تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 29 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):عريف بيش از استحقاق، چاپلوسى و كمتر از استحقاق، از ناتوانى در سخن و يا حسد است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1842177748




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- دوغ بهر یه مشتری- مهران حقیقی اردکانی*


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دوغ بهر یه مشتری- مهران حقیقی اردکانی* هنوز پس از بیش از چهل سال، صدای پیرمردی از عشایر که کلاه « دوگوشی» بر سر و « گیوه » در پا از صبح در کوچه های محله ما می گشت و فریاد می زد « دوغ بهر یه مشتری» در گوشم است.


اسمش را در خاطر ندارم، اما از هنگامی که شش سال داشتم تا دوره نوجوانی، اواسط فروردین تا اوایل اردیبهشت، این پیرمرد هر روز مشکی بر دوش و پارچ پلاستیکی در دست، در کوچه های محله ما در حاشیه شیراز می گشت و دوغ می فروخت.
برخی همسایگان می گفتند بهتر است صبح زود که می آید از او دوغ بخرید چون وقتی دوغ مشکش کم می شود آب به آن می بندد؛ اما دوغ صبح و عصرش فرقی نداشت.
خانه پدری من در حاشیه جنوب غرب شیراز است و آن روزها در اوایل بهار عشایری که از مناطق گرمسیری بوشهر و فیروز آباد می آمدند در بیابانهای اطراف محله ما و در دامنه کوه و کنار رودخانه چند روزی توقف و سیاه چادرها را بر پا می کردند و با گرمتر شدن هوا به سمت مناطق سردسیری شمال فارس و بعد استان کهگیلویه و بویر احمد و سمیرم در جنوب اصفهان می رفتند.
دامهای عشایر در بیابانها می چریدند، عشایر هم به قول شیرازیها به شهر می رفتند و وسایل مورد نیاز را تهیه می کردند و مردم محله های اطراف هم دو سه هفته ای دوغ و ماست و کشک تازه از عشایر می خریدند و مصرف می کردند.
حالا آن بیابانها تا دامنه کوه تبدیل به خانه و خیابان شده و رودخانه هم تقریبا خشک است و عشایر فقط می توانند از کوه سرازیر شوند و به سرعت از خیابانها و در میان خودروها با گله هایشان عبور کنند و هر سال هم شاهد تلف شدن دامهایشان بر اثر تصادف با خودرو ها هستند.
البته برخی از آنها برای فرار از این مشکلات و تلفات دامهایشان، اسب و شتر و الاغ را کنار گذاشته اند و با خودروهای ملکی یا کرایه ای، مسیر گرمسیر تا سردسیر را در بهار و عکس آن را در پاییز طی می کنند و البته با مشکلات زود رسیدن به سردسیر یا گرمسیر دست و پنجه نرم می کنند.
در مسیر کوچ از شیراز به شمال فارس هم حداقل در مسیر اصلی گذشته عشایر یعنی شیراز به سپیدان و مرودشت و اقلید، تقریبا دیگر جایی برای توقف عشایر و بهره بردن از مراتع بین راه وجود ندارد و همه مسیر یا خانه و تاسیسات صنعتی و شهری و روستایی است یا باغ و باغشهر و زراعت.
این وضع تقریبا در تمام مسیر حدود هزار کیلومتری کوچ عشایر از جنوب کشور تا مناطق سردسیری در شمال و شمال غرب فارس و جنوب و غرب استان اصفهان کم و بیش وجود دارد.
سالهای اخیر اوضاع بارندگی هم در مناطق جنوبی مساعد نبوده و هوا هم گرمتر شده است و همه اینها دست به دست هم داده و عشایر کوچرو که شمارشان در دهه های گذشته به شدت کاهش یافته را ناچار می کند که به سرعت و با کمترین توقف در میانه راه، از مناطق گرمسیر، خود را به سردسیر برسانند.
بواقع آنچه سبب شده که عشایر در فصل بهار زودتر وارد مراتع مناطق ییلاقی شوند و صدای مسوولان محلی را درآورند نه خروج زودهنگام آنان از مناطق گرمسیر که از بین رفتن توقفگاهها و مراتع میان قشلاق و ییلاق به علت توسعه زندگی شهری، صنایع، روستاها و اراضی کشاورزی است.
البته مسوولان محلی مناطق سردسیر هم حق دارند که برای ورود عشایر مشکل ایجاد کنند زیرا ورود زود هنگام دامهای عشایر به مراتعی که هنوز علوفه آنها خوب رشد نکرده سبب از بین رفته علوفه و کاهش تکثیر طبیعی آنها می شود و هر سال مراتع را ضعیف تر می کند.
در این حال مشکلات ناشی از تحولات اجتماعی و توسعه زندگی شهری که با خشکسالیهای چند دهه اخیر برای عشایر تشدید شده، سبب شده است که جمعیت زیادی از عشایر در مناطق مختلف شهری و روستایی ساکن شوند.
این مشکلات در حالی است که پیش از انقلاب اسلامی و بخصوص در چهار دهه اول قرن کنونی هجری شمسی نیز تحت فشار متجاوزان انگلیسی و سپس خاندان پهلوی، شمار زیادی از عشایر جنوب و مرکز ایران ناچار به یکجا نشینی شدند تا از قدرت آنها در سرنوشت سیاسی کشور و همراهی آنها با نهضت های ضد استعماری کاسته شود.
در این حال با علل متفاوتی که برای یکجا نشین شدن شمار زیادی از عشایر در قرن جاری وجود داشته است، هنوز جمعیتی از عشایر هستند که با تمام سختی ها کوچ می کنند و نقش قابل توجهی در تامین گوشت قرمز کشور دارند و لذا باید مشکلات آنها مورد توجه جدی تر قرار گیرد.
مرتع و آب در ییلاق و قشلاق و میان بندها، وضعیت ایل راهها، آموزش و بهداشت مهمترین مشکلات این قشر جامعه ایران است که با کمترین وابستگی به اعتبارات دولتی، همچنان به تولید بخشی از اصلی ترین نیازهای جامعه ادامه می دهند.
حل این مشکلات نیاز به تصمیمات ملی و تعامل گسترده مسوولان محلی و همچنین جوامع شهری و روستایی با عشایر در مسیر قشلاق به ییلاق و بالعکس دارد.
زندگی عشایری اگر چه سخت و سخت تر شده و به اعتقاد برخی ادامه آن غیر ممکن می نماید اما صرف نظر از جنبه های اقتصادی آن، حداقل به عنوان نمادی از زندگی بخش زیادی از قوم ایرانی باید حفظ شود.
هزینه مالی حفظ این زندگی زیبا و سخت در مقایسه با اعتباراتی که در بخشهای دیگر کشور هزینه می شود بسیار اندک است اما تصمیم جدی مسوولان برای بقای کوچ عشایر را می طلبد.
* دبیر خبرگزاری جمهوری اسلامی استان اصفهان









14/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 7]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن