تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 2 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):خير دنيا و آخرت با دانش است و شرّ دنيا و آخرت با نادانى. 
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1832375286




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

فارس گزارش می‌دهد بخشش زندگی به نقش‌های جاویدان


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش می‌دهد
بخشش زندگی به نقش‌های جاویدان
جشنواره فرهنگ و هنر اقوام ایرانی بستری برای بخشش زندگی به نقش‌های جاویدان است.

خبرگزاری فارس: بخشش زندگی به نقش‌های جاویدان



به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج، چند روزی است حال و هوای شهر فرهنگی سنندج با حضور اقوام مختلف ایران زمین فرهنگی‌تر شده است، شور و شوقی عجیب خیابان‌های منتهی به برگزاری دو جشنواره موسیقی و پوشش‌های بومی در سنندج را فراگرفته است.

حضور جوانان در جلوی سینما بهمن و انتظار آنان برای آغاز پنل‌های تخصصی و اجرای گروه‌های موسیقی از یک سو و حضور اقشار مختلف مردم از پیر و جوان زن و مرد در غرفه‌های در هم‌تنیده و زنجیروار پوشش‌های اقوام در خانه کرد از سوی دیگر شور اشتیاق و زیبایی خاصی به شهر سنندج که به حق زیبنده معرفی شدن به عنوان «پایتخت فرهنگی کشور» را دارد، داده است. سنندج میزبان آواها و نواهای اقوام ایران زمین است و حضور بیشتر قومیت‌ها در لباس‌های محلی در خانه کُرد که نمادی از مردم‌شناسی منطقه کردستان است ساعت‌ها چشمان هر بیننده‌ای را به تحسین وامی‌دارد. در سومین روز از برگزاری جشنواره هنر و فرهنگ اقوام ایران زمینی برای دیدن نمایشگاه پوشش اقوام ایرانی راهی خانه کُرد سنندج می‌شوم، با وجود اینکه ساعت‌های اولیه آغاز به کار آخرین روز برگزاری این نمایشگاه است، حضور مردم میهمان‌نواز سنندج در غرفه‌های استان‌های مختلف چشم‌گیر است. محیط قدیمی خانه کُرد و پوشش زیبای غرفه‌داران که بیشتر آنها از لباس‌های محلی دیارشان استفاده کرده‌اند در کنار صدای روح نواز آب که از فواره حوض وسط حیاط به گوش می‌رسد روح انسان را نوازش می‌دهد. گویش‌ها نیز همچون لباس‌ها کمی نه بسیار متفاوت‌تر از دنیای بیرون چهار دیواری خانه کُرد است، اینجا میهمان و میزبان معنی ندارد و هرکس در گوشه‌ای دنیایی از حرف و سنت از دیار خود را برای میهمانان و بازدیدکنندگان به نمایش گذاشته است؛ به گونه‌ای که در غرفه سمنان و کرمانشاه و اصفهان دیگر سنندجی بودن و در شهر سنندج حضور داشتن را فراموش و به دورترین نقطه‌های کشور که کیلومترها از کردستان فاصله دارند در یک لحظه سفر می‌کنی. به رسم میهمان‌نوازی با وجود اینکه نخستین غرفه‌های ورودی به محوطه نمایشگاه را غرفه‌های کردستان تشکیل می‌دهند به سراغ غرفه «ژئوپارک جهانی قشم» می‌روم.

لباس زیبای دیار خود را به تن دارند و از اینکه در چنین جشنواره‌ای آن هم در دیار زیبایی‌های چهار فصل استان فرهنگی کردستان حضور یافته‌اند ابراز خرسندی و رضایت می‌کنند. دوری از دیار خود را به خاطر میهمان‌نوازی و چهره گشاده‌روی میزبانان احساس نمی‌کنند و از اینکه قرار است هر ساله در قالب چنین جشنواره‌ای در کردستان و در کنار سایر اقوام ایران زمین حضور یابند خدا را شاکر هستند. غرفه کردستان نیز حال و هوای گذشته‌های دوری را دارد که انگار گذشت ایام و ورود فرهنگ بیگانه آن را به دست فراموشی سپرده است.

