واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: در انتظار پيشنهاد اسپانسرهاي مطرح خارجي تيم ملي تا جامجهاني «دايي» ميپوشد
جام جم آنلاين: رقابت شركتهاي توليدكننده لباس ورزشي براي تامين لباس تيم ملي فوتبال از گذشته وجود داشته است. تنها در 2 دوره مربوط به جامهاي جهاني 1998 فرانسه و 2006 آلمان يك شركت خارجي توانست گوي سبقت را از رقباي ايراني بربايد تا مليپوشان فوتبال با لباسهاي توليدي اين شركت بينالمللي در اين 2 جام جهاني حاضر شوند.
هرچند در فوتبال دنيا مرسوم است كه توليديهاي لباس با فدراسيونهاي فوتبال قراردادهاي بلندمدت ميبندند، اما تيم ملي ايران تنها در جامهاي جهاني با لباسهاي توليدي پوما حاضر شد و در باقي زمانها شركتهاي ايراني وظيفه تامين لباس تيم ملي را به عهده گرفتهاند.
پس از مشخص شدن رئيس فدراسيون فوتبال و در نتيجه آن سرمربي تيم ملي، دوباره اين روزها بحث تعيين شركت تامينكننده لباس تيم ملي داغ شده است.
از آنجا كه سرمربي تيم ملي صاحب كارخانه توليدكننده لباس ورزشي دايي است، شنيده ميشود تيم ملي در ادامه راه مسابقات مقدماتي جام جهاني لباسهاي توليدي مجيد را از تن بيرون ميكند و با لباسهاي توليدي دايي در ميادين ظاهر ميشود.
در حالي كه توليديهاي خارجي مثل آديداس و پوما علاوه بر تامين لباس تيمهاي ملي كشورهاي مختلف، مبلغي را هم به عنوان قرارداد به فدراسيونهاي مربوط پرداخت ميكنند؛ اما شركتهاي توليدي داخلي قادر به پرداخت اين مبلغ نيستند و در بهترين حالت فقط ميتوانند البسه موردنياز تيمهاي ملي ردههاي سني مختلف را تامين كنند. صادق درودگر، مسوول بازاريابي و ماركتينگ دوره گذشته فدراسيون فوتبال ميگويد: اولين قرارداد رسمي با شركت توليدي بينالمللي پوما در زمان رياست صفايي فراهاني بر فدراسيون فوتبال منعقد شد.
در آن دوره شركت پوما تنها به تامين لباس تيم ملي فوتبال متعهد شد و در اين ميان، هيچ پولي مبادله نشد، اما در زمان رياست دادكان، فدراسيون در 2 برهه زماني مختلف براي تامين لباس تيم ملي قرارداد بست. يكي قرارداد با شركت ايرانول به عنوان اسپانسر اصلي تيمهاي ملي فوتبال بود.
اين شركت علاوه بر اين كه حدود 3 ميليارد تومان لباس ازجمله كت و شلوار، كفش، چمدان و لباس كامل ورزشي براي تيمهاي ملي فوتبال تامين كرد، مبلغ يك ميليارد و 300ميليون تومان هم به فدراسيون پرداخت كرد. البته مخالفت مددي، رئيس وقت سازمان تامين اجتماعي كه شركت نفتي ايرانول يكي از زيرشاخههاي اين سازمان بود، باعث شد ادامه همكاي فدراسيون فوتبال با ايرانول عملي نشود و قرارداد 2 ميليارد توماني فدراسيون فوتبال و ايرانول به حالت تعليق در آيد. در اين زمان بود كه دادكان براي تامين لباس تيم ملي به سراغ شركت پوما رفت.
درودگر از مذاكره همزمان با آديداس در آن مقطع خبر ميدهد و ميگويد: پيشنهاد پوما بهتر بود، اضافه بر اين كه اين شركت بتازگي در ايران نمايندگي رسمي تاسيس كرده و حتي وحيد شمسايي را به عنوان اسپانسر انتخاب كرده بود.
درودگر به پوشيدن لباس دايي از سوي تيم ملي در برههاي از زمان رياست دادكان بر فدراسيون اشاره ميكند و ميگويد: در آن زمان ما با كمپاني دايي طرف نبوديم. قرارداد ما با ايرانول بود و اين شركت خودش كمپاني دايي را انتخاب كرده بود. اگر در فدراسيون فوتبال ثبات وجود داشته باشد، اسپانسرها هم براي سرمايهگذاري رغبت بيشتري خواهند داشت.
شكاري و مجيد، دو توليدي ايراني كه لباسهاي تيمهاي ملي پايه و بزرگسالان ايران را در چند ماه گذشته تامين كردهاند، از تصميم ناگهاني فدراسيون فوتبال براي كنار گذاشتن آنها و عقد قرارداد با شركتهاي ديگر ناراحتند. مجيد ساعديفر، پزشك سابق تيم ملي و مدير شركت توليدي پوشاك مجيد ميگويد: پس از آن كه قرارداد فدراسيون فوتبال با شركت پوما تمام شد، از طرف فدراسيون با من تماس گرفته شد تا لباس تيم ملي را تامين كنم.
بر حسب وظيفهاي كه احساس ميكردم، بدون عقد قرارداد تنها براساس تعهد لفظي با شخص كفاشيان لباس تيم ملي ايران را از بهترين پارچه روز دنيا و با آخرين فناوري توليد كردم. تا آنجا كه من ميدانم، جز شركت پوما ديگر توليديهايي كه لباس تيم ملي را تامين كردهاند، از بابت قراردادهايشان مبالغي دريافت كردهاند. من نهتنها پولي نگرفتم، بلكه هم اكنون بيش از 300ميليون تومان پارچه براي لباس تيم ملي انبار كردهام و پشت كردن فدراسيون فوتبال به كمپاني مجيد خسارت بزرگي از اين نظر به من وارد ميكند.
آنچه مسلم است، تيم ملي ديگر لباسهاي مجيد را بر تن نميكند و بنابراين شايعه پوشيدن پيراهنهاي دايي قوت ميگيرد. حتي گفته ميشود فدراسيون از بابت تامين لباس تيم ملي مبلغي را هم به كمپاني دايي پرداخت ميكند. براي روشن شدن ابهامات به سراغ محمددرخشان رفتيم.
رئيس سابق فدراسيون جودو حالا پس از كنار رفتن از اين فدراسيون به عنوان رئيس كميته بازاريابي فدراسيون فوتبال مشغول شده و مسووليت بستن قرارداد با اسپانسرها و كمپانيهاي توليد كننده لباس را بهعهده گرفته است. درخشان خبر قرارداد فدراسيون فوتبال با دايي را كذب محض ميخواند و ميگويد: نه قراردادي بستهايم و نه قرار است پولي به اين كمپاني پرداخت كنيم.
در حال بررسي پيشنهادها براي تامين لباس تيم ملي هستيم. اين پيشنهادها عمدتا از جانب شركتهاي خارجي است و بايد ببينيم شركتهاي ايراني هم توانايي رقابت با پيشنهادهاي خارجي را دارند يا خير درخشان اين مرحله از كار كميته بازاريابي را به برگزاري مزايده شبيه ميداند و ادامه ميدهد: بايد به بهترين پيشنهاد پاسخ مثبت بدهيم پيشنهادي كه بهترين آورده را براي تيم ملي فوتبال ايران داشته باشد.
آديداس، پوما و آل اسپورت اصليترين پيشنهادهاي خارجي براي تامين لباس تيم ملي فوتبال ايران هستند. درخشان اين فرضيه را هم محتمل ميداند كه تيم ملي در ادامه راه مسابقات مقدماتي جام جهاني با پيراهن يكي از توليديهاي داخلي در ميادين ظاهر ميشود و پس از صعود قريب به يقين تيم ملي از اين مرحله، فدراسيون فوتبال به پيشنهادهاي پروپيمانتر شركتهاي خارجي پاسخ مثبت دهد.
با شنيدن صحبتهاي درخشان دوباره به اين نتيجه رسيديم كه احتمال پوشيدن پيراهن دايي از سوي تيمملي در مسابقات پيشرو كم نيست. با توجه به اينكه تيم ملي نميتواند در مسابقاتي مثل جام جهاني از پيراهنهاي دايي استفاده كند، فدراسيون فوتبال در صورت صعود تيم ملي به جام جهاني ناچار به عقد قرارداد با يكي از شركتهاي بينالمللي است كه داراي استانداردهاي مورد نظر فيفا باشد و در فهرست شركتهاي مورد قبول فدراسيون جهاني قرار داشته باشد.
ميرحسين متقي
سه شنبه 31 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 404]