایی از نمایشگاه بهار امسال تهران این نکته قابل تأمل است که آنها تأکید کرده اند که نفس حضور 600 شرکت و سرمایه گذار آن هم از کشورهای مدعی در عرصه اقتصاد نشان از این دارد که از دید جامعه جهانی مسأله هسته ای ایران پایان یافته است. به عبارت دیگر از نگاه آنها مسیری که دیپلماسی ایران و گروه 1+5 در پیش گرفته اند مسیری برگشت ناپذیر برای تفاهم و همکاری است. نباید از نظر دور داشت که شرکت های بزرگ نفتی زمانی دعوت ایران را اجابت کردند که هنوز دیپلمات های دو طرف در حال نگارش متن نهایی توافق هسته ای هستند.
به گفته ناظران انرژی اکنون از نگاه بزرگان اقتصاد غرب همه چیز برای شروع فعالیت بویژه در میدان های نفت و گاز ایران مهیا است زیرا مشخص شده است که با امضای توافق نهایی در تابستان پیش رو، دیوار بلند بسیاری از تحریم های بین المللی علیه ایران فرو خواهد ریخت.
بنابراین در تحلیل آنچه در نمایشگاه بین المللی تهران گذشت می توان گفت که این اتفاق تا حدود زیادی بیان کننده چشم انداز صنعت نفت و گاز در فردای پس از تحریم های بین المللی را روشن کرد. در این باره کافی است که موقعیت نمایشگاه در دولت اعتدال با استقبال کم فروغ شرکت های اروپایی از نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی تهران در دولت های نهم و دهم طی چند سال گذشته قیاس گردد. نمایشگاه بیستم در دولت روحانی در شرایطی برگزار شده که رویدادهای مهمی در عرصه اقتصاد و انرژی منطق و جهان در حال وقوع است. اکنون طرف ایرانی این فرصت طلایی را به دست آورده که با بهره گیری هوشمندانه از تلاطمات سیاسی در کشورهای نفتخیز منطقه و بی ثباتی ایجاد شده در بازار نفتی خلیج فارس و نیز کشمکش های موجود میان روسیه به عنوان یکی از بزرگترین صادرکننده انرژی جایگاه حقیقی خود را بازیابد و آرزوی بازگشت مشتریان از دست رفته انرژی ایران را محقق سازد و از سوی دیگر حضور پررنگ افراد و شرکت های سرمایه گذار خارجی را در چارچوب قراردادهای مبتنی بر منافع ملی رسمیت بخشد. با اتفاقاتی که اکنون در بیستمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی رخ داده ظرفیت تازه و فرصت مغتنمی در اختیار نهادهای دست اندرکار جهت برنامه ریزی جدی و حضور مؤثر ایران در بازارهای نفتی منطقه ای و جهانی فراهم شده است.
*تحلیلگر انرژی
*روزنامه ایران/شنبه 19 اردیبهشت 1394
19/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]