لباس و پوشش کُردی با سکه‌های قدیمی، کمربند و گردن‌آویزهایی که از گذشتگان دور به یادگار مانده و امروز در قالب این نمایشگاه بر تن مانکن‌های بلندقامت به چشمان بازدیدکنندگان چشمک می‌زنند. سراغ آوات حسینی طراح لباس‌های غرفه کردستان می‌رویم تا نقاط مثبت و منفی برگزاری این جشنواره را از وی جویا شویم. لباس کُردی به تن دارد و برگزاری چنین جشنواره را به تنهایی بزرگترین نقطه قوت برای استان و مسئولان عنوان می‌کند و می‌گوید: بدون تردید برگزاری چنین جشنواره‌های آن هم در نخستین گام بدون شک کاستی‌هایی دارد، اما نقاط مثبت این حرکت فرهنگی و ارزشی این کاستی‌ها را به چشم نمی‌آورد. وی استقبال مردم از نمایشگاه را قابل توجه ارزیابی کرد و افزود: حضور جوانان در نمایشگاه موجب شده تا حدودی با فرهنگ و سنت‌های اصیلی که چندان آگاهی از آن ندارند آشنا شوند. این طراح لباس‌های غرفه کردستان یادآور شد: قطعاً این مهم در ترویج و ماندگاری این آیین و سنت‌های قدیمی که ریشه در فرهنگ و اصالت مردمان ایران زمین دارد نقش بسزایی خواهد داشت. حسینی تأکید کرد: در معرض دید گذاشتن این لباس‌ها و بیان و تکرار آداب و رسوم‌های قدیمی قطعا می‌تواند در ذهن مخاطبین تاثیر بگذارد و بستری برای جاگیزین کردن این فرهنگ‌های ارزشی به جای ضد فرهنگ‌هایی باشد که امروز در قالب رسانه‌ها به الگوی جوانان ما تبدیل می‌شود. وی از لباس کُردی به عنوان یکی از محجبه‌ترین و زیباترین پوشش‌ها نام برد و گفت: نوآوری در پوشش کردی به شرط آنکه چهارچوب اصلی آن را خدشه‌دار نکند موجب جذب جوانان به سمت استفاده از این پوشش‌ها می‌شود.. این طراح لباس‌های غرفه کردستان در مورد میزان حمایت مسئولان از شرکت‌کنندگان در این نمایشگاه نیز گفت: برگزاری چنین جشنواره و راه‌اندازی این نمایشگاه خود به خود یکی بزرگترین حمایتی است که مسئولان می‌توانستند برای حفظ و ماندگاری سنت‌ها، آداب و فرهنگ اقوام ایرانی داشته باشند. حسینی در پایان می‌گوید: رفتار مسئولان در بازدید از غرفه‌ها نیز بسیار دلگرم کننده بود و امیدواریم این حرکت فرهنگی با تلاش مردم و حمایت مسئولان به همین نقطه ختم نشده و ادامه داشته باشد. فاصله کردستان تا لرستان را در زمان کمتر از چند دقیقه طی می‌کنم، و وارد دنیای فرهنگ‌ها و آداب زیبای مردمان خون گرم لرستان می‌شوم.

