واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تلاش ترکیه برای دریافت تخفیف در بهای گاز صادراتی روسیه ایرنا - آنکارا - در حالی که هنوز از نهایی شدن مذاکرات شرکت سهامی خطوط لوله نفت و گاز ترکیه (بوتاش) با شرکت گاز روسیه (گازپروم) خبری منتشر نشده است، اما رسانه های ترکیه از موفقیت بخش خصوصی ترکیه در خرید آزاد گاز از روسیه با 30 درصد تخفیف خبر می دهند.
به گزارش ایرنا، «تانر یلدیز» وزیر انرژی ترکیه اوایل اسفند ماه سال گذشته اعلام کرد: بر مبنای قراردادی که شرکت دولتی بوتاش با شرکت گازپروم امضا کرده، آنکارا از تخفیف قابل توجهی در بهای گاز خریداری شده برخوردار می شود.
به گفته یلدیز، روسیه ابتدا 6 درصد در نرخ گاز صادراتی به ترکیه تخفیف خواهد داد و سپس این میزان افزایش می یابد.
در حالی که ترکیه انتظار دریافت تخفیف 15 درصدی در نرخ گاز صادراتی روسیه را داشت، اما گفته می شود که گازپروم مایل نیست بیش از 10 درصد به ترکیه تخفیف بدهد.
آنکارا چندین سال است از ایران نیز به عنوان دومین کشور بزرگ صادر کننده گاز به ترکیه، درخواست کرده است که تعدیل هایی در نرخ گاز صادراتی خود درنظر بگیرد که به دنبال بی نتیجه ماندن این درخواست، موضوع را به داوری بین المللی ارجاع داده و انتظار می رود در ماه جاری (مه) نتیجه قطعی آن اعلام شود.
از سوی دیگر با توجه به قانون آزادسازی بازار انرژی در ترکیه، دولت آنکارا در دوره اخیر با خودداری از تمدید قرارداد واردات گاز از روسیه از طریق خط لوله غربی که با عبور از بلغارستان وارد خاک این کشور می شود، به شرکت های خصوصی اجازه داده است که سالانه تا سقف 4 میلیارد مترمکعب گاز از طریق این خط خریداری کنند.
روزنامه ملیت روز چهارشنبه نوشت: مذاکرات سه ماهه شرکت های خصوصی ترکیه با گازپروم روسیه به نتیجه رسیده و شرکت های ترک توانسته اند با گازپروم به توافق اصولی دست یابند.
به نوشته این روزنامه، قرار است بهای گاز صادراتی روسیه به ترکیه از طریق این خط لوله به طور مرحله ای با 30 درصد کاهش از 374 دلار به 260 دلار در هر هزار متر مکعب کاهش یابد.
گازپروم سال گذشته با لحاظ نوسانات شدید در نرخ ارزها و تنگنای شرکت های ترک، صرفا برای یک دوره یک ساله تعدیل در نرخ گاز را پذیرفته بود.
این در حالی است که در سال جاری میلادی (2015)، به علت افت شدید ارزش لیر ترک در برابر دلار، شرکت های وارد کننده گاز بیش از گذشته تحت فشار قرار گرفتند.
بر اساس این گزارش، بخش خصوصی ترکیه دوباره با گازپروم بر سر میز مذاکره نشسته و در خصوص تعدیل 25 درصدی در نرخ گاز برای سه ماهه نخست سال جاری میلادی به توافق رسیدند.
گفته می شود گازپروم در نظر دارد در سه ماهه دوم، سوم و چهارم سال جاری نیز با توجه به تغییرات جهانی بهای نفت، در نرخ گاز صادراتی به بخش خصوصی ترکیه تجدید نظر کند.
ترکیه از طریق خط لوله غربی سالانه 4 میلیارد مترمکعب گاز وارد می کند.
که تقریبا برابر با 98 درصد نیاز این کشور به گاز طبیعی است.
روسیه به عنوان بزرگترین تامین کننده گاز ترکیه، افزون بر خط غربی، از طریق خط لوله موسوم به جریان آبی در بستر دریای سیاه نیز سالانه 16 میلیارد متر مکعب گاز به ترکیه صادر می کند.
جمهوری اسلامی ایران بعد از روسیه دومین صادرکننده بزرگ گاز به ترکیه به شمار می رود که نزدیک به 20 درصد تقاضای گاز ترکیه را تامین می کند.
بر اساس اطلاعات سازمان تنظیم بازار انرژی ترکیه، این کشور در سال 2013 میلادی 58 درصد از واردات گاز خود را از روسیه تامین کرده است.
با توجه به تامین شدن بیش از 40 درصد برق ترکیه از نیروگاه های گازی، پایداری در واردات گاز برای این کشور از اهمیت حیاتی برخوردار است.
خاورم**2011**1486**1010
16/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 121]