واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۹:۴۸ق.ظ)
استفاده از ظرفيتهاي سنتي در مديريت منابع آب موج - استاد دانشکده علوم اجتماعي دانشگاه تهران گفت: به نظر من هنوز هم ظرفيتهاي سنتي متعددي در کشور وجود دارد که با استفاده از آنها ميتوان منابع آب را مديريت کرد.
به گزارش خبرگزاري موج، سيد احمد فيروزآبادي در نشست «نقش باورها، ارزشها و سرمايه اجتماعي در حکمراني آب» که در خانه انديشمندان علوم انساني برگزار شد، بيان کرد: بر اساس مطالعهاي که در جنوب کشور روي نظامهاي بهرهبرداري داشتم، نظامهاي مبتني بر «بيت» بسيار موفق بودند.
وي افزود: بيت يکي از کوچکترين نظامهاي عشيرهاي خوزستان است که بين 12 تا 20 خانوار در آن جا ميگيرند و افراد ارتباطات نزديکي با هم دارند.
استاد دانشگاه علوم اجتماعي دانشگاه تهران عنوان کرد: اين نظام سنتي توانسته مردم را در سطح نظامهاي بهرهبرداري 50 هکتاري در کنار يکديگر جمع کند. اين نظامها، سرمايههاي اجتماعي درون گروهي هستند که يک هدف اقتصادي يعني کشت را دنبال ميکنند.
وي ادامه داد: اين تجربه به خوبي نشان ميدهد که در مديريت آب هم ميتوان از وجود چنين ساختارهايي بهره برد.
فيروزآبادي بر اين باور است که شيوههاي مبتني بر حضور افراد معتمد و اجماع جمعي، سبب ميشود که يک نظام بهرهبرداري، بدون کمترين نزاع و درگيري مديريت شود.
وي با اشاره به اينکه آب يک کالاي عمومي است، گفت: انسانها ميتوانند بدون توجه به حقوق ديگران، از اين کالاي عمومي بهرهبرداري کنند و حتي به هشدارها در زمينه کمبود اين منبع عمومي توجه نکنند. مثلا وقتي که هوا آلوده است و اعلام ميشود که ماشينها به خيابانها نيايند، افراد ميتوانند بدون توجه ماشين به خيابان بياورند.
اين استاد دانشکده علوم اجتماعي دانشگاه تهران، اخلاق مدني و روحيه شهروندي را عامل موثري براي حفظ منافع جمعي معرفي کرد و افزود: اگر خودمان پليس خودمان باشيم، ميتوانيم منابع را حفظ کنيم. در غير اين صورت، با برخورد فيزيکي مسئله آب حل نميشود و بايد به عدد انسانهاي روي زمين، پليس داشته باشيم تا شايد بتوانيم به هدف خود برسيم.
وي تاکيد کرد: برخورد فيزيکي در بحثهاي اجتماعي جايي نداشته و با چنين رفتارهايي نميتوان مسايل را ساماندهي کرد.
فيروزآبادي با اشاره به وجود سابقه وقف در مسئله آب، عنوان کرد: وقف يک حرکت دگر دوستانه بوده و قوانين سختگيرانهاي دارد. از اين پتانسيل ميتوانيم در نهادهاي کارآفريني و اجتماعي و هم در بحث سرمايه اجتماعي استفاده کنيم.
وي افزود: بدون مشارکت مردم نميتوان مسئله آب را ساماندهي کرد. در شهر تهران با تمام مشکلاتي که در زمينه تردد وجود دارد اگر مردم به اين اجماع نرسند که حداقل قوانين موجود را بايد رعايت کنيم، هرج و مرج بر آن حاکم ميشود.
اين استاد دانشکده علوم اجتماعي دانشگاه تهران بر اين باور است که آموزش و پرورش ميتواند در حل مشکل آب تاثيرگذار باشد. ضمن آنکه هنوز خانواده به عنوان يک سلول اجتماعي در ايران دست نخورده بوده و بالاترين ضريب اعتماد به بنيان خانواده جهان –به گواه گزارشات بينالمللي- در خانوادههاي ايراني وجود دارد.
وي تاکيد کرد: هنوز بالاترين ميزان رضايت از خانواده در ايران وجود دارد و اين بزرگترين سرمايهاي کشور است زيرا نهاد جامعهپذيري در آن شکل ميگيرد.
فيروزآبادي با اشاره به نقش بالاي زنان در سازماندهي ارزشها و باورهاي مرتبط با آب، استفاده از ظرفيتهاي مذهبي و مناسکي را براي سياستگذاران آب کشور بسيار جدي توصيف کرد.
وي تاکيد کرد: گروههاي مرجع مثل ورزشکاران و غيره هم ميتوانند در موضوع آب نقش ايفا کنند. اصناف و صنايع، بخشهاي خدماتي، اداري، کشاورزي و باغداري هم در ردههاي بعدي هنجارسازي براي مقوله آب قرار خواهند داشت.
اين استاد دانشگاه علوم اجتماعي با تکيه بر نظر صاحبنظران قديمي آب، گفت: «نسق زراعي» يکي از شيوههاي سنتي موثر در مديريت منابع آب کشور است.
وي افزود: در بسياري از نقاط کشور هنوز اين شيوههاي سنتي کاملا از بين نرفته و ميتوان با استفاده از شيوههاي سنتي، از نزاعهاي اجتماعي جلوگيري کرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]