معصومه زهرابی مسئول غرفه لرستان است که به قول خودش سال‌های زیادی در راستای ماندگار و حفظ پوشش و فرهنگ مردمان دیارش تلاش کرده است.. از وی در مورد سنت‌ها و فرهنگ مردم دیارش و اینکه آیا این سنت‌ها هنوز در لرستان پویایی دارد یا نه می‌پرسم.. با انگشت اشاره ما را به سمت میزی که چندین جفت عروسک روی آن چیده هدایت می‌کند، خودش نیز همراهم می‌شود.. زندگی و چند سنت قدیمی لرستانی‌ها با انواع پوشش‌های آنها را در قالب همین نمایشگاه به نمایش گذاشته است.. پوشش سیاه به تن چندین عروسک را نشان از یک سنت بسیار قدیمی در بین اقوام لر معرفی می‌کند و می‌گوید... در برخی قسمت‌های لرستان گره‌ای که پشت روسری زنان عزادار زده می‌شود را تنها صاحبان اصلی عزا می‌توانند باز کنند و در غیر اینصورت حق باز کردن آن را ندارند و باید ماه‌ها و حتی سال‌ها عزادار بمانند.. کمی آن طرف‌تر در وسط غرفه آئین عروسی برپاست و مردان و زنان رخت و لباس شاد عروسی به تن کرده‌اند... برگزاری مراسم‌های عروسی در طول هفت شبانه روز، مراسم سلام داماد و حنابندان از سنت‌های زیبایی عروسی در لرستان بود که خانم زهرابی به صورت مختصر به هر کدام اشاره کرد.. دو کودک با سری تراشیده که تنها چند تار مو در جلوی سرشان باقی مانده از دیگر عروسک‌هایی است که در غرفه لرستان ذهنم را به خود مشغول می‌کند از خانم زهرابی که می‌پرسم می‌گوید: به خاطر اینکه امراضی که از ناحیه سر بر کودکان لر در زمان قدیم آسیب وارد می‌کرد، تراشیدن سر و بستن مروارید آبی به چند تار موی باقیمانده آنها رسم بوده است.. وی با بیان اینکه این سنت‌ها و حتی پوشش‌های قدیمی امروز در لرستان منسوخ شده است می‌گوید: بیشتر بخش‌هایی از لرستان مانند بختیاری‌ها اصالت خود را حفظ کرده‌اند. وی در ادامه برگزاری جشنواره فرهنگ و هنر اقوام را حرکتی ارزشمند در راستای حفظ و ماندگاری سنت‌ها و آیین‌های قدیمی اقوام ایرانی بیان کرد و افزود: باید با چنین حرکت‌های فرهنگی بستر حفظ هویت و لباس اصیل قومیت‌های ایران زمین را فراهم کنیم.

وی افزود: سرزمین ایران کان مد است و می‌توان بهترین و زیباترین طرح‌ها را از آن بیرون آورد؛ تا جایی که امروز بسیاری از کشورهای خارجی برای نوآوری در این حوزه از فرم و تیپ لباس‌های ما استفاده می‌کنند. وی با بیان اینکه باید شیک‌پوشی را به جوانان یاد بدهیم افزود: نقش رسانه‌ها در این حوزه بسیار حیاتی است که متاسفانه شاهد برخی کم‌کاری و بی‌مهری‌هایی در این حوزه هستیم. به گفته وی، در سریال‌ها و فیلم‌هایی که ساخته می‌شود، باید لباس قومیت‌ها را در قالب نقش‌های مهم و افرادی که دارای جایگاه اجتماعی بالایی هستند به تصویر کشیده شود، نه یک مشت گدا و بیچاره که از لحاظ اجتماعی نیز نقش منفی را در این برنامه‌ها ایفا می‌کنند. وی با بیان اینکه برگزاری این نمایشگاه‌ها حرکت بسیار مطلوبی در راستای آشنایی اقشار مختلف مردم با فرهنگ و آداب غنی ایرانیان است، خاطرنشان کرد: برگزاری مکان جشنواره اقوام در هر نقطه کشور که باشد مهم نیست، چرا که هدف ما معرفی این فرهنگ‌های غنی و بی‌مانند است که نباید اجازه دهیم فراموش شود. حسین رحمتی که حاصل 16 سال تلاش از جستجو جمع‌آوری لباس‌های قدیمی را در قالب غرفه‌ای در نخستین جشنواره اقوام ایرانی به نمایش گذاشته است، خودش را فرهنگ‌یار مرکز تحقیقات صدا و سیما معرفی می‌کند و با روی باز از میهمانانش استقبال می‌کند. در گام نخست کتابی را با عنوان آواهای کار کشاورزی و شبانی منطقه شاهرود که مقالاتی از وی در آن به چاپ رسیده برای معرفی بیشتر خودش به ما نشان می‌دهد. لباس‌ها و وسایل غرفه بسیار قدیمی است و به راحتی می‌توان دریافت که امروز از چنین پوشش‌هایی در دیارش استفاده چندانی نمی‌شود... آینه‌ای کوچک و قدیمی که درهایی آن از دو طرف باز می‌شود در میان آن همه وسایل قدیمی نظرم را به خود جلب می‌کند این بود که در مورد جنبه‌های استفاده آن را از آقای رحمتی می‌پرسم. و چه زیبا در پاسخ به سئوالم، به گذشته بازمی‌گردد و آن را یکی از میراث‌های قدیمی مربوط به سنت‌های دور نیاکانشان لقب می‌دهد. آینه کوچک عروس است که شبیه آینه بزرگی است که در اتاق عروس گذاشته می‌شود و بنا به رسمی قدیمی از بزرگانشان جز داماد و عروس حق نگاه کردن درون آن را ندارند تا مبادا روحی ناپاک بر زندگی زوج جوان سایه اندازد.. می‌گوید گذشتگان ما آئین و مراسم‌های زیبایی داشته‌اند که متاسفانه امروز دستخوش تغییرات دوران شده و در میان صفحات ورق خورده تاریخ محو شده‌اند... تنها می‌توان آثار کمرنگ این سنت‌های قدیمی را که هرکدام دنیایی از حرف و سخن دارند در روستاهای دور افتاده استان‌ها یافت که به دلیل دور بودن از محیط شهر هنوز به صورت کامل حذف نشده‌اند.. وی در مورد کیفیت برگزاری جشنواره فرهنگ و هنر اقوام ایرانی هم با بیان اینکه در 25 جشنواره در طول سال‌های فعالیتم در این عرصه شرکت داشته‌ام، گفت: هرچند این جشنواره گام نخست خود را در چند روز اخیر طی کرد اما از لحاظ کمی و کیفی جای تقدیر دارد. وی افزود: طبیعت زیبا در کنار مردم خونگرم و آرام شهر سنندج دست در دست هم داد تا خاطره‌ای بسیار خوب را در ذهن همه ما که از استان‌های مختلف برای حضور در این جشنواره مسیرهای طولانی را طی کرده بودیم باقی بگذارد. وی تصریح کرد: برگزاری این جشنواره ظرفیت بسیار خوبی بود که در کنار هم با سنت‌های قدیمی قومیت‌های مختلف کشور آشنا شویم. وی با بیان اینکه سال‌ها آرزوی سفر به کردستان را داشتم و این جشنواره این بستر را برایم فراهم کرد، بیان داشت: در این سفر به یقین پیدا کردم هر انچه در مورد زیبایی‌ها و مردم باصفا و مهمان‌نواز کردستان گفته می‌شود کاملا بجاست.

و حرف آخر... کتاب نخستین جشنواره فرهنگ و هنر اقوام ایرانی تا ساعاتی دیگر در کردستان بسته می‌شود، اما بدون شک برگزاری این جشنواره هرچند در برخی از جهات بنا به گفته شرکت کنندگان و مسئولان شاید نقاط ضعیفی هم داشته باشد، اما آنچه مسلم است بستر خوبی را برای بها دادن به آئین‌ها و سنت‌های زیبای اقوام ایرانی فراهم ساخت و مردم خونگرم، مهمان‌نواز و فرهنگی کردستان را بیش از پیش به هموطنانمان در استان‌های مختلف کشور شناساند. بدون شک استمرار چنین برنامه‌هایی با تلاش بیش از پیش در راستای ارتقای سطح کمی و کیفی آن از برگزاری خود جشنواره اهمیت بیشتری دارد که امیدواریم به همت مسئولان و با حمایت مردم این حرکت همچنان مستمر بماند و به ایستگاه آخر در این روز پایانی قناعت نکند. چرا که جشنواره فرهنگ و هنر اقوام ایرانی در حقیقت بستری برای بخشش زندگی به نقش‌های جاویدان است. انتهای پیام/79002/ذ40

94/02/18 - 13:09





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 121]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن